PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2016 | 15 | 4 |
Tytuł artykułu

Wpływ 8-tygodniowego treningu według metodyki CrossFit na skład ciała osób dorosłych

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN
The effect of 8-week CrossFit®-based training on body composition in healthy adults
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Celem badań było określenie wpływu 8-tygodniowego treningu według metodyki CrossFit® na skład ciała kobiet i mężczyzn. Badaniami objęto 55 osób – 18 kobiet oraz 37 mężczyzn. Średni wiek badanych kobiet wynosił 28,4 ±6,5 roku, średnia wysokość ciała 168,2 ±6,7 cm, zaś średnia masa ciała 60,5 ±5,0 kg. Wśród mężczyzn średni wiek wyniósł 25,7 ±6,8 roku, średnia wysokość ciała 180,2 ±6,0 cm, średnia masa ciała 81,6 ±8,2 kg. Oceny składu ciała dokonano metodą impedancji bioelektrycznej za pomocą urządzenia firmy Tanita przed i po rozpoczęciu programu treningowego. W ciągu 8 tygodni treningi według metodyki CrossFit® przeprowadzane były przez 5 kolejnych dni w tygodniu, po których następowała dwudniowa przerwa. Pojedyncza jednostka treningowa trwała 60 min. Z analizy zróżnicowania parametrów antropometrycznych wynika, że wśród kobiet BMI obniżyło się o 1 kg/m2, a wśród mężczyzn zmiany nie były istotne statystycznie. Biorąc pod uwagę skład ciała, wskazano istotne statystycznie zmiany we wszystkich badanych parametrach (tkanka tłuszczowa, beztłuszczowa masa ciała), zarówno ogólnoustrojowo, jak i segmentowo. Zastosowany trening według metodyki CrossFit® wpływa istotnie statystycznie na spadek ilości tkanki tłuszczowej (zarówno ogólnoustrojowej, jak i w każdym badanym segmencie ciała) wśród obu płci. U kobiet odnotowano obniżenie ilości tkanki tłuszczowej w obrębie tułowia, zaś u mężczyzn w kończynach dolnych i górnych.
EN
The purpose of this study was to evaluate the 8-week training influence according to CrossFit® concept on the healthy adults’ body composition and to determine the diversity the training outcomes by gender. This study covered 55 subjects, 18 female and 37 male. Female mean age was 28,4 ±6,5 years, mean body height 168,2 ±6,7cm and mean body weight 60,5 ±5,0kg. Among men, mean age was 25,7 ±6,8 years, mean body height 180,2 ±6,0cm, while mean body weight 81,6 ±8,2kg. To evaluate the body composition bioelectric impedance method was used, before and after beginning the training. During 8-week of CrossFit® training 5 continuous training sessions a week has been held. Two-day gap was held after every 5 days of training. Single training session lasted 60 minutes. In female group 1 kg/m2 BMI reduce was shown, while in male group there was no statistically significant changes in this parameter. It was shown that statistically significant differences were present about every analyzed parameter of the body composition (fat tissue, lean body mass), both globally and segmentally. The CrossFit® training significantly affects fat tissue reduce in two analyzed groups, both globally and segmentally. In female group more trunk fat tissue reduce was found compared to upper and lower extremities in male group.
Słowa kluczowe
Wydawca
-
Rocznik
Tom
15
Numer
4
Opis fizyczny
s.169-179,tab.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Instytut Wychowania Fizycznego, Turystyki i Fizjoterapii, Wydział Pedagogiczny, Akademia im.Jana Długosza w Częstochowie, Częstochowa
autor
  • Wydział Fizjoterapii, Akademia Wychowania Fizycznego we Wrocławiu, Wrocław
  • Wydział Fizjoterapii, Akademia Wychowania Fizycznego we Wrocławiu, Wrocław
Bibliografia
  • [1] Zanetidou S., Belvederi Murri M., Menchetti M., Toni G., Asioli F., Bagnoli L. (2016): Physical exercise for late-life depression: customizing an intervention for primary care. Journal of the American Geriatrics Society. https://doi.org/10.1111/jgs.14525.
  • [2] Trapp E.G., Chisholm D.J., Freund J., Boutcher S.H. (2008): The effects of high-intensity intermittent exercise training on fat loss and fasting insulin levels of young women. International Journal of Obesity, 32(4), s. 684–691. https://doi.org/10.1038/sj.ijo.0803781.
