PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2011 | 62 | 3 |
Tytuł artykułu

Ocena stosowanych metod odchudzających oraz używania preparatów wspomagających odchudzanie przez młode kobiety

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN
The estimation of weight-loss programmes and using of slimming preparations among young women
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Celem pracy była ocena rodzaju metod stosowanych w celu utraty masy ciała oraz zachowań związanych ze stosowaniem suplementów wspomagających odchudzanie wśród młodych kobiet. Badania przeprowadzono metodą ankietową w okresie późnojesiennym 2009 roku wśród 300 studentek Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie. Analizując uzyskane wyniki stwierdzono, że większość badanych kobiet odchudzała się kiedykolwiek, wiele z nich w ostatnim półroczu. Kobiety podejmowały decyzję o odchudzaniu niezależnie od wartości wskaźnika BMI, co może wskazywać na zaburzone postrzeganie własnego ciała. W celu redukcji masy ciała badane stosowały różnego rodzaju metody, najczęściej była to modyfikacja sposobu żywienia i stosowanie preparatów wspomagających odchudzanie. Wśród stosowanych preparatów najczęściej wymieniane były środki hamujące apetyt lub przyspieszające spalanie tłuszczu i wzmagające termogenezę. Wiele kobiet podczas stosowania środków wspomagających odchudzanie zmieniła też swój sposób odżywiania, nie zawsze były to jednak zmiany prawidłowe, co wskazuje na brak wiedzy badanych dotyczącej zasad prawidłowego żywienia (mających zastosowanie także podczas odchudzania), lub na zwolnienie ze stosowania się do tych zasad podczas stosowania środków wspomagających odchudzanie. Obserwowane zachowania żywieniowe badanych kobiet mogą przyczynić się do rozwoju chorób na tle nieprawidłowego żywienia w wieku średnim, mogą także skutkować rozwojem zaburzeń odżywiania w niedalekiej przyszłości.
EN
The aim of this study was to evaluate the range of weight-loss programmes and behaviours associated with the use of slimming supplements observed among young women. The study in the form of questionnaire survey was carried out among 300 female students of the West Pomeranian University of Technology in Szczecin during late autumn 2009. Analysis of the responses revealed that most of the women had tried to lose weight ever during their lives, many of them within the past six months. The respondents undertook weight-loss programmes regardless of their BMI, which may imply a disturbed perception of one’s own body. In order to reduce body weight, the women applied various methods, usually modified diet and use slimming preparations. Among the preparations, the women most frequently mentioned appetite inhibitors or fat burning and thermogenesis enhancers. During the use of slimming enhancers, many women also changed their dietary patterns; such alterations were not necessarily nutritionally correct, due to either lack of knowledge on the principles of proper nutrition (which apply also during a weight-loss action) or due to abandoning these rules when applying the slimming aids. The observed dietary behaviours of the women may underlie serious nutrition-related health problems when they reach their middle age, but can also result in nutritional disorders in the near future.
Wydawca
-
Rocznik
Tom
62
Numer
3
Opis fizyczny
s.343-349,tab.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Zakład Fizjologii Żywienia Człowieka, Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie, ul.Papieża Pawła VI 3, 71-459 Szczecin
autor
Bibliografia
  • 1. Centrum Badania Opinii Społecznej. Komunikat z badań - Polak zadbany – troska o sylwetkę i własne ciało. BS 130/2009.
  • 2. Ferro-Luzzi A., Sette S., Franklin S., James W.P.T.: A simplified approach of assessing adult chronic energy deficiency. Eur. J. Clin. Nutr. 1992, 46 (3), 173-186.
  • 3. Friedman K., Reichmann S., Costanzo R., Musante G.J.: Body image partially mediates the relationship between obesity and psychological distress. Obes. Res. 2002, 10 (1), 33-41.
  • 4. Gromadzka-Ostrowska J., Dworznicki J.: Wpływ ogólnodostępnych preparatów wspomagających odchudzanie – karnityny, chitosanu i guarany – na organizm człowieka. Żyw. Człow. Metab. 2001, 28 (4), 351-359.
  • 5. Heymsfield S.B., Allison D.B., Vasselli J.R., Pietrobelli D., Nunez C.: Garcinia cambogia (hydroxycitric acid) as a potential antiobesity agent: a randomized controlled trial. JAMA 1998, 280 (18), 1596-1600.
  • 6. Jabłoński E.: Błonnik pokarmowy – niezbędny składnik racjonalnie sporządzanej diety. Prz. Ped. 2005, 35 (3), 162-167.
  • 7. Jankowska M., Łysiak-Szydłowska W.: Karnityna a wysiłek fizyczny. Żyw. Człow. Metab. 2001, 28 (2), 160-168.
  • 8. Kaats G.R., Wise J.A., Blum K., Morin R.J., Adelman J.A., Craig J., Croft H.A.: The short-therm therapeutic efficacy of treating obesity with a plan of improved nutrition and moderate caloric restriction. Curr. Ther. Res. 1992, 51, 261-274.
