PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2014 | 08 | 3 |
Tytuł artykułu

Owies - roślina XXI wieku. Wykorzystanie żywieniowe i przemysłowe

Warianty tytułu
Oat - XXI century plant. Nutrition and industrial use
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
EN
Wydawca
-
Rocznik
Tom
08
Numer
3
Opis fizyczny
http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_8_41.pdf
Twórcy
autor
  • Instytut Technologii Żywności Pochodzenia Roślinnego, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Poznań
  • Katedra Technologii i Oceny Jakości Produktów Roślinnych, Uniwersytet Rzeszowski w Rzeszowie, Rzeszów
Bibliografia
  • ADRYCH K.J., MAREK I.E., KRYSZEWSKI A.J., 2006. Choroba trzewna u dorosłych – wierzchołek góry lodowej. Wiad. Lek. 59: 5-6.
  • ARENDT E.K., RYAN L.A.M., DAL BELLO F., 2007. Impact of sourdough on the texture of bread. Food Microbiol. 24: 165-174.
  • BECCERICA S., DE LA TORRE M.A., SANCHEZ H.D., OSELLA C.A., 2011. Use of oat bran in bread: fiber and oil enrichment and technological performance. Food Nutr. Sci. 2: 553-559. [doi: 10.4236/fns.2011.26079].
  • BIEL W., BOBKO K., MACIOROWSKI R., 2009. Chemical composition and nutritive value of husked and naked oats grain. J. Cereal Sci. 49: 413-418.
  • BRENNAN CH.S., CLEARY L.J., 2005. The potential use of cereals (1,3, 1,4)-b-glucans as functional foods ingredients (review). J. Cereal Sci. 42: 1-13.
  • BUTT M.S., TAHIR-NADEEM M., KHAN M.K.I., SHABIR R., 2008. Oat: unique among the cereals. Eur. J. Nutr. 47: 68-79.
  • COMMISSION REGULATION (EC) No 41/2009 of 20 January 2009 concerning the composition and labelling of foodstuffs suitable for people intolerant to gluten. (Text with EEA relevance). 2009. Off. J. Eur. Union L 16: 3-5.
  • COMMISSION REGULATION (EU) No 1160/2011 of 14 November 2011 on the authorisation and refusal of authorisation of certain health claims made on foods and referring to the reduction of disease risk. (Text with EEA relevance). 2011. Off. J. Eur. Union L 296: 26-28.
  • COMMISSION REGULATION (EU) No 432/2012 of 16 May 2012 establishing a list of permitted health claims made on foods, other than those referring to the reduction of disease risk and to children’s development and health. (Text with EEA relevance). 2012. Off. J. Eur. Union L 136: 1-40.
  • CZUBASZEK A., 2008. Charakterystyka technologiczna mieszanek mąki pszennej z produktami przemiału owsa. Zesz. Nauk. UP Wroc. 564, Rozpr. 253. DEWETTINCK K., VAN BOCKSTAELE F., KUHNE B., VAN DE WALLE D., COURTENS T.M., GELLYNCK X., 2008. Nutritional value of bread: influence of processing, food interaction and consumer perception. J. Cereal Sci. 48: 243-257. DOEHLERT D.C., MOREAU R.A., WELTI R., ROTH M.R., MCMULLEN M.S., 2010. Polar lipids from oat kernels. Cereal Chem. 87: 467-474.
  • DUCHOŇOVÁ L., POLAKOVIČOVÁ P., RAKICKÁ M., ŠTURDÍK E., 2013. Characterization and selection of cereals for preparation and utilization of fermented fiber-betaglucan product. J. Microbiol. Biotechnol. Food Sci. 2: 1384-1404.
  • DUDA G., 2000. Żywieniowa profilaktyka miażdżycy. PTTŻ, Poznań.
  • FENSTER C., 2004. Wheat-free recipes & menus. Avery Publ. Group, New York, NY.
  • FLANDER L., SUORTTI T., KATINA K., POUTANEN K., 2011. Effects of wheat sourdough process on the quality of mixed oat-wheat bread. Lebensm. Wiss. + Technol. – Food Sci. Technol. (Zur.) 44: 656-664.
