PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2014 | 41 | 3 |
Tytuł artykułu

Spożycie białka, witaminy B12, kwasu foliowego a stężenie homocysteiny, witaminy B12 i kwasu foliowego u osób z mutacją genu LDL-R

Warianty tytułu
EN
Consumption of protein, vitamin B12, folic acid and the homocysteine concentration in persons with the LDL-R gene mutation
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Wstęp. Podwyższone stężenie homocysteiny (Hcy) wiąże się z przedwczesnym rozwojem miażdżycy. Hcy posiada właściwości cytotoksyczne i uszkadza śródbłonek naczyniowy, zwiększa degradację elastyny w błonie wewnętrznej. Rodzinna hipercholesterolemia (FH) łączy się z wysokim ryzykiem choroby niedokrwiennej serca (ChNS). Cel. Ocena spożycia białka, witaminy B12 oraz kwasu foliowego a stężenie homocysteiny, witaminy B12, kwasu foliowego u osób z genetycznie uwarunkowaną hipercholesterolemią w obrębie mutacji genu receptora LDL. Materiał i metoda. W badaniu uczestniczyły 23 osoby z mutacją genu LDLR w wieku 18-50 lat. Oceniono stężenie Hcy, witaminy B12 i kwasu foliowego w surowicy krwi. Przeprowadzono również 3-dniowy wywiad żywieniowy oceniający realizację diety. Wyniki. Średnie spożycie białka ogółem wynosiło 79,3 g (± 29,4 g) dziennie, witaminy B12 5,14 (± 4,2) µg/dobę, kwasu foliowego 287,9 (± 100,0) µg równoważnika folianów/dobę. Średnie stężenie Hcy w surowicy krwi wynosiło 12,75 (± 4,2) µmol/l, witaminy B12 - 464 (± 35,2) pmol/l, kwasu foliowego 5,61 (± 2,12) nmol/l. Wnioski. U części pacjentów obserwuje się zbyt małe spożycie kwasu foliowego i witaminy B12, a także nieprawidłowe stężenia Hcy, kwasu foliowego, witaminy B12 w surowicy krwi. Dieta może być ważnym elementem w zmniejszeniu ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego w tej grupie osób.
EN
Introduction. Elevated concentration of homocysteine (Hcy) is related to a premature development of atherosclerosis. Hcy has cytotoxic properties and damages the arterial endothelium, increases the degradation of elastine in the internal membrane. Familial hypercholesterolemia is related to a high risk of coronary heart disease. Aim. Assessment of consumption of protein, vitamin B12, folic acid and the concentration of homocysteine, vitamin B12 and folic acid in persons with genetically governed hypercholesterolemia in the area ot the mutation of the LDL receptor gene. Material and methods. 23 people, aged 18-50, with the LDLR gene mutation took part in the study. The concentration of Hcy, vitamin B12 and folic acid in the blood serum was assessed. A 3-day dietary interview was conducted to assess the realization of the diet. Results. The average consumption of protein was 79.3 g (± 29.4g) per day, 5.14 (± 4.2) µg/day for vitamin B12 , 287.9 (± 100.0) µg/day for folic acid/folian equivalents. The average concentration of Hcy in the blood serum was 12.75 (± 4.2) µmol/1, 464 (± 35.2) pmol/1 for vitamin B12, 5.61 (± 2.12) nmol/1 for folic acid. Conclusions. An insuffícient intake of folic acid and the B12 vitamin, as well as incorrect concentration of Hcy, folic acid and the B12 vitamin had been observed for some patients. A diet can be an important element in decreasing the risk of coronary heart disease in that group.
Słowa kluczowe
Wydawca
-
Rocznik
Tom
41
Numer
3
Opis fizyczny
s.137-142,rys.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Centrum Promocji Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej, Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie, Warszawa
autor
  • Zakład Genetyki, Instytut Psychiatrii i Neurologii w Warszawie, Warszawa
  • Centrum Promocji Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej, Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie, Warszawa
autor
  • Zakład Farmakologii, Warszawski Uniwersytet Medyczny, Warszawa
Bibliografia
  • 1. Zhou S., Zhang Z., Xu G.: Notable epigenetic role of hyperhomocysteinemia in atherogenesis. Lipids Health Dis., 2014, 21, 13, 1, 134: published online -10.1186/1476-511X-13-134.
  • 2. Jakubowski H.: The pathophysiological hypothesis of homocysteine thiolactone-mediated vascular disease. J. Physiol. Pharmacol., 2008, 59, 9, 155-167.
  • 3. Ciaccio M., Bellia C.: Hyperhomocysteinemia and cardiovascular risk: effect of vitamin supplementation in risk reduction. Curr. Clin. Pharmacol., 2010, 5, 1, 30-36.
  • 4. Dumman N.P.B., Hicks C.: Human arterial endothelial cell detachment in vitro: its promotion by homocysteine and cysteine. Atherosclerosis 1991, 91, 77-83.
  • 5. Maeda M., Yamamoto L.: Homocysteine induces vascular endothelial grow factor expression differentiated THP-1 macrophages. Biochim. Biophys. Acta 2003, 8, 41-46.
  • 6. Cacciapuoti F.: Lowering homocysteine levels with folic acid and B-vitamins do not reduce early atherosclerosis, but could interfere with cognitive decline and Alzheimerʼs disease. Blood Coagul. Fibrinolysis., 2012, 23, 8, 677-679.
  • 7. Evans RW, Shaten B.J., Hempel J.D., et al.: Homocysteine and risk of cardiovascular disease in the Multiple Risk Factor Intervention Trial. Arterioscler. Thromb. Vasc. Biol., 1997, 17, 10, 1947-1953.
  • 8. Jarosz M., Bułhak- Jachymczyk B.: Normy Żywienia Człowieka. Warszawa, PZWL, IŻŻ, 2012.
  • 9. Yazaki Y, Chow G., Mattie M.: A single-center, double-blinded, randomized controlled study to evaluate the relative efficacy of sublingual and oral vitamin B-complex administration in reducing total serum homocysteine levels. J. Altern. Complement Med., 2006, 12, 9, 881-885
  • 10. Zappacosta B., Mastroiacovo P., Persichilli S., et al.: Homocysteine lowering by folate-rich diet or pharmacological supplementations in subjects with moderate hyperhomocysteinemia. Nutrients., 2013, 8, 5, 1531-1543.
  • 11. Jarosz A., Kubalska J., Jabłonowska-Litz B., et al.: Wpływ diety na stężenie homocysteiny u osób z mutacją genu LDL-R. Żyw. Czł. Metab., 2014, 2
  • 12. Humphrey L.L., Fu R., Rogers K., et al.: Homocysteine level and coronary heart disease incidence: a systematic review and meta-analysis. Mayo Clin. Proc., 2008, 83, 11, 1203-1212.
  • 13. Naureen A., Munazza B., Shaheen R., et al.: Serum homocysteine as a risk factor for coronary heart disease. J. Ayub. Med. Coll. Abbottabad., 2012, 24, 1, 59-62.
Uwagi
Rekord w opracowaniu
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-10681ea0-1be9-4861-ae6d-0e9302f5eff1
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.