PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2011 | 38 | 6 |
Tytuł artykułu

Trendy w zawartości sodu w dietach warszawskiej młodzieży szkolnej

Warianty tytułu
EN
Trends in sodium intake in adolescent diets. The Warsaw adolescent study
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
EN
Wydawca
-
Rocznik
Tom
38
Numer
6
Opis fizyczny
s.414-428,rys.,tab.,bibliogr.
Twórcy
  • Samodzielna Pracownia Epidemiologii Żywienia i Norm, Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie, Warszawa
autor
autor
Bibliografia
  • 1. Alderman H.M., Madhavan S., Cohen J.E., Sealy J. E., et al.: Low urinary sodium is associated with greater risk of myocardial infarction among treated hypertensive men. Hypertension 1995, 25, 1144-115.
  • 2. Alderman M.H., Madhavar S., Ooi W.L., et al.: Association of renin-sodium profile with the risk of myocardial infarction in patients with hypertension. N. Engl. J. Med., 1991, 324, 1098-1104
  • 3. Alderman M.H.: Dietary sodium and cardiovascular disease: the ‘J’-shaped relation. J. Hypertension 2007, 25, 5, 903-907
  • 4. Alderman M.H: Reducing dietary sodium: The case for caution. JAMA, 2010, 303, 5, 448-449
  • 5. Battista M.C., Oligny L.L., Ritz E., Amann K.: Interuterine growth restriction in rats is associated with hypertension and renal dysfunction in adulthood. Am. J. Physiol., 2002, 283, E124-E131.
  • 6. Bernstein A.M., Willett W.C.: Trends in 24-h urinary sodium excretion in United States, 1957-2003: a systematic review. Am. J. Clin. Nutr., 2010, 92, 1172-1180
  • 7. Charzewska J., Chwojnowska Z., Rogalska-Niedźwiedź M., Wajszczyk B.: Zastosowanie norm żywienia w ocenie spożycia na poziomie indywidualnym i grupowym. W: Normy żywienia człowieka. Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych. Warszawa, PZWL, 2008, 320-336
  • 8. Cohen H.W., Hailpern S.M., Alderman M.H.: Sodium Intake and Mortality Follow-up in Third National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES III). J. Gen. Intern. Med., 2008, 23, 9, 1297-1302.
  • 9. Cook N.R., Cultler J.A., Obarzanek E., et al.: Long term effects of dietary sodium reduction on cardiovascular disease outcomes: observational follow-up of the Trials of Hypertension Prevention (TOHP). BMJ 2007, 334, 885-888.
  • 10. Cook N.R., Obrzanek R., Culer J. A., et al.: Joint effects of sodium and potassium intake on subsequent cardiovascular disease. Arch. Inter. Med., 2009, 169, 1, 32-40.
  • 11. Culter J.A., Roccella E.J.: Salt reduction for preventing hypertension and cardiovascular disease. Hypertension 2006, 48, 818-819
  • 12. Department of Health and Human Service Centers for Disease Control and Prevention. Dietary intake of macronutrients and micronutrients and other dietary constituents: United States 1988-1994. Vital Health Stat. 11, 2002, 245, 1-158.
  • 13. Ervin E.B., Wang C.Y., Wright J.D., Kennedy-Stephenson J.: Dietary intake of selected minerals for the United States Population: 1999-2000. Advance data from vital and health statistics; no 341, 2004, Division of Health and Nutrition Examination Survey
  • 14. Geleijnse J.M., Hofman A, Witteman J.C.M., et al.: Long-term effects of neonatal sodium restriction on blood pressure. Hypertension 1997, 29, 913-917
  • 15. He J.F., MacGregor G.A.: Importance of salt determining blood pressure in children: Meta-analysis of controlled trials. Hypertension 2006, 48, 861-869.
  • 16. He J., Ogden L.G., Vuppu- turi S., et al.: Dietary sodium intake and subsequent risk of cardiovascular disease in overweight adults. JAMA 1999, 282, 2027-2034
  • 17. Ivanovski O., Szumilak D., Nguyen-Khoa T., et al.: Dietary salt restriction accelerates atherosclerosis in apo- lipoprotein E-deficient mice. Atherosclerosis 2005, 180, 2712-276
  • 18. Jarosz M., Bułhak-Jachymczyk B.: Normy żywienia człowieka. Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych. Warszawa, PZWL, 2008.
  • 19. Keller G., Zimmer G., Mall G., et al.: Nephron number in patients with primary hypertension. N. Engl. J. Med., 2003, 348, 101-108.
  • 20. Kunachowicz H., Nadolana L, Przygoda B., Iwanow K.: Tabele wartości odżywczej produktów spożywczych. Warszawa, Prace IZZ 85, 1998.
  • 21. Kunachowicz H., Nadolna L, Przygoda B., Iwanow K.: Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Warszawa, PZWL, 2005.
  • 22. McCarrn D.A., Drueke T.B., Strieker E.M.: Science trumps politics: urinary sodium data challenge US dietary sodium guideline. Am. J. Clin. Nutr., 2010, 92, 1005-1006.
  • 23. McCarron A.D., Greeling J.C., Kazakas A.G., Stern J.S.: Can dietary sodium intake be modified by public policy. J. Am. Soc. Nephrol, 2009, 4, 1878-1882
  • 24. Palacios C., Wigertz K., Martin B.R., et al.: Sodium retention in black and white female adolescents in response to salt. J. Clin. Edocrynol. Metab., 2004, 89, 1858-1863
  • 25. Ritz E.: Salt-friend or foe. Nephrol. Dial. TVansplant., 2006, 21, 2052-2056.
  • 26. Sacks F.M., Svetkey P.L., Vollmer W.M., et al.: Effects on Blood Pressure of Reduced Dietary Sodium and the Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH) Diet. N. Engl. J. Med., 2001, 344, 1, 3-10
  • 27. Simons-Morton D.G., Obarzanek E.: Diet and blood pressure in children and adolescents. Pediatr. Nephrol., 1997, 11, 244-249.
  • 28. Strazzullo P, D’Ella L., Kandala N.B., Cappuccio F.P.: Salt intake, stroke, and cardiovascular disease: meta analysis of prospective studies. BMJ 2009, 339, 1-6 (doj: 10.1136/bmjb4567). TT.
  • 29. Szponar L., Wolnicka K., Rychlik E.: Album fotografii produktów i potraw. Warszawa, IŻŻ, 2000
  • 30. Tuomilehto J., Jousilathi R, Rastenyte D., et al.: Urinary sodium excretion and cardiovascular mortality in Finland; a prospective study. Lancet 2001, 357, 848-851.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-1f9ac1bf-e062-446d-b007-8b8affa73599
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.