PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2017 | 68 | 3 |
Tytuł artykułu

Probiotic strains as the element of nutritional profile in physical activity – new trend or better sports results?

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
A diet, individually customized to the needs of sportsmen and sportswomen prepares them better for competition and achievement of better sports results. However, disorders of the gastrointestinal tract and frequently recurrent upper respiratory tract infections pose a common problem observed among athletes of disciplines such as triathlon, cycling and marathon. Diarrhea, splashing in the intestines or gastrointestinal bleeding make it difficult to start and win in the race. Recently researchers have paid special attention to the therapeutic effect of probiotic strains on the human body. Various probiotic strains may have a beneficial effect on elimination of disorders mentioned above among athletes of these disciplines. Still, researchers continue looking for answers to the question how a specific probiotic strain is able to reduce the risk of the gastrointestinal tract and the respiratory system disorders appearing during training or competition. Attention is also drawn to the possible impact of probiotics on the physical capacity athletes and their athletic performance. Probiotic strains properly applied may have a positive influence on the athletes’ bodies, but still randomized controlled trials are required to prove this thesis.
PL
Sposób żywienia, indywidualnie dobrany do potrzeb zawodników różnych dyscyplin sportowych pozwala na lepsze przygotowanie sportowców do startów oraz osiąganie lepszych wyników sportowych. Jednak częstym problemem obserwowanym wśród zawodników dyscyplin takich jak triatlon, kolarstwo czy maraton, są zaburzenia ze strony przewodu pokarmowego oraz często nawracające infekcje górnych dróg oddechowych. Biegunki, przelewanie w jelitach czy krwawienie z przewodu pokarmowego, uniemożliwiają start oraz zdobywanie zwycięstw. Badacze w ostatnich latach zwracają szczególną uwagę na wpływ probiotykoterapii na organizm człowieka. Poszczególne szczepy probiotyczne mogą mieć korzystny wpływ na niwelowanie wspomnianych zaburzeń pojawiających się w grupach sportowców. Nadal poszukuje się odpowiedzi na pytanie jaki szczep probiotyczny jest w stanie zmniejszyć ryzyko występowania zaburzeń ze strony przewodu pokarmowego oraz układu oddechowego, pojawiających się w trakcie treningów czy zawodów. Zwraca się również uwagę na możliwy wpływ probiotyków na wydolność fizyczną zawodników oraz ich wyniki sportowe. Prawidłowo zastosowana probiotykoterapia może wpływać korzystnie na organizm zawodników, jednak nadal potrzeba randomizowanych badań potwierdzających tę tezę.
Wydawca
-
Rocznik
Tom
68
Numer
3
Opis fizyczny
p.229-235,ref.
Twórcy
autor
  • Department of Dietetics and Clinical Nutrition, Faculty of Health Sciences, Medical University of Bialystok, Mieszka I-go 4B, 15-054 Bialystok, Poland
autor
  • Department of Dietetics and Clinical Nutrition, Faculty of Health Sciences, Medical University of Bialystok, Mieszka I-go 4B, 15-054 Bialystok, Poland
  • Department of Dietetics and Clinical Nutrition, Faculty of Health Sciences, Medical University of Bialystok, Mieszka I-go 4B, 15-054 Bialystok, Poland
Bibliografia
  • 1. Bermon S., Petiz B., Kaieniene A., Prestes J., Castell L., Franco O.L.: The microbiota: an exercise immunology perspective. Exerc. Immunol. Rev. 2015;21:70-9.
  • 2. Besselink M.G, van Santvoort H.C., Renooij W., de Smet M.B., Boermeester M.A., Fischer K., Timmerman H.M., Ahmed Ali U., Cirkel G.A., Bollen T.L., van Ramshorst B.,Schaapherder A.F., Witteman B.J., Ploeg R.J., van Goor H., van Laarhoven C.J.,Tan A.C., Brink M.A., van der Harst E., Wahab P.J., van Eijck C.H., Dejong Ch., van Erpecum K.J., Akkermans L.M., Gooszen H.G., Dutch Acute Pancreatitis Study Group. Intestinal Barrier Dysfunction in a Randomized Trial of a Specific Probiotic Composition in Acute Pancreatitis. Ann Surg. 2009;250(5):712-719.
  • 3. Chalcarz W., Radzimirska-Graczyk M.: Nutritional supplementation in children and adolescents practicing fencing. Rocz Panstw Zakl Hig 2009;60(4):357-360.
