PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2010 | 61 | 2 |
Tytuł artykułu

Ocena stanu odżywienia i sposobu żywienia osób przebywających na emeryturze do 6 miesięcy

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN
Assessment of nutritional for up to six months
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Celem badań była ocena stanu odżywienia i sposobu żywienia kobiet i mężczyzn (w wieku 49-60 lat) przybywających do 6 miesięcy na emeryturze, mieszkańców województwa lubuskiego. Przeprowadzono badanie ankietowe dotyczące danych socjoekonomicznych oraz badania antropometryczne, na podstawie których wyliczono wskaźniki BMI i WHR. Wartość odżywczą średnich całodziennych racji pokarmowych emerytów oceniono na podstawie 3-dniowego zapisu. Tylko u 24% kobiet i 9% mężczyzn stwierdzono prawidłową wartość wskaźnika BMI. Problem gromadzenia tkanki tłuszczowej wisceralnej dotyczył 58,6% kobiet i 84,2% mężczyzn. W całodziennych racjach pokarmowych (CRP) badanych emerytów zawartość energii i większości składników odżywczych odbiegała od wartości zalecanych. Analiza statystyczna wykazała istotne różnice w sposobie żywienia kobiet i mężczyzn. Badania wskazują na potrzebę wprowadzenia prozdrowotnej edukacji żywieniowej wśród emerytów.
EN
The research aimed at evaluation of the nutritional status and dietary habits of women and men (aged 49-60) who were retired for up to six months, inhabitants of Lubuskie Voivodship. A research inquiry in the form of questionnaire was made concerning social, economical and anthropometric data which was the base for calculating the BMI and WHR indices. Nutritional value of diet was evaluated on the base of three-day records. Proper BMI index has been ascertained only in 24% of women and 9% of men. The problem of accumulation of visceral fat tissue concerned 58.6% of women and 84.2% of men. In the diet of the retired people under research the content of energy and most nutritive ingredients differed from the values advised. Statistical analysis has shown essential differences in the nutrition of men and woman. The research has showed the need to introduce the pro-health nutrition education among the retired people.
Słowa kluczowe
Wydawca
-
Rocznik
Tom
61
Numer
2
Opis fizyczny
s.191-199,rys.,tab.,bibliogr.
Twórcy
  • Zakład Fizjologii Żywienia Człowieka, Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie, ul.Papieża Pawła VI 3, 71-479 Szczecin
Bibliografia
  • 1. Bog-Hansen E., Lindblad U., Gullberg B., et al.: Metabolic disorders associated with uncontrolled hypertension. Diabetes, Obes. Metab. 2003, 5, 379- 387.
  • 2. Bolesławska I., Przysławski J.: Analiza sposobu żywienia kobiet i mężczyzn w zróżnicowanych wiekowo okresach życia - energia oraz składniki podstawowe. Roczn. PZH 2007, 58 (1) 171-176.
  • 3. Borowiec A., Słońska Z.: Społeczne i ekonomiczne uwarunkowania możliwości zakupu produktów żywnościowych istotnych z punktu widzenia prewencji chorób układu krążenia. Nowiny Lek. 2003, 72 (3) 208-212.
  • 4. Bossingham M.J., Carnell N.S., Campbell W.W.: Water balance, hydration status, and fat-free mass hydration in younger and older adults. Am. J. Clin. Nutr. 2005, 81, 1342-1350.
  • 5. Brzezińska A., Balińska M..: Rola homocysteiny w procesie rozwoju zmian miażdżycowych na poziomie komórkowym. Post. Biol. Kom. 2000, 27, 81-96.
  • 6. Dandona P., Mohanty P., Ghanim H., et al.: The suppressive effect of dietary restriction and weight loss in the obese on the generation of reactive oxygen species by leukocytes, lipid peroxidation and protein carbonylation. J. Clin. Endocrinol. Metab. 2003, 86, 355-362.
  • 7. Duda G., Jóźwiak A., Chmielewski Z.: Wybrane elementy stylu życia i nieprawidłowości stanu odżywienia osób w wieku podeszłym z niedokrwienną chorobą serca. Badania wstępne. Nowiny. Lek. 2001, 70 (9) 1028-1036.
  • 8. Evans C., Chughtai A.Y., Blumsohn A., et al.: The effect of dietary sodium on calcium metabolism in premenopausal and postmenopausal women. Eur. J. Clin. Nutr. 1997, 51, 394-399.
  • 9. Friedenreich C., Orenstein M.: Physical activity and cancer prevention: etiologic evidence and biological mechanisms. J. Nutr. 2002, 132, suppl., 3456- 3464.
  • 10. Friedrich M.: Efficiency of diet modification and the resultant body weight loss on body composition in obese menopausal women. Pol. J. Food Nutr. Sci. 2007, Vol. 57 (4) 503-508.
  • 11. Friedrich M.: Prozdrowotna edukacja żywieniowa jako czynnik modyfikujący nawyki żywieniowe kobiet w okresie menopauzalnym. Przeg. Lek. 2004, 61, supl. 28-32.
  • 12. Garfinkel L.: Epidemiology of obesity and mortality. Obesity Research 1999, 7, suppl. 1, 1S.
  • 13. Grygiel B., Przysławski J., Schlegel-Zawadzka M.: Ocena poziomu spożycia białka oraz wybranych witamin z grupy B, u kobiet z otyłością wisceralną i gynoidalną. Bromat. Chem. Toksykol. 2005, supl., 533- 537.
  • 14. Jansen J., Katzmarzyk P.T.: Body mass index, waist circumference and Heath risk. Arch. Intern. Med. 2002, 162, 2074-2079.