  • 9. Kołoło H., Woynarowska B.: Samoocena masy ciała i odchudzanie się młodzieży w okresie dojrzewania. Prz. Ped. 2004, 34 (3/4), 196-201.
  • 10. Kottke T.E., Wu L.A., Hoffman R.S.: Economic and psychological implications of the obesity epidemic. Mayo. Clin. Proc. 2003, 78, 92-94.
  • 11. Kovacs E.M., Westerterp-Plantenga M.S., Veries M., Brouns F., Saris W.H.: Effects of 2-week ingestion of (-)-hydroxycitrate and (-)-hydroxycitrate combined with medium-chain triglicerydes on satiety and food intake. Physiol. Behav. 2001, 74, (4-5), 543-549.
  • 12. Krotkiewski M.: Otyłość – środki wspomagające w dietetycznej i farmakologicznej terapii. Przew. Lek. 2002, 5 (6), 78-88.
  • 13. Mattes R. D., Bormann L.: Effects of (-)-hydroxycitric acid on appetitive variables. Physiol. Behav. 2000, 71 (1-2), 87-94.
  • 14. Ortega R.M., Requejo A.M., Quintas E., Redondo M.R., López-Sobaler M., Andrés P.: Concern regarding bodyweight and energy balance in a group of female university students from Madrid: differences with respect to body mass index. J. Am. Coll. Nutr. 1997, 16 (3), 244-251.
  • 15. Patton G.C., Selzer R., Coffey C., Carlin J.B., Wolfe R.: Onest of adolescent eating disorders: population based cohort over 3 years. BMJ 1999, 318, 765-768.
  • 16. Pietruszka B., Kołłajtis-Dołowy A., Chmara-Pawlińska R.: Suplementacja diety i spożycie produktów wzbogacanych w witaminy i/lub składniki mineralne przez młodzież w wieku 16-19. lat. Żyw. Człow. Metab. 2003, 30 (1/2), 441-446.
  • 17. Pistone G., Marino A., Leotta C., Dell’Arte S., Finocchiaro G., Malaguarnera M.: Levocarnitine administration in elderly subjects with rapid muscle fatigue: effect on body composition, lipid profile and fatigue. Drugs Aging 2003, 20 (10), 761-767.
  • 18. Respondek W., Jarosz M.: Suplementy diety w otyłości. Żyw. Człow. Metab. 2004, 31 (4), 353-360.
  • 19. Rodriguez-Moran M., Guerrero-Romero F., Lazcano- -Burciaga G.: Lipid- and glucose-lowering efficacy of Plantago Psyllium in type II diabetes. J. Diabetes Complications 1998, 12 (5), 273-278.
  • 20. Rothacker D.Q., Waitman B.E.: Effectiveness of a Garcinia cambogia and natural caffeine combination in weight loss: a doubleblind placebo-controlled pilot study. Int. J. Obes. 1997, 21 (suppl. 2), 53.
  • 21. Shara M., Ohia S.E., Schmidt R.E., Yasmin T., Zardetto- -Smith A., Kincaid A., Bagchi M., Chatterjee A., Bagchi D., Stohs S.J.: Physico-chemical properties of a novel (-)-hydroxycitric acid extract and its effect on body weight, selected organ weights, hepatic lipid peroxidation and DNA fragmentation, hematology and clinical chemistry, and histopathological changes over a period of 90 days. Mol. Cell. Biochem. 2004, 260 (1-2), 171-186.
  • 22. Stice E., Presnell K., Shaw H., Rohde P.: Psychological and behavioral risk factors for obesity onset in adolescent girls: a prospective study. J. Consult. Clin. Psychol. 2005, 73 (2), 195-202.
  • 23. Toschke A.M., Kuchenhoff H., Koletzko B., Kries R.: Meal frequency and childhood obesity. Obes. Res. 2005, 13 (11), 1932-1938.
  • 24. Villani R.G., Gannon J., Self M., Rich P.A.: L-carnitine supplementation combined with aerobic training does not promote weight loss in moderately obese women. Int. J. Sport Nutr. Exerc. Metab. 2000, 10 (2), 199-207.
  • 25. Wądołowska L., Słowińska M.A., Cichon R.: Diety odchudzające a stan odżywienia, spożycie energii i aktywność fizyczna młodzieży. Now. Lek. 2002, 71 (1), 34-39.
  • 26. Wawrzyniak A., Hamułka J., Kielek K.: Ocena diet odchudzających publikowanych w prasie. Żyw. Człow. Metab. 2007, 34 (3/4), 841-845.
  • 27. Woźniak M.: Wpływ reklamy żywności na zachowania konsumpcyjne Europejczyka XXI wieku. Stowarzyszenie Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu. Roczn. Nauk. 2005, 7 (3), 198-202.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-2f25306e-f99b-48c2-8541-ca4cd421e5a7
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.