PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2014 | 13 | 3 |
Tytuł artykułu

Assessment of slaughter exsanguination in fatteners with a different backfat thickness

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
PL
Ocena wykrwawienia poubojowego tuczników o zróżnicowanej grubości słoniny
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
PL
Słowa kluczowe
Wydawca
-
Rocznik
Tom
13
Numer
3
Opis fizyczny
p.85-97,ref.
Twórcy
  • Department of Computer Engineering in Management, Rzeszow University of Technology, al. Powstancow Warszawy 8, 35-959 Rzeszow, Poland
autor
  • Rzeszow University of Technology, Rzeszow, Poland
Bibliografia
  • Anil M.H., Whittington P.E., Mc Kinstry J.L., 2000. The effect of the sticking method on the welfare of slaughter pigs. Fleischwirtschaft 55, 315-319.
  • Bojovic P., Perunovic M., Zivkovic D., Barac M., 1992. Effect of sex, weight and preslaughter rest on dynamics and degree of bleeding of pig carcasses. Technol. Mesa 33, 203-207.
  • Borzuta K., Borys A., Grześkowiak E., Strzelecki J., Lisak D., Janiszewski P., 2007. Investigations of the factors influencing damages of the spinal column and muscles during electrical stunning of swine. Arch. Tierz., Spec. Issue 50, 152-160.
  • Burson D.E.C., Hunt M.C., Schafer D.E., Beckwith D., Garrison R., 1983. Effects of stunning method and time interval from stunning to exsanguination on blood splashing in pork. J. Anim. Sci. 57 (4), 918-921.
  • Blicharski T., Ptak J., Snopkiewicz M., 2012. Wyniki oceny trzody chlewnej w 2012 roku [Results of swine performance in 2012 year]. Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej [in Polish].
  • Dammrich K., 1987. Organ change and damage during stress - morphological diagnosis. In: Biology of Stress in Farm Animals: An Integrative Approach. (Eds. P.R. Wiepkema, P.W.M. van Adrichem). Martinus Nijhoff. Dordrecht.
  • Gardner M.A., Huff-Lonergan E., Rowe L.J., Schultz-Kaster C.M., Lonergan S.M., 2006. Influence of harvest processes on pork loin and ham quality. J. Anim. Sci. 84, 178-184.
  • Gerold M., Stolle A., 1994. Elektrostimulation. Untersuchungen uber den Einfluss auf den Ausblutungsgrad von Rinderschlachttierkorpern. Fleischwirtschaft 74, 864-869.
  • Grandin T., 2003. The welfare of pigs during transport and slaughter. Pigs News Inf. 24 (3), 83-90.
  • Gregory N.G., 2005. Recent concerns about stunning and slaughter. Meat Sci. 70 (3), 481-491.
  • Gregory N.G., Wilkins, L.J., Wotton S.B., 1985. Effect of cardiac arrest at slaughter on residual blood content of hide. J. Sci. Food Agric. 36, 1104-1106.
  • Kaczorek S., 1998. Jakość mięsa tuczników oszałamianych prądem elektrycznym o różnym czasie aplikacji [Meat quality of porkers as affected by different time of electric stunning]. Pr. Mat. Zootech., Zeszyt Specjalny 8, 137-143 [in Polish].
  • Lambooij B., Merkus G.S.M., Voorst N.V., Pieterse C., 2005. Effect of low voltage with a high frequency electrical stunning on unconsciousness in slaughter pigs. Fleischwirtschaft 76 (12), 1327-1328.
  • Meiler D., 2006. Kontrolle des Entbluteerfolges bei der Schweineschlachtung im Hinblick auf Tierschutz und mögliche Auswirkungen auf Ausblutungsgrad und Fleischqualität. Ludwig - Maximilians - Universität München (typescript).
  • Ogielski L., Wartenberg L., Pytasz M., 1960. Wykrwawienie mięsa królików a poziom glikogenu, glikolizy i kwasu mlekowego [Outbleeding of rabbit flesh and the levels of glycogen, glucose and lactic acid]. Zesz. Nauk. WSR Wrocław, 26, 115-126 [in Polish].
  • Omojola A.B., 2007. Effect of delayed bleeding on carcass and eating qualities of rabbit meat. Pak. J. Nutr. 6 (5), 438-442.
  • Prost E.K., 1985. Higiena mięsa [Meat hygiene]. PRWiL Warszawa [in Polish].
  • Różycki M., 1996. Zasady postepowania przy ocenie świń w Stacjach Kontroli Użytkowości Rzeźnej Trzody Chlewnej. Stan hodowli i wyniki oceny świń [Procedure applied at slaughter performance testing stations]. Wyd. Inst. Zootechniki, 69-82 [in Polish].
  • Sudakov N.W., 1990. Gewinnung und Verwertung von Schlachttierblut. Fachbuchverlag Leipzig.
  • Szkucik K., 1996. Różnicowanie i obiektywizacja stopnia wykrwawienia jako podstawa oceny sanitarno-weterynaryjnej zwierząt rzeźnych [Differentiation and objectification of bleeding rate as a basis for the sanitary and veterinary inspection of slaughter animals]. Wyd. AR Lublin, Rozpr. habil. 190 [in Polish].
  • Szkucik K., 2004. Metody określania stopnia wykrwawienia zwierząt rzeźnych [Detection methods for the degree of bleeding in slaughter animals]. Med. Weter. 10, 1042-1044 [in Polish].
  • Szkucik K., Wojtuś A., Strawa K., 2001. Ocena stopnia wykrwawienia zwierząt pochodzących z ubojów sanitarnych [Evaluation of the degree of bleeding in animals from emergency slaughter]. Med. Weter., 57, 327-329.
  • Szymanska E., Hamulczyk M., Dziewulski M., 2012. Analiza na temat funkcjonowania sektora wieprzowiny w latach 2004-2010 wraz z prognoza do 2020 roku [Analysis of the operation of the pork sector in the years 2004-2010, and forecasts reaching 2020]. SGGW Warszawa, Wydz. Nauk Ekon., Warszawa [in Polish].
  • Tereszkiewicz K., 2005. The influence of transportation distance on the rate of postslaughter exsanguination and quality of meat in porkers. Ann. Anim. Sci. 2, 203-207.
  • Tereszkiewicz K., 2009. Przebieg i uwarunkowania wykrwawienia ubojowego tuczników [The course and determinants of exsanguination of fatteners]. Oficyna Wydawnicza PRz, Rzeszów [in Polish].
  • Tereszkiewicz K., 2014. Wybrane aspekty wykrwawienia ubojowego tuczników [Selected aspects of slaughter exsanguination of fatteners]. Materiały konferencyjne: Jakość wieprzowiny w aspekcie uwarunkowań organizacyjno-produkcyjnych i hodowlanych. Ustron, 18-21 lutego 2014, 79-91 [in Polish].
  • Tereszkiewicz K., Ruda M., Molenda P., 2010. The influence of the level of C-reactive protein on the exsanguination rate of fatteners. Polish Society of Food Technologistis. Monographs,109-115.
  • Warriss P.D., Leach T.M., 1978. The influence of slaughter method on the residual blood content of meat. J. Sci. Food Agric. 29, 608-610.
  • Williams J.C., Vimini R.J., Field R.A., Riley M.L., Kunsman J.E., 1983. Influence of delayed bleeding on sensory characteristics of beef. Meat Sci. 9, 181-190.
  • Wotton S.B., 1995. Stunning in pigs. Meat Focus Int. 4, 105-108.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-385126a3-a3c8-44c4-8420-5578a7246da8
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.