PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2010 | 12 | 3 |
Tytuł artykułu

Budowa zrównoważonej karty dokonań na przykładzie wybranych przedsiębiorstw przetwórstwa rolno-spożywczego

Warianty tytułu
EN
Construction of balanced scorecard on the example of selected agri-food processing enterprises
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Menedżerowie przedsiębiorstw przetwórstwa rolno-spożywczego zgłaszają zapotrzebowanie na nowoczesne metody usprawniające implementację strategii organizacyjnych. Przełożenie strategii na działania oraz monitorowanie jej realizacji stanowią poważne wezwanie dla zarządzania współczesnymi przedsiębiorstwami. W referacie zostały przedstawione możliwości wykorzystania wielowymiarowego pomiaru dokonań przy pomocy Balanced Scorcard na przykładzie wybranych przedsiębiorstwach przetwórstwa rolno-spożywczego.
EN
Managers of agri-food processing companies require the modern methods to improve implementation of organizational strategies. Translating strategy into action and monitoring its implementation constitute a serious challenge for the management of contemporary enterprises. The paper presents possibilities of using multi-dimensional performance measurement using the Balanced Scorcard into selected agri-food processing enterprises.
Słowa kluczowe
Wydawca
-
Rocznik
Tom
12
Numer
3
Opis fizyczny
s.149-156,rys.,tab.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Katedra Rachunkowości, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie, ul.Żołnierska 47, 71-210 Szczecin
autor
  • Katedra Rachunkowości, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie, ul.Żołnierska 47, 71-210 Szczecin
Bibliografia
  • Brewer P.C. 2002: Aligning supply chain incentives using the balanced scorecard. Supply Chain Porum: An International Journal, June.
  • Bryceson K.P., Manglier G.J. 2007: Alignment of performance in multi-enterprise agribusiness: A case of integrated autonomy? Proceedings of the 16. International Farm Management Association Congress: A vibrant rural economy-the challenge for balance. Cork, Ireland, p. 860-870.
  • Deppe-Leikel B. 2003: Die Balanced Scorecard bei Nordzucker - Das Instrument zur Umsetzung der Strategie ins operative Geschäft. Paper presented in the Agrarökonomisches Kolloquium of the University of Göttingen, May 23.
  • Hernandez C., Rickert U., Schiefer G. 2003: Quality and Safety Conditions for Customer Satisfaction on the whole Meat Chain. The Organization of Quality Communication Systems. University of Bonn, s. 15-22.
  • Kaplan R.S., Norton D.P. 2001: Wdrażanie strategii do osiągnięcia przewagi konkurencyjnej. PWN, Warszawa, s. 35.
  • Laurenzani W.L., Queiroz T.R., Meirelles de Souza Filho H. 200S: Strategic Mapping of the Rural firm. A balanced Scorecard Approach, IFMA, IS Congress: Developing entrepreneurship abilities to feed the Word in a Sustainable Way. Campinas, Brazil, p. 186-296.
  • Nita B. 2008: Rachunkowość w zarządzaniu strategicznym przedsiębiorstwem. Wolters Kluwer Polska, Kraków, s. 415.
  • Noell Ch., Lund M. 2002: The balanced scorecard (BSC) for Danish Farm - vague framework or functional instrument? Proceeding of NJF Seminar, no. 345, Oslo, s. 187-201.
  • Pietrzak M. 2008: Koncepcja Balanced Scorecard jako podstawa oceny Spółdzielni Mleczarskich. Rocz. Nauk. SERiA, t. X, z. 3. s. 443-449.
  • Shadbold N.M, Beeby N., Brier B., Gardner J.W.G. 2003: A critique of the use the balanced scorecard in multi-enterprise family farm businesses. International Farm management. 14tb Congress, Perth, Western Australia, August, s. 10-15.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-24815534-47fa-4aeb-8b2a-b9b5441f7aba
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.