PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2005 | 32 | 1 cz.1 |
Tytuł artykułu

Wybrane składniki pokarmowe w żywieniu młodzieży poznańskich szkół średnich

Warianty tytułu
EN
Selected food ingrediedients in the teenager diet observed in the Poznan colleges
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Oceniono wartość odżywczą całodziennych racji pokarmowych młodzieży w wieku 16 - 19 lat w oparciu o dane uzyskane metodą wywiadu o spożyciu z ostatnich 24 godzin poprzedzających badanie. Szczególnie zwrócono uwagę na wartość energetyczną zawartość białek, tłuszczów i węglowodanów oraz wapnia, fosforu i magnezu. Stwierdzono nadmiar białka, tłuszczu i energii pochodzącej z tych składników w odniesieniu do norm dla chłopców a także fosforu w przypadku dziewcząt i chłopców. Wykazano także większy niedobór wapnia i magnezu w racjach dziewcząt aniżeli chłopców.
EN
We evaluated the nutritional quality of daily diet in the teenager group(16-19 years old). We used the method based on interview according to last 24h meals eaten. The main attention was paid to the energy value, the protein value, the fat value and carbohydrates values as well as calcium, phosphorus and magnesium values. We determined the excess of the protein and fats and energy coming up from this ingredients according to daily norm for boys and also phosphorus for girl and boys. We also determined the greater shortage of calcium and magnesium in the girls norm than boys.
Słowa kluczowe
Wydawca
-
Rocznik
Tom
32
Numer
Opis fizyczny
s.650-654,tab.,bibliogr.
Twórcy
  • Katedra i Zakład Bromatologii, Akademia Medyczna im.Karola Marcinkowskiego w Poznaniu, Poznań
Bibliografia
  • 1. Charzewska J.: Instrukcja przeprowadzania wywiadu o spożyciu z ostatnich 24 godzin. Zaklad Epidemiologii Instytutu Żywności i Żywienia, Warszawa, IŻŻ, 1998.
  • 2. Chojnowska Z., Charzewska J., Chabros E. i in.: Zawartość wapnia i fosforu w dietach młodzieży z warszawskich szkół podstawowych. Roczn. PZH, 2002, 53, 2, 157.
  • 3. Duda G., Maruszewska M., Przysławski J.: Ocena sposobu żywienia studentów poznańskich uczelni w latach 1988 i 1996. Cz. I. Składniki podstawowe. Bromat. Chem. Toksykol.,1997, 30,3, 227.
  • 4. Duda G., Przysławski J.: Spożycie podstawowych składników pokarmowych a wybrane wskaźniki stanu odżywienia kobiet z regionu Wielkopolski. Żyw. Człow. Metab., 2001, 28, supl. 152.
  • 5 .Gawęcki J., Hryniewiecki L.(pod red).: Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. Warszawa, PWN, 1998.
  • 6. Gronowska-Senger A., Kotańska P.: Spożycie fosforu w Polsce w latach 1994-2000. Roczn. PZH, 2004, 55, 1, 39.
  • 7. Kapuściński P., Marcinowska-Suchowierska E.: Zastosowanie wapnia w zapobieganiu i leczeniu osteoporozy. Żyw. Człow. Metab.,1998, 25,4, 403.
  • 8. Kunachowicz H., Nadolna I., Iwanow K. i in..: Wartość odżywcza produktów spożywczych i typowych potraw. Warszawa, PZWL, 1997.
  • 9. Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B. i in..: Tabele wartości odżywczej produktów spożywczych. Warszawa, IŻŻ, 1998.
  • 10. Loś- Kuczera M., Piekarska J.: Produkty spożywcze. Skład i wartość odżywcza. Warszawa, PZWL, 1990.
  • 11. Maruszewska M., Duda G., Przysławski J.: Składniki podstawowe w żywieniu osób dorosłych. Żyw. Człow. Metab., 2000, 27, supl. 186.
