PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2001 | 03 | 6 |
Tytuł artykułu

Etyczne podstawy funkcjonowania w agrobiznesie

Autorzy
Warianty tytułu
EN
Ethical bases of functioning In agribusiness
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Zaprezentowano etyczne aspekty prowadzenia działalności gospodarczej w agrobiznesie. Osoby zajmujące się produkcją żywności wchodzą w wielorakie zależności i relacje z różnymi elementami otoczenia społecznego i przyrodniczego. Rolnictwo jest działem gospodarki, który w ogromny m stopniu wpływa na stan środowiska przyrodniczego obecnie i w przyszłości. Sposób traktowania ekosystemu jest zatem jednym z najważniejszych wymiarów świadomości etycznej osób prowadzących działalność rolniczą.
EN
The article presents ethical aspects of running economic business in agribusiness. People who deal with food production get involved in various dependencies and relationships with different elements may cause consequences which should be viewed in ethical terms. Especially important is to respect the right of animals which are used for the industrial production. Agriculture is a branch of economy which increasingly affects the environment nowadays, and in the future. The way in which ecosystem is treated is thus one of the most important ethical consciousness dimensions of people who run agricultural activity.
Słowa kluczowe
Wydawca
-
Rocznik
Tom
03
Numer
6
Opis fizyczny
s.11-15,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Akademia Techniczno-Rolnicza w Bydgoszczy, Bydgoszcz
Bibliografia
  • Arystoteles (1982): Etyka nikomachejska. PWN, Warszawa.
  • Moore G., E. (1980): Etyka. PWN, Warszawa.
  • Szawarski Z. (1980): Etyka George'a Edwarda Moore'a. (W:) Moore G., E. (1980): Etyka. PWN, Warszawa.
  • Vardy P., Grosch P. (1995): Etyka. Poglądy i problemy. Wydawnictwo Zysk i S-ka, Poznań.
  • Woś A. (red) (1998): Encyklopedia agrobiznesu. Fundacja Innowacja, Warszawa.
Uwagi
Rekord w opracowaniu
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-22948fe4-72d4-4591-9e65-ccfa4464cf43
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.