PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2011 | 10 |
Tytuł artykułu

Wybrane uwarunkowania rozwoju sportu w województwie piotrkowskim w latach 1975-1998 w świetle prasy regionalnej

Autorzy
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN
Selected conditions for the development of sport in the region Piotrkow in the years 1975-1998 in the light of te regional press
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Celem pracy jest ukazanie uwarunkowań rozwoju sportu w województwie piotrkowskim w latach 1975–1998 w świetle prasy regionalnej. Opracowanie zostało przygotowane na podstawie materiałów z 16 czasopism wydawanych w największych ośrodkach kulturalno-społecznych województwa. Podstawowe problemy badawcze, jakie zostały podjęte w niniejszym artykule, odnoszą się do kształtowania struktur organizacyjno-prawnych sportu na szczeblu wojewódzkim w okresie 23 lat na przykładzie województwa piotrkowskiego. Szczegółowo w tym zakresie został przedstawiony rozwój Wojewódzkiej Federacji Sportu w Piotrkowie Trybunalskim oraz okręgowych związków sportowych. Przedmiotem analizy były także uwarunkowania finansowe sportu, ze szczególnym uwzględnieniem sponsoringu sportowego oraz rozwój infrastruktury i kadry trenerskiej na potrzeby sportu w województwie. Działalność ruchu sportowego została przedstawiona na tle szerszych procesów zachodzących w Polsce w II połowie XX w.
EN
The aim of this paper is to present the determinants of the development of sport in Piotrkowskie Province in years 1975–1998 was depicted by the local press. The study was prepared on the basis of materials from 16 journals published in major cultural and social centers in province. The contents included in the study concern the development of organizational – regulatory structures of sport at the provincial level during 23 years for example of the Piotrkowskie Province. Detail in this regard was presented the development of the Provincial Federation of Sport in Piotrków Trybunalski and district sports associations. The analysis were also financial considerations with particular emphasis on sports sponsoring and infrastructure development and coaching staff for the purpose of sport in the province. The activities of the sports movement was presented the background of wider processes taking place in Poland in the second half of the twentieth century.
Słowa kluczowe
Wydawca
-
Rocznik
Tom
10
Opis fizyczny
s.57-79,tab.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Instytut Kultury Fizycznej i Turystyki, Akademia im.Jana Długosza w Częstochowie, Częstochowa
Bibliografia
  • I. Prasa
  • „Bełchatowski Tydzień” 1992–1998.
  • „Echo Kamieńska” 1995–1998.
  • „Echo. Magazyn regionalny” 1996–1998.
  • „Echo Tomaszowa” 1993–1996.
  • „Gazeta Radomszczańska” 1992–1998.
  • „Gazeta Ziemi Piotrkowskiej” 1975–1978.
  • „Informator Opoczyński” 1997.
  • „Klin: tygodnik niezależny” 1994–1998.
  • „Miesięcznik Tuszyński” 1996–1998.
  • „Panorama Robotnicza” 1976–1989.
  • „TIT. Tomaszowski Informator Tygodniowy” 1990–1998.
  • „TOP. Tygodnik Opoczyński” 1997–1998.
  • „TWiP. Tuszyńskie Wiadomości i Poglądy” 1991–1998.
  • „Tydzień Trybunalski” 1997–1998.
  • „Tydzień w Koluszkach” 1997–1998.
  • „Tygodnik Piotrkowski” 1978–1997.
  • I. Publikacje
  • 40 lat żeglarstwa w Bełchatowie, red. J. Bykowski, Bełchatów 2006.
  • Basiński S., Działalność Towarzystwa Gimnastycznego „Sokół” w Radomsku w latach 1921–1939, Radomsko 2000.
  • Bogurat M., Z Tomaszowa Mazowieckiego na olimpijskie szczyty, Tomaszów Mazowiecki 2009.
  • Cecotka M., Ostafijczuk M., Piotrcovia – XX lat w elicie, Piotrków Trybunalski 2007.
  • Concordia 1909–2009: dzieje jednego z najstarszych klubów sportowych w Polsce, red. A. Warchulińska, Piotrków Trybunalski 2009.
  • Drążdżewski S., Ludowe Zespoły Sportowe, Warszawa 1974.
  • Gaj J., Hądzelek K., Dzieje kultury fizycznej w Polsce, Poznań 1997.
  • Gaj J., Hądzelek K., Dzieje kultury fizycznej w Polsce w XIX i XX wieku. Koncepcje, uwarunkowania i efekty instytucjonalnej działalności, Poznań 1991.
  • Gaj J., Wychowanie fizyczne i sport w Polsce Ludowej, Warszawa 1987.
  • Jóźwik M., Kobalczyk A., Nasza Spała, Spała 2004.
  • Kawka E., Zarys historii sportu radomszczańskiego, Radomsko 2006.
  • Klub Sportowy Concordia Piotrków 1909–1959: 50 lat, Łódź 1959.
  • Kronika Klubu Sportowego PILICA: 1930–2000, Tomaszów Mazowiecki 2000.
