PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2014 | 13 | 4 |
Tytuł artykułu

The effect of the lactic acid addition to drinking water on the hygiene and quality of chicken broiler meat

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
PL
Wpływ dodatku kwasu mlekowego do wody pitnej na stan higieniczny i jakość mięsa kurcząt brojlerów
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
PL
Słowa kluczowe
Wydawca
-
Rocznik
Tom
13
Numer
4
Opis fizyczny
p.45-53,ref.
Twórcy
  • Departament of Livestock Product Evaluation, West Pomeranian University of Technology, Szczecin, Doktora Judyma 24, 71-466 Szczecin, Poland
  • West Pomeranian University of Technology, Szczecin, Poland
autor
  • West Pomeranian University of Technology, Szczecin, Poland
autor
  • West Pomeranian University of Technology, Szczecin, Poland
  • West Pomeranian University of Technology, Szczecin, Poland
  • Lithuanian Veterinary Academy, Kaunas, Lithuania
Bibliografia
  • Abdullah F.K., Al-Naser A.Y., Al-Zenki S.F., Al-Saffar A.E., Al-Bahouh M.E., Mashaly M., 2012. Effect of adding various organic acids during the feed withdrowal period on Sallmonella reduction in broilers. Int. J. Poult. Sci. 11, 7,482-487.
  • Exit M., Goksoy E., Kok F., Őzdemir D., Őzdogan M., 2006. The impacts of organic acid and Essentials oil supplementations to diets on the microbiological quality of chicken carcasses. Arch. fur Geflugelk. 70 (4), 168-173.
  • Brzóska F., 2000. Ograniczenie stosowania antybiotyków paszowych w przemyśle paszowym i produkcji mieszanek paszowych [Restricting the use of feed antibiotics in the feed industry and the production of compound feed]. Pol. Drobiar. 6, 13-14. [in Polish].
  • Brzóska F., 2007. Efektywność kwasów organicznych i synbiotyku w żywieniu kurcząt rzeźnych [Effectivity of organic AIDS and synbiotic in chicken-broiler feeding. Med. Weter. 63 (7), 830-834. [in Polish].
  • Byrd J.A., 2001. Lactic acid in drinking water of pre-slaughter broilers to reduce Salmonella and Campylobacter in carcasses. World Poult. 5, 28.
  • Chambers J., Lu X., 2002. Probiotics and maternal vaccination for Salmonella control in broiler chickens. J. Appl. Poult. Res. 11 (3), 320-328.
  • CIE., 1976. Colourimetry: Official recommendations of the international commission on illumination. Publication CIE 15 (E-1.3.1) Boreau Central de la Commission Internationale De L’Eclairage, Paris.
  • Daczkowska-Kozon E., 2005. Zakażenia Salmonella-Campylobacter u drobiu, które stanowi większe zagrożenie epidemiologiczne [Salmonella-Campylobacter infections in poultry, a major epidemiological threat]. Pol. Drobiar. 9, 25-27 [in Polish].
  • EFSA, 2010. Trends and sources of zoonoses, zoonotics agents and food - borne outbreaks in the European Union in 2008. EFSA Journal 8,111-136.
  • Faruga A., Mikulski D., Jankowski J., 1993. Wpływ granulowania mieszanki i dodatku probiotyku Acid Pak 4-Way na wyniki produkcyjne odchowu indyków rzeźnych [The effect of palleted mixtures and Acid Pak 4-Way probiotic on performance of broiler turkeys]. Zesz. Nauk. PTZ 8, 245-251. [in Polish].
  • Gornowicz E., 2004. Mikrobiologiczna ocena środowiska brojlerni w zależności od dodatku kwasów organicznych do pasz [Microbiological eualuation of poultty house environments as influenced by acidifying prepatations added to compound feed]. Med. Weter. 60 (7), 755-758. [in Polish].
  • Gornowicz E., Stachowiak K., 1996. Zastosowanie kwasu mlekowego w odchowie kurcząt brojlerów [The use of lactic acid in the rearing of broiler chickens]. Post. Drobiar. COBRD 1, 5-10. [ in Polish].
  • Grau R., Hamm R., 1953. Eine einfache Methode zur Bestimmung der Wasserbindung im Muskel. Naturwissenschaften 40, 29-30.
  • Honikiel H.O., 1998. Reference methods for the assessment of physical characteristics of meat. Meat Sci. 49, 447-457.
  • Janocha A., Milczarek A., Osek M., Turyk Z., 2010. Efektywność bakterii probiotycznych i prebiotyku w żywieniu kurcząt brojlerów [Effectivity of probiotic bacteria and prebiotic In broiler chicken feeding]. Acta Sci. Pol., Zootechnica 9 (1), 21-30. [in Polish].