  • 12. Marzec Z., Zaręba S.: Ocena stanu odżywienia wybranymi biopierwiastkami dorosłych mieszkańców Lublina. Bromat. Chem. Toksykol., 2003, supl. 149.
  • 13. Nadolna I., Kunachowicz H., Iwanow K.: Potrawy - skład i wartość odżywcza. Warszawa, IŻŻ, 1992.
  • 14. Olędzka R., Kozłowska B., Wiśniewska I. i in.: Ocena poziomu spożycia wapnia, fosforu i magnezu w całodziennych racjach pokarmowych studentów. Żyw. Człow. Metab., 2003, 30, 1, 40.
  • 15. Ołtarzewski M., Szponar L., Rychlik E.: Spożycie wapnia wśród dzieci i młodzieży w Polsce. Żyw. Człow. Metab., 2003, 30,1/2, 278.
  • 16. Ostrowska A., Szewczyński J., Gajewska M.: Wartość odżywcza całodziennych racji pokarmowych uczniów szkół średnich województwa mazowieckiego. Cz.II. Składniki mineralne i witaminy. Żyw. Człow. Metab., 2003, 30, 1/2, 367- 371.
  • 17. Przysiężna E., Klisz P., Orkusz A.: Oszacowanie zawartości składników mineralnych w racjach pokarmowych młodzieży szkolnej, Żywność, Nauka, Technologia, Jakość, 2002, 30, 132.
  • 18. Przysiężna E., Jon M.: Wartość odżywcza sanatoryjnych całodziennych racji pokarmowych. Bromat. Chem. Toksykol., 2004, 37, 2, 169.
  • 19. Przysławski J., Duda G., Bolesławska 1.: Poziom spożycia składników podstawowych i energii a wybrane wskaźniki antropometryczne grupy mężczyzn z regionu Wielkopolski. Żyw. Człow. Metab., 2001; 28, supl. 102.
  • 20. Przysławski J., Walkowiak J., Gertig H. i in.: Wartość odżywcza całodziennych racji pokarmowych dzieci chorych na mukowiscydozę. Pedriatria Polska, 1998, 5, 399.
  • 21. Rutkowska U., Kunachowicz H., Iwanow K.,i in..: Jakość zdrowotna krajowych racji pokarmowych, badania analityczne i ocena teoretyczna. Cz. V. Zawartość wapnia, fosforu, magnezu, żelaza i potasu. Żyw. Człow. Metab., 2000, 27, 1, 20.
  • 22. Szczepańska B., Malczewska J.: Zawartość energii i wybranych składników mineralnych w całodziennej racji pokarmowej stosowanej w żywieniu sportowców. Żyw. Człow. Metab., 2003, 30, 1/2, 538.
  • 23. Siemianowska E., Kur B., Skibniewska K., i in.: Wielkość pobrania i źródła fosforu w całodziennej racji pokarmowej studentów. Żyw. Człow. Metab., 2003, 30, 1/2, 418.
  • 24. Szkop I.: Czynniki żywieniowe a metabolizm tkanki kostnej. Żyw. Człow. Metab., 2001, 28, 1, 71.
  • 25. Szkop I., Wawrzyniak A., Hamułka J.: Wpływ żywienia i stylu życia na gęstość kości oraz wybrane parametry biochemiczne u kobiet w wieku średnim. Bromat. Chem. Toksykol., 2003, 36, 1, 13.
  • 26. Szponar L., Wolnicka K, Rychlik E.: Album fotografii produktów i potraw. Warszawa, IŻŻ, 2000.
  • 27. Szajkowski Z.: Czynniki żywieniowe w etiopatogenezie osteoporozy. Problemy Higieny 2001, 73, 142.
  • 28. Ziemlański Ś.: Podstawy prawidłowego żywienia człowieka. Warszawa, Fundacja Promocji Zdrowego Żywienia, 1998.
  • 29. Ziemlański Ś.: Normy żywienia człowieka. Fizjologiczne podstawy. Warszawa, PZWL, 2001.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-32986ee6-5152-4279-8792-5dc79405786e
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.