  • FRIC P., GABROVSKA D., NEVORAL J., 2011. Celiac disease, gluten-free diet, and oats. Nutr. Rev. 69: 107-115.
  • GAMBUŚ H., GAMBUŚ F., PISULEWSKA E., 2006. Całoziarnowa mąka owsiana jako źródło składników dietetycznych w chlebach pszennych. Biul. Inst. Hod. Aklim. Rośl. 239: 259-267.
  • GANI A., WANI S.M., MASOODI F.A., HAMEED G., 2012. Whole-grain cereal bioactive compounds and their health benefits: a review. J. Food Process. Technol. 3: 1-10.
  • GĄSIOROWSKI H., 2003.Wartość fizjologiczno-żywieniowa owsa. Przegl. Zboż.-Młyn. 47: 26-28.
  • GIBIŃSKI M., GAMBUŚ H., NOWAKOWSKI K., MICKOWSKA B., PASTUSZKA D., AUGUSTYN G., SABAT R., 2010. Wykorzystanie mąki owsianej – produktu ubocznego przy produkcji koncentratu z owsa – w piekarstwie. Żywn. Nauka Technol. Jakość 70, 3: 56-75.
  • HAVRLENTOVÁ M., PETRULÁKOVÁ Z., BURGÁROVÁ A., GAGO F., HLINKOVÁ A., ŠTURDÍK E., 2011. Cereal β-glucans and their significance for the preparation of functional foods – a review. Czech J. Food Sci. 29: 1-14.
  • INGLETT G.E., WARNER K., NEWMAN R.K., 1994. Sensory and nutritional evaluations of Oatrim. Cereal Foods World 39: 755-759.
  • KAWKA A., 1996. Lipidy ziarna owsa – zawartość, rozmieszczenie i skład frakcyjny. Post. Nauk Roln. 43/48, 1/259: 65-73.
  • KAWKA A., 2004. Jęczmień i produkty jęczmienne. Charakterystyka, otrzymywanie i wykorzystanie w żywieniu człowieka. Rocz. AR Pozn. Rozpr. Nauk. 342.
  • KAWKA A., 2009. Możliwości wzbogacania wartości odżywczej, dietetycznej i funkcjonalnej pieczywa. W: Żywność wzbogacana i nutraceutyki. Red. P. Gębczyński, G. Jaworski. PTTŻ Oddz. Małopolski, Kraków: 109-122.
  • KAWKA A., 2010. Współczesne trendy w produkcji piekarskiej – wykorzystanie owsa i jęczmienia jako zbóż niechlebowych. Żywn. Nauka Technol. Jakość 70, 3: 25-43.
  • KAWKA A., GÓRECKA D., 2009. Porównanie składu chemicznego pieczywa pszenno-jęczmiennego i pszenno-owsianego otrzymanego na kwasach fermentowanych kulturą starterową LV1. Bromatol. Chem. Toksykol. 42: 288-293.
  • KAWKA A., GÓRECKA D., 2010. Porównanie składu chemicznego pieczywa pszenno-owsianego i pszenno-jęczmiennego z udziałem zakwasów fermentowanych starterem LV2. Żywn. Nauka Technol. Jakość 70, 3: 44-55.
  • KAWKA A., KROLL T., 2006. Wpływ otrąb owsianych na jakość ciasta i pieczywa. Biul. Inst. Hod. Aklim. Rośl. 239: 237-245.
  • KAWKA A., RAUSCH P., BUDNA A., 2010. Startery fermentacji w produkcji pieczywa pszenno- owsianego. Nauka Przyr. Technol. 4, 2, #22.
  • KAWKA A., SOŁTYSIAK M., 2012. Metody wytwarzania ciasta a jakość pieczywa pszenno- owsianego. Bromatol. Chem. Toksykol. 45: 1075-1081.
  • KEMPPAINEN A.T., HEIKKINEN M.T., RISTIKANKARE M.K., KOSMA V.-M., JULKUNEN R J., 2010. Nutrient intakes during diets including unkilned and large amounts of oats in celiac disease. Eur. J. Clin. Nutr. 64: 62-67.
  • KIRYLUK J., GĄSIOROWSKI H., KOWALEWSKI W., 2004. Otręby owsiane – produkt, który zdobywa świat. Przegl. Zboż.-Młyn. 48: 26-28.