  • 4. Christensen K.V., Morch M.G., Morthorst T.H., Lykkemark S., Olsen A.: Microbiota, probiotic bacteria and ageing, In: Olsen A., Gill M.S.(eds.) Ageing: Lessons from C.elegans, Switzerland, Springer 2016.
  • 5. Clancy R..L, Gleeson M., Cox A., Callister R., Dorrington M., D’Este C., Pang G., Pyne D., Fricker P., Henriksson A.: Reversal in fatigued athletes of a defect in interferon gamma secretion after administration of Lactobacillus acidophilus. Br J Sports Med. 2006;(40):351-354.
  • 6. Cox J.A., Pyne D.B., Saunders P.U., Fricker P.A.: Oral administration of the probiotic Lactobacillus fermentum VRI-003 and mucosal immunity in endurance athletes. Br. J. Sports Med. 2010;(44):222-226.
  • 7. Czajkowska-Kozik J., Szymański A.: The influence of probiotic supplementation on girls’ red blood cell characteristics. Rocz Panstw Zakl Hig 2009;60(4):367-370.
  • 8. De Oliveira E.P., Burini R.C.: Food-dependent, exercise-induced gastrointestinal distress. J Int. Soc. Sports Nutr. 2011;(8):12.
  • 9. Durkalec-Michalski K., Suliburska J., Jeszka J.: Ocena stanu odżywienia i nawyków żywieniowych wybranej grupy zawodników uprawiających wioślarstwo. Bromat Chem Toksykol 2011, XLIV, (3): 262-270.
  • 10. Farhadi A., Banan A., Fields J., Keshavarzian A.: Intestinal Barrier: an interface between health and disease. J. Gastroenterol. Hepatol. 2003;18(5):479-497.
  • 11. Fasano A.: Intestinal zonulin: open sesame! Gut 2001,49(2):159-62.
  • 12. Fasano A.: Leaky gut and autoimmune diseases. Clin Rev Allergy Immunol. 2012;42(1):71-78.
  • 13. Fogelholm M.: Dairy Products, Meat and Sports Performance. Sports Medicine 2003;33(8): 615–631.
  • 14. Frączek B., Brzozowska E., Morawska M.: Assessment of nutritional habits in athletes practicing team sports in view of the Swiss food pyramid recommendations. Probl Hig Epidemiol 2013;94(2): 280-285.
  • 15. Frączek B., Warzecha M., Tyrała F., Pięta A.: Prevalence of the use of effective ergogenic aids among professional athletes. Rocz Panstw Zakl Hig 2016;67(3):271-278.
  • 16. Gacek M.: Eating habits of a group of professional volleyball players. Rocz Panstw Zakl Hig 2011;62(1):77-82.
  • 17. Gleeson M.: Mucosal immune responses and risk of respiratory illness in elite athletes. Exerc. Immunol Rev. 2000;6:5-42.
  • 18. Gleeson M., Bishop N., Oliveira M., McCauley T., Tauler P., Lawrence C.: Effects of a Lactobacillus salivary probiotic intervention on infection, cold symptom and severity, and mucosal immunity in endurance athletes. Int J Sport Nutr Exerc Metabolism 2012;22(4):235-242.
  • 19. Gleeson M., Pyne D.B.: Respiratory inflammation and infections in high-performance athletes. Immunol. Cell Biol. 2016;94(2):124-31.
  • 20. Hao Q., Dong B.R., Wu T.: Probiotics for preventing acute upper respiratory tract infections. Cochrane Database Syst. Rev. 2015,2.
  • 21. Haywood B.A., Black K.E., Baker D., McGarvey J., Healey P., Brown R.C.: Probiotic supplementation reduces the duration and incidence of infections but not severity in elite rugby union players. J. Sci. Med. Sport. 2014;17(4):356-60.
  • 22. Hill C., Guarner F., Reid G., Gibson G.R., Merenstein D.J., Pot B., Morelli L., Canani R.B., Flint H.J., Salminen S., Calder P.C., Sanders M.E.: The International Scientific Association for Probiotics and Prebiotics consensus statement on the scope and appropriate use of the term probiotic. Nat. Rev. Gastroenterol. Hepatol. 2014;11:506–514.
  • 23. Jozkow P., Wasko-Czopnik D., Medras M., Paradowski L.: Gastroesophageal Reflux Disease and Physical Activity. Sports Med 2006;36: 385-391.
