PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2013 | 575 |
Tytuł artykułu

Wpływ kappa karagenu i jego hydrolizatów na proces zamrażania modelowych roztworów sacharozy

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN
The influence of kappa-carrageenan and its hydrolysates on the freezing process of model sucrose solutions
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
W pracy zbadano, w jaki sposób dodatek kappa karagenu i jego hydrolizatów może modyfikować przebieg procesu zamrażania modelowych roztworów sacharozy o stężeniu 30 i 40%. Roztwory sacharozy bez dodatku i z dodatkiem substancji ochronnych zamrażano w temperaturze –20°C za pomocą kriostatu, do założonej średniej końcowej temperatury roztworu –15°C. Dodatek hydrolizatów kappa karagenu miał wpływ na przebieg poszczególnych faz procesu zamrażania i podwyższenie temperatury krioskopowej badanych roztworów o 0,2÷0,3°C. Skróceniu uległa faza przemiany fazowej, a wydłużeniu czas domrażania, zarówno dla roztworów 30-, jak i 40-procentowych, przy czym całkowity czas zamrażania w odniesieniu do roztworu sacharozy bez dodatków był krótszy.
EN
The study investigated how the addition of kappa-carrageenan and its hydrolysates can modify the freezing process of the model sucrose solutions at a concentration of 30 and 40%. Sucrose solutions with and without the addition of protective substances were frozen at the temperature of –20°C using a cryostat, up to the average final temperature –15°C. Addition of kappa carrageenan hydrolysates had an impact on the course of the particular phases of the freezing process and an increase in cryoscopic temperature of tested solutions at about 0,2÷0,3°C. Decrease in phase transition, and increase in final freezing time was observed, but still the total time of freezing was shorter, in comparison to sucrose solutions 30 and 40% without additives.
Wydawca
-
Rocznik
Tom
575
Opis fizyczny
s.63-70,rys.,tab.,bibliogr.
Twórcy
  • Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji, Wydział Nauk o Żywności, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, ul.Nowoursynowska 159c, 02-776 Warszawa
autor
  • Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji, Wydział Nauk o Żywności, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, ul.Nowoursynowska 159c, 02-776 Warszawa
autor
  • Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji, Wydział Nauk o Żywności, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, ul.Nowoursynowska 159c, 02-776 Warszawa
  • Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji, Wydział Nauk o Żywności, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, ul.Nowoursynowska 159c, 02-776 Warszawa
Bibliografia
  • Coombe D.R., Parish C.R., Ramshaw I.A., 1987. Analysis of the inhibition of tumor metastasis by sulphated polysaccharides. International Journal of Cancer. 39, 82–88.
  • Delahunty T., Recher L., Hollander D., 1987. Intestinal permeability changes in rodents: a possible mechanism for degraded carrageenan-induced colitis. Food and Chemical Toxicology 25, 113–118.
  • Dziomdziora M., Krala L., 1998. Krioprotekcja białek mięniowych. Chłodnictwo 33 (2), 38– –41. Dziomdziora M., Krala L., 2005. Krioprotekcja nierozdrobnionego mięsa wieprzowego. Chłodnictwo 8 (40), 42–46.
  • Haijin M., Xiaolu J., Huashi G., 2003. A -carrageenan derived oligosaccharide prepared by enzymatic degradation containing anti-tumor activity. Journal of Applied Phycology 15, 297–303.
  • Kamińska A., Lewicki P.P., 2008. Metody ograniczania krystalizacji lodu w procesie zamraania. Przemysł Spoywczy 9 (62), 24–28.
  • Kamińska A., Gaukel V., 2009. Kontrola wzrostu kryształów w lodach spoywczych. ywno. Nauka. Technologia. Jako 1 (62), 57–65.
  • Kamińska-Dwórznicka A., Ulanicka U.K., 2012. Badanie udziału wody wymroonej i niewymroonej po zamroeniu roztworów modelowych sacharozy bez dodatku i z dodatkiem substancji ochronnych. Zeszyty Problemowe Postępu Nauk Rolniczych 558, 103–109.
  • Krala L., Dziomdziora M., 2003. The effect of hydrocolloid mixtures on frozen pork properties. Polish Journal of Food and Nutrition Science 12/53, No 4, 55–58.
  • Michel G., Nyval-Collen P., Barbeyron T., Czjzek M., Helbert W., 2006. Bioconversion of red seaweed galactans: a focus on bacterial agarases and carrageenases. Applied Microbiology and Biotechnology 71 (1), 23–33.
  • Mou H., Jiang X., Liv Z., Guan H., 2004. Structural analysis of kappa-carrageenan oligosaccharides released by carrageenase from marine CytophagaMCA-2. Journal of Food Biochemistry 28 (3), 245–260.
  • Noda H., Amano, H., Arashima K., Hashimoto S., Nisizawa K., 1989. Studies on the antitumor activity of marine algae. Nippon Suissan Gakkaishi 55, 1259–1264.
  • Stangierski J., Kijowski J., 2003. Effect of selected commercial substances with crioprotective activity on the quality of mechanically recovered, wshed and frozen stored poultry meat. Food Technology 47, 49–53.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-0f94c9e2-adae-458e-8f12-6b8e454ee92f
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.