  • Lambooij E., Bolder N.M., Muller R.W.A.W., 1997. Contamination of live poultry with pathogenes as influence by transportation and other stress. Proceeding of the XIII European Symposium on the quality of poultry meat, Poznan, 483-488.
  • Maćkiw E., Korsak D., Tomczuk K., Stos K., 2011. Ocena stopnia kontaminacji bakteriami Campylobacter spp. produktów drobiarskich dostępnych w handlu zagranicznym [Assessment of the contamination with Campylobacter spp. in poultry products a vailable in retail. Bromat]. Chem. Toksykol. XLIV, 3, 678-682. [in Polish].
  • Majewska T., Pudyszak K., Kozłowski K., Bohdziewicz K., Matesevicius P, 2009. Whey and Lactic Acid In broiler chickens nutrion. Vet. Zootech. 49 (69), 56-59.
  • Methner U., 2001. Bekämpfung von Salmonellen in der Geflügelfleisch - und Eiproduktion. Fleischwirtschaft 12, 85-88.
  • Pohja M.S., Niinivaara F.P., 1957. Die Bestimmung der Wasserbindung des Fleisches mittels der Konstantdrückmethode. Fleischwirtschaft 9, 193-195.
  • PN-ISO8586-1, 1996. Analiza sensoryczna. Ogólne wytyczne wyboru szkolenia i monitorowania oceniających. [General guidlines for selection, training and monitoring of assessors. Part 1: Selected assessors]. [in Polish].
  • PN-ISO8586-2, 1996. Analiza sensoryczna. Ogólne wytyczne wyboru szkolenia i monitorowania oceniających, Eksperci [General guidlines for selection, training and monitoring of assessors. Part 2: Experts]. [in Polish].
  • PN-ISO10272-1, 2007. Mikrobiologia żywności i pasz. Horyzontalna metoda wykrywania obecności i oznaczania liczby Campylobacter spp. [Microbiology of food and animal feeding stuffs - Horizontal method for detection and enumeration of Campylobacter spp.]. [in Polish].
  • PN-EN-ISO6579, 2003. Mikrobiologia żywności i pasz. Horyzontalna metoda wykrywania Salmonella spp. [Microbiology of food and animal feeding stuffs- Horizontal method for detection Salmonella spp.]. [in Polish].
  • PN-EN-ISO6888-1, 2001. Mikrobiologia żywności i pasz. Horyzontalna metoda oznaczania liczby gronkowców koagulazo-dodatnich (Staphylococcus aureus i innych gatunków) [Microbiology of food and Animals feeding stuffs - Horizontal metod for the enumeration of coagulase - positive staphylococci (Staphylococcus aureus and other species)]. [in Polish].
  • PN-ISO4832, 1998. Ogólne zasady oznaczania bakterii z grupy coli [General guidance for enumeration of coliforms - colony count technique]. [in Polish].
  • PN-EN-ISO4833-1, 2, 2013. Mikrobiologia łańcucha żywnościowego. Horyzontalna metoda oznaczania liczby drobnoustrojów [Microbiology of the food chain- Horizontal metod for the enumeration of microorganisms, part 1, 2]. [in Polish].
  • PN-A-86527/A1, 1998. Półprodukty z surowego mięsa drobiowego. Wymagania i metody badań.] Semi-finished products from raw poultry meat. Requirements and test methods]. [in Polish].
  • Szczawiński J., Stańczak B., Szczawińska M., 1995. Wpływ preparatu Salgard na zachowanie pałeczek Salmonella i mikroflory naturalnej w mieszance paszowej dla drobiu [Effect of Salgard the behavior of Salmonella and the natural microflora in the compound feed for poultry]. Mag. Weter. 2, 126-130 [in Polish].
  • Trawińska B., Śmieja K., Sławomirski J., Saba L., 2006. Mikrobiologiczne zanieczyszczenie surowców drobiarskich w województwie lubelskim w latach 2002-2005 [Microbial Contamination in Poultry Raw Materials in the Lublin Province in the Years 2002-2005]. Ann. Universitatis Mariae Curie-Skłodowska XXIV, 49, 365-370.
  • Wojtoń B., 1997. Surowce żywnościowe pochodzenia zwierzęcego jako źródło zagrożeń mikrobiologicznych. Bezpieczeństwo mikrobiologiczne produkcji żywności [Raw foods of animal origin as a source of microbial hazards. Microbiological safety of food production]. Polskie Towarzystwo Technologów Żywności. Warszawa, 18-19 listopad 1997, 37-44. [in Polish].
  • Zduńczyk Z., 2002. Probiotyki i prebiotyki, oddziaływanie lokalne i systemowe [Probiotics and Prebiotics]. Przem. Spoz. 4, 6-8 [in Polish].
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-104b1e88-ef8e-4a1e-8117-70d830416663
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.