  • Kwiatkowska J., Mioduszewski Z., Nasza Spała: sentymentalna historia Ośrodka
  • Przygotowań Olimpijskich w Spale, Warszawa – Spała 1999.
  • Maksimowska B., Nowakowski A., Podobiński S., Z najnowszych dziejów kultury fizycznej w Polsce (1918–1989): zagadnienia dydaktyczne dla studentów pedagogiki z wychowaniem fizycznym oraz historii, Częstochowa 1999.
  • Małolepszy E., Nowakowski A., Ponczek M., Wybrane problemy z najnowszych dziejów kultury fizycznej w Polsce (po 1918), Częstochowa 1997.
  • Mazur M., 50 lat Ludowych Zespołów Sportowych, Piotrków Trybunalski 1997.
  • Mazur M., Ludowe Zespoły Sportowe w regionie łódzkim w latach 1946–2006, Radomsko 2006.
  • Mieczyński G., Stowarzyszenia społeczne w Radomsku w latach 1881–1939, Radomsko 2008.
  • Musiał W., Nowakowski T., Województwo piotrkowskie, Szczecin 1989.
  • Nowak Z., Szpoton S., 75 lat opoczyńskiej piłki nożnej (1928–2003), Staszów – Opoczno 2003.
  • Olejniczak M., Historia bełchatowskiego sportu, Bełchatów 1995.
  • Olejniczak M., Robotniczy Klub Sportowy „Skra” w Bełchatowie 1930–1970, Bełchatów 1970.
  • Ordyłowski M., Historia kultury fizycznej. Starożytność – Oświecenie, Wrocław 1997.
  • Ostafijczuk M., Sportowiec i trener stulecia ziemi piotrkowskiej, Piotrków Trybunalski 2001.
  • Ostafijczuk M., XXX lat OZPN Piotrków Trybunalski, Piotrków Trybunalski 2006.
  • Pielużek A., Regionalna prasa piotrkowska jako źródło do dziejów miasta i regionu, „Piotrkowskie Zeszyty Historyczne”, t. 6, red. J. Wojciechowski, Piotrków Trybunalski 2004.
  • Sachecki S., Kobędz T., Robotniczy Klub Sportowy „Lechia”: 45 lat w służbie narodu polskiego, Tomaszów Mazowiecki 1968.
  • Senska A., Województwo piotrkowskie: informator, Bydgoszcz 1995.
  • Szczepański Z., Turlejski G., KS Świt Kamieńsk 1937–1993, Bełchatów 1994.
  • Szwed K., Na prostej… Sportowa eskapada w Piotrkowie, Łódź 1979.
  • Szymański L., Kultura fizyczna i turystyka w polityce Polski Ludowej: 1944–1989, Wrocław 2004.
  • Wągrodzki G., 50 lat sportu szkolnego w Tomaszowie Mazowieckim, Tomaszów Mazowiecki 2003.
  • Wojewódzka Rada Narodowa w Piotrkowie Trybunalskim, Ocena sportu, kultury fizycznej i turystyki w województwie piotrkowskim oraz kierunki rozwoju do 1990 roku, Piotrków Trybunalski 1978.
  • Wojewódzki Urząd Statystyczny w Piotrkowie Trybunalskim, Województwo piotrkowskie w latach 1975–1994, Piotrów Trybunalski 1995.
  • Województwo piotrkowskie monografia regionalna: zarys dziejów, obraz współczesny, perspektywy rozwoju, red. Z. Stankiewicz, Łódź – Piotrków Trybunalski 1979.
  • Wojniłowicz J., Katalog prasy tomaszowskiej wydawanej w latach 1945–1990, Tomaszów Mazowiecki 1991.
  • Wojniłowicz J., Prasa wydawana w Tomaszowie Mazowieckim w latach 1991– 2000, Tomaszów Mazowiecki 2003.
  • Woltmann B., Gaj J., Sport w Polsce: 1919–1939, Gorzów Wielkopolski 1997.
  • Wroczyński R., Powszechne dzieje wychowania fizycznego i sportu, Warszawa 1985.
  • Z najnowszej historii kultury fizycznej w Polsce, t. 3, red. B. Woltmann, Gorzów Wielkopolski 1998.
  • Z najnowszej historii kultury fizycznej w Polsce, t. 4, red. B. Woltmann, Gorzów Wielkopolski 2000.
  • Z najnowszej historii kultury fizycznej w Polsce, t. 5, red. B. Woltmann, Gorzów Wielkopolski 2002.
  • Zaborowski J., 80 lat Sekcji Piłki Nożnej RKS „Lechia” w Tomaszowie Mazowieckim, Tomaszów Mazowiecki 2004.
  • Zalewska T., Tomaszowscy olimpijczycy w stulecie IO ery nowożytnej 1896– 1996, Tomaszów Mazowiecki 1996.
  • Zarys historii sportu w Polsce (1867–1997), red. J. Gaj, B. Woltmann, Gorzów Wielkopolski 1999.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-05bffb81-3a7e-418c-96d0-6f0fe2adf3c2
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.