PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2009 | 63 | 10 |
Tytuł artykułu

Mleko i przetwory mleczne jako źródło wapnia

Autorzy
Warianty tytułu
EN
Dairy and dairy products as a source of calcium
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
W artykule omówiono mleko i produkty mleczarskie jako źródło wapnia w diecie i ich rolę w zapobieganiu osteoporozie. Podkreślono znaczenie stosunku wapnia do białka w diecie (mg wapnia/1 g białka). Dla mleka i sera wynosi on od 33 do 36. Uważa się, że duże spożycie białka może mieć niekorzystny wpływ, jeżeli stosunek ten jest niższy od 20. W przypadku twarogu stosunek wapnia do białka jest mało korzystny, gdyż wynosi 7-12. W przypadku większości roślinnych i zwierzęcych produktów spożywczych, z wyjątkiem kapusty, stosunek ten wynosi znacznie poniżej 20.
EN
The article presents the information concerning the role of milk and milk products as a source of calcium in our diet and their significance in preventing the occurrence of osteoporosis. It underlines the importance of the fact, that the ratio of calcium to protein content in milk, cultured milks and cheese (mg Ca/1 g protein) ranges from 33 to 36, and is far above the value of 20 considered as a minimum, necessary to offset the adverse effect of protein on calcium balance. This ratio is less favorable for tvarog, as it amounts only to 7-12. In most of the other food products of plant and animal origin the above ratio is far below 20, with the exception of cabbage.
Słowa kluczowe
Wydawca
-
Rocznik
Tom
63
Numer
10
Opis fizyczny
s.42-46,tab.,fot.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Wydział Nauk o Żywności, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa
Bibliografia
Uwagi
PL
Rekord w opracowaniu
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-17cce1b1-6b31-4b16-823c-93b796f410e2
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.