  • [3] Lamina S., Okoye G.C. (2012): Effect of interval exercise training programme on C-reactive protein in the non-pharmacological management of hypertension: a randomized controlled trial. African Journal of Medicine and Medical Sciences, 41(4), s. 379–386.
  • [4] Antonovsky A. (2005): Rozwikłanie tajemnicy zdrowia: jak radzić sobie ze stresem i nie zachorować. Wyd. Fund. Instytutu Psychiatrii i Neurologii, Warszawa.
  • [5] Flegal K.M. (1999): The obesity epidemic in children and adults: current evidence and research issues. Medicine and Science in Sports and Exercise, 31(11 Suppl), s. 509–14. https://doi.org/10.1097/00005768-199911001- 00004.
  • [6] World Health Organization (2000): Obesity: Preventing and Managing the Global Epidemic. World Health Organization.
  • [7] Staiano A.E., Marker A.M., Martin C.K., Katzmarzyk P.T. (2016): Physical activity, mental health, and weight gain in a longitudinal observational cohort of nonobese young adults. Obesity (Silver Spring, Md.), 24(9), s. 1969–1975. https://doi.org/10.1002/oby.21567.
  • [8] Sciamanna C.N., Smyth J.M., Doerksen S.E., Richard B.R., Kraschnewski J.L., Mowen A.J., Yang C. (2016): Physical Activity Mode and Mental Distress in Adulthood. American Journal of Preventive Medicine. https://doi.org/10.1016/j.amepre.2016.09.014.
  • [9] Smith M.M., Sommer A.J., Starkoff B.E., Devor S.T. (2013): Crossfit-based high-intensity power training improves maximal aerobic fitness and body composition. Journal of Strength and Conditioning Research, 27(11), s. 3159–3172. https://doi.org/10.1519/JSC.0b013e318289e59f.
  • [10] Heinrich K.M., Becker C., Carlisle T., Gilmore K., Hauser J., Frye J., Harms C.A. (2015): High-intensity functional training improves functional movement and body composition among cancer survivors: a pilot study. European Journal of Cancer Care, 24(6), s. 812–817. https://doi.org/10.1111/ecc.12338.
  • [11] Fernández J.F., Solana R.S., Moya D., Marin J.M.S., Ramón M.M. (2015): Acute physiological responses during crossfit® workouts. European Journal of Human Movement, 35(0), s. 114–124.
  • [12] Thompson P.D., Arena R., Riebe D., Pescatello L.S., American College of Sports Medicine. (2013): ACSM’s new preparticipation health screening recommendations from ACSM’s guidelines for exercise testing and prescription, ninth edition. Current Sports Medicine Reports, 12(4), s. 215–217. https://doi.org/10.1249/JSR.0b013e31829a68cf.
  • [13] Osterdahl M., Kocturk T., Koochek A., Wändell P.E. (2008): Effects of a short-term intervention with a paleolithic diet in healthy volunteers. European Journal of Clinical Nutrition, 62(5), s. 682–685. https://doi.org/10.1038/sj.ejcn.1602790.
  • [14] Baştuğ G., Özcan R., Gülteki n D., Günay Ö. (2016): The effects of cross-fit, pilates and zumba exercise on body composition and body image of women. International Journal of Sports, Exercise and Training Science, 2(1), s. 22–29. https://doi.org/10.18826/ijsets.25037.
  • [15] Siemińska L. (2007): Tkanka tłuszczowa. Patofizjologia, rozmieszczenie, różnice płciowe oraz znaczenie w procesach zapalnych i nowotworowych. Endokrynologia Polska, 58(4), s. 330–342.
  • [16] Partridge J.A., Knapp B.A., Massengale B.D. (2014): An investigation of motivational variables in CrossFit facilities. Journal of Strength and Conditioning Research, 28(6), s. 1714–1721. https://doi.org/10.1519/JSC.0000000000000288.
  • [17] Heinrich K.M., Patel P.M., O’Neal J.L., Heinrich B.S. (2014): Highintensity compared to moderate-intensity training for exercise initiation, enjoyment, adherence, and intentions: an intervention study. BMC Public Health, 14, 789, s. 1–6. https://doi.org/10.1186/1471-2458-14-789.
  • [18] Hak P.T., Hodzovic E., Hickey B. (2013): The nature and prevalence of injury during CrossFit training. Journal of Strength and Conditioning Research. https://doi.org/10.1519/JSC.0000000000000318.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-033e8325-9626-40e3-a351-2331533ad606
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.