  • LANGE E., 2007. Oat products in gluten free diet. Rocz. PZH 58: 103-109.
  • LANGE E., 2010. Produkty owsiane jako żywność funkcjonalna. Żywn. Nauka Technol. Jakość 70, 3: 7-24.
  • LITWINEK D., GAMBUŚ H., ZIĘĆ G., SABAT R., WYWROCKA-GURGUL A., BERSKI W., 2013. The comparison of quality and chemical composition of breads baked with residual and commercial oat flours and wheat flour. J. Microbiol. Biotechnol. Food Sci. 2: 1734-1743.
  • MATTILA P., PIHLAVA J.M., HELLSTRÖM J., 2005. Contents of phenolic acids, alkyl- and alkenylresorcinols, and avenanthramides in commercial grain products. J. Agric. Food Chem. 53: 8290-8295.
  • MEYDANI M., 2009. Potential health benefits of avenanthramides of oats. Nutr. Rev. 67: 731-735.
  • MICROSTRUCTURE – polski producent błonnika naturalnego. Microstructure, Warszawa. [http:// www.microstructure.pl/].
  • NEWMAN R.K., NEWMAN C.W., 2008. Barley for food and health. Science, technology and products. Wiley, New Jersey.
  • NITA Z.T., 2003. Współczesne osiągnięcia i perspektywy hodowli owsa w Polsce. Biul. Inst. Hod. Aklim. Rośl. 229: 13-20.
  • OATLAND FINLAND. Finnish Oat Association, Finland. [http://www.kaurayhdistys.fi/finoats/ www/fi/].
  • OPRACOWANIE racjonalnego sposobu wykorzystania ziarna owsa i produktów jego przerobu do celów konsumpcyjnych. 1994. Kier. proj. H. Gąsiorowski. Maszynopis. AR-16/91/IG.
  • OTHMAN R.A., MOHAMMED H., MOGHADASIAN M.H., JONES P.J.H., 2011, Cholesterol-lowering effects of oat β-glucan. Nutr. Rev. 69: 299-309.
  • OWIES. Chemia i technologia. 1995. Red. H. Gąsiorowski. PWRiL, Poznań. PAWŁOWSKA P., DIOWKSZ A., KORDIAK-BOGACKA E., 2012. State-of-the-art incorporation of oats into a gluten-free diet. Food Rev. Int. 28: 330-342. PETERSON D.M., 2001. Oat antioxidants. J. Cereal Sci. 33: 115-129. PRZECIWUTLENIACZE w żywności. Aspekty zdrowotne, technologiczne, molekularne i analityczne. 2007. Red. W. Grajek. WN-T, Warszawa.
  • ROCZNIK statystyczny rolnictwa. 2012. GUS, Warszawa.
  • ROCZNIK statystyczny rolnictwa. 2013. GUS, Warszawa.
  • RYAN D., KENDALL M., ROBARDS K., 2007. Bioactivity of oats as it relates to cardiovascular disease. Nutr. Res. Rev. 20: 147-162.
  • STANTON T.R., 1950-1951. New products from an old crop. W: Crops in peace and war. The yearbook of agriculture 1950-1951. USDA, Washington, D.C. U.S. Government Printing Office, Washington, D.C.: 341-344.
  • SUR R., NIGAM A., GROTE D., LIEBEL F., SOUTHALL M.D., 2008. Avenanthramides, polyphenols from oats, exhibit anti-inflammatory and anti-itch activity. Arch. Dermatol. Res. 300: 569- 574.
  • TOKUŞOĞLU Ö., HALL III C., 2011. Fruit and cereal bioactives. Sources, chemistry, and applications. Taylor and Francis Group, Boca Raton, FL.
  • ULLRICH S.E., 2011. Barley: production, improvement, and uses. Blackwell, Ames, IA.
  • ZIELIŃSKI H., ACHREMOWICZ B., PRZYGODZKA M., 2012. Przeciwutleniacze ziarniaków zbóż. Żywn. Nauka Technol. Jakość 80, 1: 5-26.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-0fe93dab-9dae-41f0-917e-e2cad96e9b8f
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.