  • 15. Januszewicz W., Januszewicz A., Prejbisz A.: Czy nadciśnienie tętnicze jest wynikiem stresu psychicznego? Terapia 2006, 7-8 (181), 20-25.
  • 16. Jarosz M. Bułhak-Jachymczyk B.: Normy żywienia człowieka. Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2008, wyd. 1.
  • 17. Jarosz M.: Żywienie, alkohol a nowotwory złośliwe przewodu pokarmowego. Żywn. Żyw. Prawo a Zdrowie. 2001, 1, 98-101.
  • 18. Kałuża J., Brzozowska A.: Wiek a biodostępność wybranych składników odżywczych. Gerontol. Pol. 2001, 9(3), 7-12.
  • 19. Kartz M.: Dietary cholesterol. Atherosclerosis and coronary hart disease. Handb. Exp. Pharmacol. 2005, 170, 195- 213.
  • 20. Nassis G.P., Papantakou K., Skenderi K., et al.: Aerobic exercise training improves insulin sensitivity without changes in body weight, body fat, adiponectin and inflammatory markers in overweight and obese girls. Metabolism 2005, 54 (11) 1472-1479.
  • 21. Olejnik M.: Średnia dorosłość. Wiek średni [w:] Psychologia rozwoju człowieka pod red. B. Harwas-Napierały i J. Trempały. Wyd. PWN 2008, 2, 234-262.
  • 22. Pawlińska-Chmara R., Huk J., Ryczkowski M., et al.: Nadwaga i otyłość w wielkomiejskiej populacji śląskich mężczyzn w wieku 55-75 lat. Ann. Acad. Med. Slies. 2005, 59 (2) 76-80.
  • 23. Przybyłowicz K., Cichon R., Wądołowska L., et al.: Ocena współistnienia żywieniowych i metabolicznych czynników ryzyka w aspekcie chorób sercowo-naczyniowych. Bromat. Chem. Toksykol. 2005, XXXVIII, supl. 45-49.
  • 24. Przybyłowicz K., Majewicz B., Cichon R., et al.: Żywieniowe uwarunkowania kobiet w okresie okołomenopauzalnym w odniesieniu do chorób dietozależnych. Bromat. Chem. Toksykol. 2003, Supl., 137-141.
  • 25. Przysławski J., Bolesławska I., Nowak J.: Ocena poziomu spożycia wybranych składników mineralnych występujących w racjach pokarmowych kobiet i mężczyzn w okresie meno- i andropauzy. Nowa Med. 2000, 108, 21-22.
  • 26. Przysławski J., Nowak J.: Assessing the intake of selected nutrients from food rations of menopausal women and andropausal men. I. Intake of energy and basic components. Pol. J. Food Nutr. Sci. 1999, Vol. 8/49, 1, 125-134.
  • 27. Przysławski J., Nowak J.: Wartość żywieniowa tłuszczów występujących w całodziennych racjach pokarmowych grup kobiet i mężczyzn w okresie meno- i andropauzy. Żyw. Człow. Metab. 2000, XXVII, 1, 43-54.
  • 28. Rico H., Canal M.L., Manas P., et al.: Effects of caffeine, vitamin D, and other nutrients on quantitative phalange bone ultrasound in postmenopausal women. Nutrition 2002, 18(2) 189-93.
  • 29. Rosińska L.: Częstotliwość żywienia a wybrane elementy metabolizmu makroskładników odżywczych. Żyw. Człow. Metab. 1997, XXIV, 4, 473-481.
  • 30. Śmigiel J.: Poczucie jakości życia a aktywność osób w starszym wieku. Gerontol. Pol. 1997, 5 (2) 21-29.
  • 31. Sowers J.R.: Obesity as a cardiovascular risk factor. Am. J. Med. 2003, 115, 37-41.
  • 32. Suliburska J., Duda G.: Stan odżywienia i aktywność fizyczna osób dorosłych a występowanie pierwotnego nadciśnienia tętniczego. Bromat. Chem. Toksykol. 2006, XXXIX, 1, 71-75.
  • 33. Szajkowski Z.: Ocena zawartości Mg, Ca i P w całodziennych racjach pokarmowych osób w wieku emerytalnym na podstawie badań ankietowych i analitycznych. Nowiny Lek. 2001, 70 (1) 32-39.
  • 34. Szponar L., Wolnicka K., Rychlik E. Album fotografii produktów i potraw. IŻŻ, Warszawa 2000.
  • 35. Urakawa H., Katsuki A., Sumida Y., et al.: Oxidative stress is associated with adiposity and insulin resistance in men. J. Clin. Endocrinol. Metab. 2003, 88, 4673-4676.
  • 36. Waśkieiwcz A., Piotrowski W., Sygnowska E., et al.: Wpływ statusu społeczno-ekonomicznego na zawartość wybranych witamin i składników mineralnych w diecie dorosłych mieszkańców Polski-wieloośrodkowe ogólnopolskie badanie stanu zdrowia ludności (WOBASZ). Żyw. Człow. Metab. 2006, XXXIII, 4, 287-299.
  • 37. Westerlind K.: Physical activity and cancer preventionmechanisms. Med. Sci. Sports Exerc. 2003, 35(11), 1834 -1840.
  • 38. WHO. Diet, nutrition and prevention of chronic diseases. Report of the Joint WHO/FAO expert consultation. Geneve, 2003.
  • 39. Williams I.L., Wheatcroft S.B., Shah A.M., et al.: Obesity, atherosclerosis and the vascular endothelium: mechanism of reduced nitric oxide bioavailability in obese humans. Int. J. Obes. Relat. Metab. Disord. 2002, 26, 754-764.
Uwagi
Rekord w opracowaniu
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-20193f6a-35b9-4817-a66e-77e0561b43e9
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.