PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
Czasopismo
2012 | 28 | 3 |
Tytuł artykułu

The effect of refrigerator storage on physicochemical properties of selected cold-pressed oils

Warianty tytułu
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
Cold-pressed oils as a rich source of polyunsaturated fatty acids and various valuable health promoting compounds, e.g. tocopherols, sterols, squalene, are recommended to be included into diet. An essential limitation to the broad commercialization of these products is their susceptibility to oxidation, which negatively affects safe consumption. In the conducted study 6 commercially available samples of sunflower, rapeseed, pumpkin seed, flaxseed, false flax, blessed milk thistle cold-pressed, non-refined oils were stored at +4 °C for 12 weeks, regularly opened and poured out to simulate real consumers’ storage conditions. The peroxide value, p-anisidine value, iodine value, acid value and colour were determined. The results suggest that refrigerator storage might preserve physicochemical properties of analyzed cold-pressed oils for at least 12 weeks.
Wydawca
-
Czasopismo
Rocznik
Tom
28
Numer
3
Opis fizyczny
p.73-79,fig.,ref.
Twórcy
autor
  • Department of Food Commodity Science, Poznan University of Economics, al.Niepodleglosci 10, 61-875 Poznan, Poland
autor
  • Department of Food Commodity Science, Poznan University of Economics, al.Niepodleglosci 10, 61-875 Poznan, Poland
  • Department of Food Commodity Science, Poznan University of Economics, al.Niepodleglosci 10, 61-875 Poznan, Poland
Bibliografia
  • 1. Abramovic H., Butinar B., Nikolic V.: Changes occurring in phenolic content, tocopherol composition and oxidative stability of Camelina sativa oil during storage. Food Chemistry, 2007, 104, pp. 903-909.
  • 2. Codex Alimentarius Standard 19-1981 for edible fats and oils not covered by individual standards, 2009, www.codexalimentarius.org/standards/list-of-standards/en/?no _cache=1 (10.10.2012).
  • 3. EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition, and Allergies (NDA); Scientific Opinion on Dietary Reference Values for fats, including saturated fatty acids, polyunsaturated fatty acids, monounsaturated fatty acids, trans fatty acids, and cholesterol. EFSA Journal 2010, 8(3):1461 http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/1461.htm (10.10.2012).
  • 4. Frega N., Mozzon M., Lercker G.: Effects of free fatty acids on oxidative stability of vegetable oil. JAOCS, 1999, 76 (3), pp. 325-329.
  • 5. Jeong M., Lee J., Cho W-I., Lee J.: Correlation of Volatiles and Fatty Acids in Thermally Oxidized Fatty Acid Model Systems Using Statistical Approaches. Food Sci. Biotechnol, 2010, 19 (5), pp. 1233-1239.
  • 6. Jhala A.J., Hall L.M.: Flax (Linum usitatissimum L.): Current Uses and Future Applications. Australian Journal of basic and Applied Sciences, 2010, 4(9), pp. 4304-4312.
  • 7. Makareviciene V., Janulis P.: Analiza jakości olejów jadalnych oraz obowiązkowe wymagania. Tłuszcze Jadalne 1999, 34(1-2), pp. 15-32.
  • 8. Martín-Polvillo M., Márquez-Ruiz G., Dobarganes M.C.: Oxidative Stability of Sunflower Oils Differing in Unsaturation Degree During Long-Term Storage at Room Temperature. JAOCS 2004, 81 (6), pp. 577-583.
  • 9. McGinely L.: Analysis and quality control for processing and processed fats. In: J.B. Rossell, L.R. Pritchard (eds.). Analysis of Oilseeds, Fat and Fatty Food, Elsevier Applied Science, New York 1991, pp. 440-470.
  • 10. Michotte D., Rogez H., Chirinos R., Mignolet E., Campos D., Larondelle Y.: Linseed oil stabilisation with pure natural phenolic compounds, Food Chemistry, 2011, 129, pp. 1228-1231.
  • 11. Mińkowski K.: Studia nad stabilnością oksydatywną olejów roślinnych bogatych w polienowe kwasy tłuszczowe o budowie trienowej, rozprawa habilitacyjna. Roczniki Instytutu Przemysłu mięsnego i tłuszczowego, Warszawa 2008.
  • 12. Omar K.A., Shan L., Wang Y.L., Wang X.: Stabilizing flaxseed oil with individual antioxidants and their mixtures. Eur. J. Lipid Sci. Technol., 2010, 112, pp. 1003-1011.
  • 13. Sionek B.: Oleje tłoczone na zimno. Roczniki PZH 1997, 48 (3), pp. 283-294.
  • 14. Sojkin B., Małecka M., Olejniczak T., Bakalarska M.: Konsument wobec innowacji produktowych na rynku żywności. Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu, Poznań 2009, pp. 151-153.
  • 15. Sojkin B., Małecka M., Sielicka M., Olejniczak T.: Wyznaczniki procesu akceptacji innowacji na rynku produktów żywnościowych In: B. Sojkin (ed.): Komercjalizacja produktów żywnościowych. PWE Warszawa 2012, pp. 133-154.
  • 16. Wroniak M., Kwiatkowska M., Krygier K.: Charakterystyka wybranych olejów tłoczonych na zimno. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2006, 47 (2), pp. 46-58.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-20463d50-9d6d-4d32-8474-0360a4b42c09
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.