PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
Czasopismo
2010 | 16 | 1[181] |
Tytuł artykułu

Plonowanie pszenicy jarej w zależności od niektórych właściwości gleby i zabiegów agrotechnicznych

Warianty tytułu
EN
Yields of spring wheat in dependence on some soil properties and agricultural measures
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
W badaniach środowiskowych prowadzonych w latach 1997-2006 na terenie środkowo-wschodniej Polski oceniono wpływ czynników glebowych (zawartość przyswajalnych form N, P, K, Mg, pH gleby, zawartość węgla organicznego oraz frakcji granulometrycznych), nawożenia azotem, przedplonu i odmiany na plon ziarna pszenicy jarej. Dane zostały zebrane ze 113 gospodarstw rolnych. Rezultaty opracowano statystycznie metodą analizy wariancji i regresji wielokrotnej. Stwierdzono, że nawożenie azotem pod przedplon i pszenicę jarą istotnie dodatnio wpływało na plon. Najwyższy plon zaobserwowano na glebach zwięźlejszych należących do klasy bonitacyjnej I, kompleksu pszennego bardzo dobrego z wyższą zawartością przyswajalnych form N, K, Mg i uregulowanym pH. Wielkość uzyskanego plonu była także zróżnicowana między latami badań, przedplonem oraz odmianą.
EN
In environmental studies conducted in the period of 1997-2006 in the centraleastern region of Poland, the relationship between spring wheat yields and soil properties (the content of available forms of N, P, K, Mg, the content of organic C and grain size composition), nitrogen fertilization, forecrop and wheat varieties was assessed. The data were collected from 113 farms. The results were statistically analysed with the methods of analysis of variance and multiple regression. It was found that nitrogen fertilization before forecrop and spring wheat positively affected the yields in a significant manner. The highest yield of spring wheat was observed on finely textured, first quality classification soil, on a very good wheat complex with higher availability of N, K, Mg and settled soil pH. Grain yields were differentiated depending on the cultivation year, forecrop and wheat variety.
Wydawca
-
Czasopismo
Rocznik
Tom
16
Numer
Opis fizyczny
s.15-24,rys.,tab.,wykr.,map.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Zakład Fizjologii Roślin, Instytut Biologii, Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie, ul.Akademicka 19, 20-033 Lublin
autor
autor
Bibliografia
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-0cef123a-89f9-4439-8f83-6b5865ec7ec3
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.