  • 24. Kekkonen R.A., Vasankari T.J., Vuorimaa T., Haahtela T., Julkunen I., Korpela R.: The effect of probiotics on respiratory infections and gastrointestinal symptoms during training in marathon runners. Int J Sport Nutr Exerc Metab 2007;17(4):352-63.
  • 25. Lamprecht M.,Bogner S., Schippinger G.: Probiotic supplementation affects markers of intestinal barrier, oxidation, and inflammation in trained men; a randomized, double-blinded, placebo-controlled trial. J. Int. Soc. Sports Nutr. 2012;9(1):45.
  • 26. Lollo P.C.,Soaresde Moura C.,NederMorato P., Gomes Cruz A., de Freitas Castro W., BaúBetim C., Nisishima L., de Assis F. Faria J., Maróstica Junior M., Fernandes C.O., Amaya-Farfan J.: Probiotic yogurt offers higher immune-protection than probiotic whey beverage, Food Research 2013;54(1):118-124.
  • 27. Łagowska K., Woźniewicz M., Jeszka J.: Porównanie nawyków żywieniowych młodzieży z uwzględnieniem płci oraz poziomu aktywności fizycznej. Rocz Panstw Zakl Hig 2011;62(3):335-342.
  • 28. Martarelli D., Verdenelli M.C.,Scuri S., Cocchioni M., Silvi S., Cecchini C., Pompei P.: Effect of a probiotic intake on oxidant and antioxidant parameters in plasma of athletes during intense exercise training. Curr Microbiol 2011;62,(6):1689–1696.
  • 29. Moreiraa A., Kekkonenc R., Korpelac R., Delgadoa L., Haahtelaf T.: Allergy in marathon runners and effect of Lactobacillus GG supplementation on allergic inflammatory markers, Resp Med. 2007;101(6) :1123–1131.
  • 30. Nichols A.W.: Probiotics and athletic performance: A systematic review. Curr Sports Med Rep. 2007;6:269–273.
  • 31. Rehrer N.J., van Kemenade M., Meester W., Brouns F., Saris W.H,: Gastrointestinal complaints in relation to dietary intake in triathletes. Int J Sport Nutr. 1992;2(1):48-59.
  • 32. Report of a Join FAO/WHO Expert consultation on evaluation of health and nutritional properties of probiotics in food including powder milk with live lactic acid bacteria. Cordoba, Argentina, 1-4, 2001.
  • 33. Shing C.M., Peake J.M., Lim C.L., Briskey D., Walsh N.P., Fortes M.B., Ahuja K.D., Vitetta L.: Effects of probiotics supplementation on gastrointestinal permeability, inflammation and exercise performance in the heat. Eur J Appl Physiol 2014; 114(1):93–103.
  • 34. van Hemert S., Verwer J., Schütz B.: Clinical Studies Evaluating Effects of Probiotics on Parameters of Intestinal Barrier Function. Adv Microbiol. 2013;3:212-221.
  • 35. Vouloumanou E.K., Makris G.C., Karageorgopoulos D.E., Falagas M.E.: Probiotics for the prevention of respiratory tract infections: a systematic review. Int J Antimicrob Agents. 2009;34(3):1-10.
  • 36. Wang S.. Zhu H., Lu C., Kang Z., Luo Y., Feng L., Lu X.: Fermented milk supplemented with probiotics and prebiotics can effectively alter the intestinal microbiota and immunity of host animals. J Dairy Sci. 2012;95:4813–4822.
  • 37. West N.P., Pyne D.B., Peake J.M., Cripps A.W.: Probiotics, immunity and exercise: a review. Exerc Immunol Rev. 2009;15:107–126.
  • 38. West N.P., Pyne D.B., Cripps A.W., Hopkins W.G., Eskesen D.C., Jairath A., Christophersen C.T., Conlon M.A., Fricker P.A.: Lactobacillus fermentum (PCC®) supplementation and gastrointestinal and respiratorytract illness symptoms: a randomised control trial in athletes. Nutr. J. 2011;10:30.
  • 39. West N.P., Horn P.L., Pyne D.B., Gebski V.J., Lahtinen S.J., Fricker P.A., Cripps A.W.: Probiotic supplementation for respiratory and gastrointestinal illness symptoms in healthy physically active individuals. Clin Nutr. 2014;33(4):581-7.
  • 40. Zapolska J., Witczak K., Mańczuk A., Ostrowska L.: Assessment of nutrition, supplementation and body composition parameters on the example of professional volleyball players. Rocz Panstw Zakl Hig 2014;65(3):235-242.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-0802edcd-04e6-414f-9281-c5c17e07296f
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.