PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2013 | 20 | 1 |
Tytuł artykułu

Rozwój światowej standaryzacji żywności na przykładzie normy na mięso wieprzowe w tuszach i elementach handlowych

Autorzy
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN
Development of world food standardization exemplified by standard for porcine meat in carcasses and commercial cuts
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Postępująca globalizacja handlu żywnością, w tym handlu mięsem, umożliwiona powszechną dostępnością Internetu, unaoczniła przydatność wielojęzycznych katalogów ofertowych i norm przedmiotowych opisujących produkty dostępne na rynku. Szybkość elektronicznej komunikacji pozwala na dokonywanie zakupu już nie z dnia na dzień, ale z godziny na godzinę, z praktyczną jednoczesnością wydania dyspozycji zakupowej i z przelaniem uzgodnionej zapłaty na konto dostawcy. O ile istniejący światowy system monetarny zapewnia jednoznaczność używanych walut i przeliczników określających ich aktualną wymienialność, to do gwarancji uczciwych transakcji konieczne są instrumenty pozwalające jednocześnie określić przedmioty transakcji i ich specyfikę oraz walory jakościowe. Dotyczy to szczególnie produktów nietrwałych, do których w pierwszej kolejności zaliczyć trzeba nieprzetworzone płody rolne i żywność. W ramach działalności normalizacyjnej ONZ trudu opracowania norm jakościowych w odniesieniu do produktów nietrwałych podjęła się Europejska Komisja Gospodarcza, która powołała Grupę Roboczą Rolniczych Standardów Jakościowych (Working Party on Aqricultural Quality Standards). Działalność tej międzynarodowej instytucji przedstawiono w opracowaniu na przykładzie normy dotyczącej mięsa wieprzowego w postaci tusz i elementów handlowych.
EN
The ongoing globalization of food trade including meat trade, facilitated by global access to the internet, has brought to light the usefulness of multilingual catalogues containing commercial offers and subject-targeted standards, which describe products available in the market. The speed of electronic communication makes it possible to purchase not only day by day, but, also, hour by hour, and, practically, to simultaneously place a purchase order and to transfer the agreed payment onto the account of a supplier. The existing world monetary system ensures the explicitness of both the currencies in use and the conversion factors determining their most recent exchange rate; however, to assure the honesty of transactions, there are necessary instruments that allow the determination of the subjects of transactions and their specificity along with the quality values at the same time. In particular, this refers to perishable products, which, first of all, cover non-processed agricultural products and food. Within the frame of standardization activities by the UN Organization, the Economic Commission for Europe has made an attempt to develop quality standards for perishable products and the Working Party on Agricultural Quality Products has been set up. The activities of this international institution were represented in the paper and exemplified by the standard of porcine meat in the form of carcasses and commercial cuts.
Słowa kluczowe
Wydawca
-
Rocznik
Tom
20
Numer
1
Opis fizyczny
s.32-42,tab.,bibliogr.
Twórcy
  • Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, Oddział Technologii Mięsa i Tłuszczów, ul.Jubilerska 4, 04-190 Warszawa
Bibliografia
  • [1] Porcin meat. Carcases and cuts UNECE Standard ECE/TRADE/369. 2006 Edition. United Nations New York and Geneva, 2008.
  • [2] Recommended International System for the Description of Carcases of Bovine and Porcine species and Recommended International Description of Cutting Methods of Commercial Units of Beef, Veal, Lamb and Mutton, and Pork Moving in International Trade. Wydawca: Sekretariat of the Joint FAO/WHO Food Standards Program FAO Rzym. Wyd. I 1975, Wyd. II 1978.
  • [3] Baltona Poland Meat Catalogue: Wydawca Baltona Poland Shipchandlers – Export – Import Gdynia. Brak danych o roku wydania katalogu.
  • [4] UN/ECED Standard For Porcine Carcases and Cuts Recommended by Working Party of Standardization of Perishable Produce and Quality Development. Economic Commission for Europe. ECE/AGRI/135 United Nations New York and Geneva 1998.
  • [5] Pork Quality – A guide to understanding colour and structure of pork muscle. Agricultural Canada Publication 5180/B. Canadian Food Inspection Agency 59 Camelot Drive Nepan, Ontario Canada K 1A0Y9.
  • [6] Japanese Standard Models of Pork Colour No. 5-6.1 Chome, EBISU, SHIBUYA-KU. Japanese Ham and Sausage Processing Cooperative Tokyo Japan 150.
  • [7] Tyszkiewicz S.: Światowa standaryzacja płodów rolnych. Przem. Spoż., 2008, 62-7, 10-14.
Uwagi
rekord w opracowaniu
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-26091b7b-934f-49ea-8839-f32dfe60da3c
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.