PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2000 | 02 | 3 |
Tytuł artykułu

Wpływ przemysłu mięsnego na zrównoważony rozwój rynku wołowiny i cielęciny w Polsce

Autorzy
Warianty tytułu
EN
Influence of meat industry into development the beef and a veal market in Poland
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Rozwój rynku żywca i mięsa wołowego oraz cielęcego ma znaczenie dla zrównoważonego rozwoju całej gospodarki narodowej i całego społeczeństwa, które wynika m.in. z: dostarczania produktów żywnościowych na spożycie wewnętrzne i na eksport; przyczyniania się do podnoszenia żyzności gleby; wpływania na polepszenie wykorzystania gruntów ornych przez uprawę pozytywnie oddziałujących na glebę roślin pastewnych i poplonów; umożliwiania efektywnego wykorzystania produktów roślinnych nie nadających się do bezpośredniego spożycia przez człowieka (np. zielonki z łąk i pastwisk trwałych, słoma, liście buraków itp.); stwarzania możliwości w miarę równomiernego w ciągu roku wykorzystania zasobów robocizny w gospodarstwach rolnych; sprzyjania ochronie środowiska naturalnego, między innymi dzięki wykorzystaniu produktów ubocznych przemysłu rolno-spożywczego; zmniejszania ryzyka gospodarowania rolniczego oraz sezonowości przychodów pieniężnych gospodarstw rolnych, itd. W celu wskazania na powiązanie wpływu przemysłu mięsnego na rozwój rynku wołowiny w Polsce zostanie poniżej omówiony stan rynku wołowiny i kondycja ekonomiczna firm branży mięsnej, głównie w okresie ostatnich dwóch lat.
EN
The main goal of this paper is to analysis influence of meat industry into farm 's development which taking care of cattle breeding. In this article showed economics situation on the beef and a veal market and financial situation into meat industry. The conclusions are that the establishing indissoluble connections between meat industry and farmers which taking care of cattle breeding are very profitable for meat industry and for farmers too.
Słowa kluczowe
Wydawca
-
Rocznik
Tom
02
Numer
3
Opis fizyczny
s.179-184,tab.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Warszawa
Bibliografia
  • Olszańska A. (1999): Formy integracji zakładów mięsnych z producentami żywca na przykładzie wybranych zakładów mięsnych. Roczniki Naukowe SERiA, Rzeszów, Tom I, 215-221.
  • Pałasz L. (1999): Stan i uwarunkowania chowu bydła w Polsce. Akademia Rolnicza w Szczecinie, Szczecin, 5-16.
  • Rynek mięsa. Raporty rynkowe. Wyd. MRiGŻ, ARR i IERiGŻ, Warszawa, październik 1999.
  • Rolnictwo w I półroczu 1999 r. na tle lat poprzednich. Wyd. GUS, Warszawa 1999.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-25656e66-5452-4981-b641-d90711badea2
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.