PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2014 | 13 | 1 |
Tytuł artykułu

Consumer assessment of yogurts made from sheep’s, goat’s, cow’s and mixed milk

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
PL
Ocena konsumencka jogurtów z mleka owczego, koziego, krowiego i mieszanego
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
PL
Słowa kluczowe
Wydawca
-
Rocznik
Tom
13
Numer
1
Opis fizyczny
p.19-28,fig.,ref.
Twórcy
autor
  • Division Sheep, Goats and Fur Breeding, University of Technology and Life Sciences in Bydgoszcz, Kordeckiego 20, 85-084 Bydgoszcz, Poland
autor
  • University of Technology and Life Sciences, Bydgoszcz, Poland
  • Animal Husbandry Institute, Balice, Poland
autor
  • University of Technology and Life Sciences, Bydgoszcz, Poland
Bibliografia
  • Barłowska J., Litwińczuk Z., 2009. Właściwości odżywcze i prozdrowotne tłuszczu mleka [Nutritional and Health-promoting Properties of Milk Fat]. Med. Weter. 65 (3), 171-174 [in Polish].
  • Bernacka H., 2011. Health-promoting properties of goat milk. Med. Weter. 67 (8), 507-511.
  • Cerutti G., Machado M.A., Ribolzi L., 1993. Distribution of cholesterol in milk dairy products. Latte, 18 (11), 1102-1108.
  • Danków R., Pikul J., 2010. Przydatność technologiczna mleka owczego do przetwórstwa [Suitability of Sheep’s Milk for Processing]. Nauka Przyr. Technol. 5, 2, 1-10 [in Polish].
  • Danków R., Pikul J., 2011. Przydatność technologiczna mleka koziego do przetwórstwa [Suitability of Goat’s Milk for Processing]. Nauka Przyr. Technol. 5, 2, 11-17 [in Polish].
  • Goetsch A.L., Zeng S.S., Gipson T.A., 2011. Factors affecting goat milk production and quality. Small Ruminant Res. 101 55-63.
  • Górecka D., Flaczyk E., 2011. Mleczne napoje fermentowane., rozdz. w Towaroznawstwo żywności pochodzenia zwierzęcego [Fermented Drinks Animal in Food Products]. Wyd. UP w Poznaniu [in Polish].
  • Grega T., Sady M., Pustkowiak H., 2000. Poziom cholesterolu i kwasów tłuszczowych w rożnych rodzajach mleka spożywczego [The Level of Cholesterol and Fatty Acids in Various Types of Drinking Milk]. Zesz. Nauk. AR w Krakowie 12, 367, 85-90 [in Polish].
  • Jakubczyk E., Kosikowska M., 2000. Jakość mlecznych napojów fermentowanych pochodzących z niektórych krajów Unii Europejskiej [The Quality of Fermented Milk Drinks from Selected European Union Countries]. Prz. Mlecz. 6,149-152 [in Polish].
  • Juśkiewicz M., Panfil-Kuncewicz H., 2003. Reduction of cholesterol content in milk with dairy thermophilic cultures application. Milchwissenschaft, 58 (7, 8), 370-373.
  • Keenan T.W., Moon T.W., Dylewski D.P., 1983. Lipid globules retain globule membrane material after homogenization. J. Dairy Sci. 66 (2), 196-203.
  • Kovacs A., Dulicsek R., Varga L., Szigeti J., Herpai Z., 2004. Relationship between cholesterol and FAT contents of commercial dairy products. Acta Aliment. 33, 387-395.
  • Pisulewski P.M., Szymczyk B., Hamczakowski P., Szczurek W., 1999. Conjugated lin oleic acid (CLA) as a functional component of animal origin food. Post. Nauk. Rol. 6, 3-16.
  • PN-A-86061:2002/Az1, 2006. Mleko i przetwory mleczne - napoje fermentowane [Milk and Dairy Products - Fermented Drinks] [in Polish].
  • Ramos M., Juárez M., 2004. Sheep milk. Encyclopedia of Dairy Sciences, Elsevier Ltd., 2539-2545.
  • Tamime A.Y., Wszołek M., Božanic R., Özer B., 2011. Popular ovine and caprine fermented milks. Small Ruminant Res. 101, 2-16.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-17a0b2b2-dada-4fa1-9e7a-2c9639065242
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.