PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2014 | 576 |
Tytuł artykułu

Klarowanie brzeczki piwnej przy użyciu karagenu - aspekty technologiczne i jakościowe

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN
Technological and quality aspects of brewers wort clarification with the use of carrageenan
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
EN
Wydawca
-
Rocznik
Tom
576
Opis fizyczny
s.89-98,rys.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Uniwersytet Rolniczy w Krakowie, Kraków
  • Katedra Procesów i Urządzeń Przemysłu Spożywczego, Wydział Mechaniczny, Politechnika Koszalińska, ul. Racławicka 15–17, 75-620 Koszalin
  • Katedra Procesów i Urządzeń Przemysłu Spożywczego, Wydział Mechaniczny, Politechnika Koszalińska, ul. Racławicka 15–17, 75-620 Koszalin
  • Uniwersytet Rolniczy w Krakowie, Kraków
Bibliografia
  • Antkiewicz P., Tuszyński T., 1997. Stabilizacja piwa – zalety i wady. II Szkoła Technologii Fermentacji, 53–64.
  • Dale C., Morris L., Lyddiatt A., Leather R.V., 1995. Studies on the molecular basis of wort clarification by copper fining agents (kappa carrageenan). J I BREWING 101, 285–288.
  • Dale C., Tran H., Lyddiatt A., 1996a. Carrageenan mediated clarification of dialysed wort systems. J I BREWING 102, 343–348.
  • Dale C., Tran H., Lyddiatt A., Leather R.V., 1996b. Studies on the mechanism of action of copper fining agents (κ carrageenan). J I BREWING 102, 285–289.
  • EBC-Analytica 2004. Nürnberg: Verlag Hans Carl Getränke-Fachverlag. Fumi M.D., Galli R., Lambri M., Donadini G., Faveri D.M., 2009. Impact of full-scale brewing processes on lager beer nitrogen compounds. Eur. Food Res. Technol. 230(2), 209–216.
  • Kunz T., Brauwesen F., Cortés N., 2013. Influence of Intermediate Maillard Reaction Products with Enediol Structure on the Oxidative Stability of Beverages. J. Am. Soc. Brew. Chem. 71(3), 114–123.
  • Kunze W., 2010. Technologia piwa i słodu. VLB Berlin Int Edition. Kynch G.J., 1952. A theory of sedimentation. Transactions of the Faraday Society 48, 166.
  • Leather R.V., Ward I.L., Dale C., 1995. The effect of wort pH on copper finings performance. J I BREWING 101, 187–190.
  • Lewis M., Bamforth C.W., 2006. Essays in brewing science. New York: Springer Science+Business Media, LLC, 9–10.
  • Rehmanji M., Gopal C., Mola A., 2002. A Novel Stabilization of Beer with Polyclar® BrewbriteTM. Technical Quarterly MBAA 39(1), 24–28.
  • Rehmanji M., Gopal C., Mola A., 2005. Beer stabilization technology-clearly a matter of choice. Technical Quarterly MBAA 42(4), 332–338.
  • Salamon A., Baranowski K., Baca E., Michałowska D., Zielińska D., Kapka A., 2011. Ocena zawartości wybranych związków siarki w piwie w zależności od jakości słodu i obróbki cieplnej brzeczki. Zeszysty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych 566, 193–24.
  • Siebert K.J., 1999. Effects of protein-polyphenol interactions on beverage haze, stabilization, and analysis. J. Agric. Food Chem. 47(2), 353–62.
  • Talley C., 2000. Composition for clarifying beverage solutions used to prepare fermented beverages. US Patent 6,045,852. Ward J.M., 2009. Wort and beer clarification manual BSG 23, 174–174.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-0caf22a1-03dc-48d0-ab97-6f1fd5e74270
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.