PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2013 | 575 |
Tytuł artykułu

Wpływ kappa karagenu i jego hydrolizatów na proces zamrażania modelowych roztworów sacharozy

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN
The influence of kappa-carrageenan and its hydrolysates on the freezing process of model sucrose solutions
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
EN
Wydawca
-
Rocznik
Tom
575
Opis fizyczny
s.63-70,rys.,tab.,bibliogr.
Twórcy
  • Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji, Wydział Nauk o Żywności, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, ul.Nowoursynowska 159c, 02-776 Warszawa
autor
  • Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji, Wydział Nauk o Żywności, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, ul.Nowoursynowska 159c, 02-776 Warszawa
autor
  • Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji, Wydział Nauk o Żywności, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, ul.Nowoursynowska 159c, 02-776 Warszawa
  • Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji, Wydział Nauk o Żywności, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, ul.Nowoursynowska 159c, 02-776 Warszawa
Bibliografia
  • Coombe D.R., Parish C.R., Ramshaw I.A., 1987. Analysis of the inhibition of tumor metastasis by sulphated polysaccharides. International Journal of Cancer. 39, 82–88.
  • Delahunty T., Recher L., Hollander D., 1987. Intestinal permeability changes in rodents: a possible mechanism for degraded carrageenan-induced colitis. Food and Chemical Toxicology 25, 113–118.
  • Dziomdziora M., Krala L., 1998. Krioprotekcja białek mięniowych. Chłodnictwo 33 (2), 38– –41. Dziomdziora M., Krala L., 2005. Krioprotekcja nierozdrobnionego mięsa wieprzowego. Chłodnictwo 8 (40), 42–46.
  • Haijin M., Xiaolu J., Huashi G., 2003. A -carrageenan derived oligosaccharide prepared by enzymatic degradation containing anti-tumor activity. Journal of Applied Phycology 15, 297–303.
  • Kamińska A., Lewicki P.P., 2008. Metody ograniczania krystalizacji lodu w procesie zamraania. Przemysł Spoywczy 9 (62), 24–28.
  • Kamińska A., Gaukel V., 2009. Kontrola wzrostu kryształów w lodach spoywczych. ywno. Nauka. Technologia. Jako 1 (62), 57–65.
  • Kamińska-Dwórznicka A., Ulanicka U.K., 2012. Badanie udziału wody wymroonej i niewymroonej po zamroeniu roztworów modelowych sacharozy bez dodatku i z dodatkiem substancji ochronnych. Zeszyty Problemowe Postępu Nauk Rolniczych 558, 103–109.
  • Krala L., Dziomdziora M., 2003. The effect of hydrocolloid mixtures on frozen pork properties. Polish Journal of Food and Nutrition Science 12/53, No 4, 55–58.
  • Michel G., Nyval-Collen P., Barbeyron T., Czjzek M., Helbert W., 2006. Bioconversion of red seaweed galactans: a focus on bacterial agarases and carrageenases. Applied Microbiology and Biotechnology 71 (1), 23–33.
  • Mou H., Jiang X., Liv Z., Guan H., 2004. Structural analysis of kappa-carrageenan oligosaccharides released by carrageenase from marine CytophagaMCA-2. Journal of Food Biochemistry 28 (3), 245–260.
  • Noda H., Amano, H., Arashima K., Hashimoto S., Nisizawa K., 1989. Studies on the antitumor activity of marine algae. Nippon Suissan Gakkaishi 55, 1259–1264.
  • Stangierski J., Kijowski J., 2003. Effect of selected commercial substances with crioprotective activity on the quality of mechanically recovered, wshed and frozen stored poultry meat. Food Technology 47, 49–53.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-0f94c9e2-adae-458e-8f12-6b8e454ee92f
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.