PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2016 | 12 | 2 |
Tytuł artykułu

Wpływ dodatku mieszanki ziół na użytkowość dojonych owiec w okresie żywienia letniego

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN
The effect of an herb mixture supplement on the performance of milking sheep during the summer feeding period
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Przeprowadzono doświadczenie na 66 dojonych owcach matkach plenno-mlecznej owcy kołudzkiej, utrzymywanych w systemie alkierzowym, w okresie żywienia letniego opartego na zielonce z lucerny. Celem badań było określenie wpływu dodatku autorskiej mieszanki ziołowej do paszy treściwej (w ilości 10 lub 20 g/szt./dzień) dla dojonych owiec na spożycie pasz i składników pokarmowych oraz masę ciała, kondycję owiec, wydajność i skład chemiczny mleka oraz stan zdrowotny wymion. Dodatek ziół do paszy treściwej zwiększył w niej zawartość substancji biologicznie czynnych (olejków eterycznych i flawonoidów), proporcjonalnie do ilości dodanych ziół. Zastosowanie dodatku mieszanki ziołowej nie miało wpływu na masę ciała i kondycję owiec. Dodatek ziół w ilości 20 g/szt./dzień wpłynął na poprawę zdrowotności wymion, ocenianej na podstawie oporności elektrycznej mleka. Zastosowane zioła zwiększyły wytrwałość udojową owiec oraz dobową wydajność mleka, co przełożyło się na większą produkcję mleka. Od owiec żywionych z dodatkiem 10 i 20 g ziół wydajność mleka była wyższa niż w grupie kontrolnej, odpowiednio o 8,2 i 16,4%. Nie stwierdzono wpływu stosowania mieszanki ziołowej na zawartość podstawowych składników chemicznych w mleku, poza obniżeniem zawartości tłuszczu w mleku przy 20 g dodatku ziół.
EN
An experiment was conducted on 66 milking ewes of the Koluda prolific dairy sheep breed, housed indoors, during summer feeding based on alfalfa forage. The aim of the study was to determine the effect of our own herb mixture supplement added to concentrate feed (in the amount of 10 or 20 g/sheep/ day) for milking sheep on consumption of feed and nutrients, as well as body weight, body condition, milk yield, chemical composition of the milk and condition of the udder. The addition of herbs to the concentrate feed increased its content of biologically active substances (ethereal oils and flavonoids) in proportion to the amount of herbs added. The use of the herb supplement had no effect on the body weight or body condition of the sheep. The addition of herbs in the amount of 20 g/sheep/day improved udder health, evaluated on the basis of the electrical resistance of the milk. The use of herbs increased lactation persistence and daily milk yield, which translated to greater milk production. Milk yield from sheep fed with supplements of 10 and 20 g of herbs was greater than in the control, by 8.2% and 16.4%, respectively. No effect of the herb mixture was noted on the content of the basic chemical components of the milk, other than a reduction in the content of milk fat in the case of the 20 g herb supplement.
Wydawca
-
Rocznik
Tom
12
Numer
2
Opis fizyczny
s.31-43,rys.,tab.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Instytut Zootechniki - Państwowy Instytut Badawczy, Zakład Doświadczalny Kołuda Wielka, 88-160 Janikowo
  • Instytut Zootechniki - Państwowy Instytut Badawczy, Zakład Doświadczalny Kołuda Wielka, 88-160 Janikowo
Bibliografia
  • 1. CHAPMAN D.F., THARMARAJ J., NIE Z.N., 2008 – Milk-production potential of different sward types in a temperate southern Australian environment. Grass Forage Science 63, 221-233.
  • 2. GRELA E.R., KLEBANIUK R., 2001 – Zioła oraz substancje barwiące i aromatyczne. W: Dodatki w żywieniu bydła (praca zbiorowa, red. E.R. Grela). Wyd. Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Handlowe „VIT-TRA”, 126-139.
  • 3. HAĆ-SZYMAŃCZUK E., LIPIŃSKA E., BŁAŻEJAK S., BIENIAK K., 2011 – Ocena aktywności przeciwbakteryjnej szałwii lekarskiej (Salvia officinalis L.). Bromatologia i Chemia Toksykologiczna XLIV, 3, 667-672.
  • 4. HUTTON P.G., KENYON P.R., BEDI M.K., KEMP P.D., STAFFORD K.J., WEST D.M., MORRIS S.T., 2011 – A herb and legume sward mix increased ewe milk production and ewe and lamb live weight gain to weaning compared to a ryegrass dominant sward. Animal Feed Science and Technology 164, 1-7.
  • 5. IZ PIB-INRA, 2009 – Normy żywienia przeżuwaczy. Wartość pokarmowa francuskich i krajowych pasz dla przeżuwaczy (praca zbiorowa, red. J. Strzetelski).
  • 6. JARZYNOWSKA A., 2015 – Wpływ dodatku mieszanki ziół dla owiec na wydajność i skład mleka oraz jakość uzyskiwanego sera. Praca doktorska. Instytut Zootechniki PIB, Kraków.
  • 7. KORMAN K., 2006 – Nowa linia mateczna owiec – plenno-mleczna owca kołudzka. Wiadomości Zootechniczne XLIV, 2, 43-53.
  • 8. KORMAN K., 2007 – Wpływ metody przeprowadzania kontroli użytkowości na ocenę wydajności mlecznej owiec w okresie dojenia. Roczniki Naukowe Zootechniki 34, 1, 67-79.
  • 9. KORMAN K., JARZYNOWSKA A., OSIKOWSKI A. M., 2009 – Wpływ pory roku na użytkowość mleczną dojonych owiec. Roczniki Naukowe Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego 5, 1, 21-32.
  • 10. KRASZEWSKI J., GREGA T., WAWRZYŃSKI M., 2007 – Effect of feeding herb mixture on the composition, technological suitability and cytological and microbiological properties of cow’s milk. Annals of Animal Science 7, 1, 113-122.
  • 11. KURZEJA E., STEC M., KIRYK M., MALY B., MISIEK K., SOŁUJAN A., 2012 – Zmiany właściwości antyoksydacyjnych ziół pod wpływem sterylizacji parowej i przechowywania. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna XLV, 3, 980-984.
  • 12. Ocena użytkowości mięsnej jagniąt na tle wymogów oraz metod stosowanych w krajach Unii Europejskiej. Praca zbiorowa. Instytut Zootechniki PIB, Kraków 2009.
  • 13. RÓŻAŃSKI H., 2001 – Fitoterapia czyli ziołolecznictwo. Część I-IV. http://www.rozanski.henryk.gower.pl/
  • 14. SIMITZIS P. E., FEGGEROS K., BIZELIS J. A., DELIGEORGIS S. C., 2005 – Behavioral reaction to essential oils supplementation in sheep. Biotechnology in Animal Husbandry 21, 5-6, 91-103.
  • 15. TRYTEK M., PADUCH R., FIEDUREK J., KANDEFER-SZERSZEŃ M., 2007 – Monoterpeny – stare związki, nowe zastosowania i biotechnologiczne metody ich otrzymywania. Biotechnologia 1 (76), 135-155.
  • 16. WAGHORN G.C., CLARK D.A., 2004 – Feeding values of pasture for ruminants. New Zealand Veterinary Journal 52, 320-331.
  • 17. WOŹNIAK M., OSTROWSKA K., SZYMAŃSKI Ł., WYBIERALSKA K., ZIELIŃSKI R., 2009 – Aktywność przeciwrodnikowa ekstraktów szałwii i rozmarynu. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 4 (65), 133-141.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-103ce0b5-55e7-49d2-9255-f31ffb9aa4cd
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.