PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2014 | 16 | 2 |
Tytuł artykułu

Oddziaływanie przemysłu spożywczego na środowisko w Polsce

Warianty tytułu
PL
Impact of the food industry on the environment in Poland
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Celem badań było przedstawienie zakresu oddziaływania przemysłu spożywczego na środowisko w Polsce. Przeprowadzono analizę danych statystycznych za lata 2000-2012, dotyczących głównych form presji, tj.: wykorzystania wody, emisji ścieków, emisji zanieczyszczeń powietrza oraz ilości wytwarzanych odpadów. Wyniki badań pokazały, że najbardziej uciążliwymi dla środowiska branżami przemysłu spożywczego w 2012 roku były: w zakresie ilości wykorzystywanej wody – przemysł mleczarski i produkujący napoje, w zakresie emisji ścieków – przemysł mleczarski, w odniesieniu do ilości emitowanych zanieczyszczeń powietrza – przemysł cukrowniczy, natomiast pod względem ilości generowanych odpadów – przemysł cukrowniczy i produkujący napoje.
EN
The aim of this paper is to present the scale of the impact of the food industry on the environment in Poland. For these purpose a comparative analysis of statistical data for the years 2000-2012 was carried out, including especially: water use, wastewater emissions, air emissions, and waste generation. Results showed that the most burdensome for the environment of food industry sectors in 2012 were: in the quantity of water used – dairy and beverage industries, in waste water emissions – the dairy industry, in relation to the amount of emissions of air pollutants – the sugar industry, and in terms of waste generated – the sugar and beverage industries.
Słowa kluczowe
Wydawca
-
Rocznik
Tom
16
Numer
2
Opis fizyczny
s.109-116,rys.,tab.,bibliogr.
Twórcy
Bibliografia
  • Buks B., Mroczek R. 2000: Oddziaływanie przemysłu spożywczego na środowisko naturalne, Rocz. Nauk. SERiA, t. 2, z. 3, 229-230.
  • Kasztelan A. 2008: Oddziaływanie przemysłu spożywczego na środowisko naturalne, Przem. Spoż., 10, 60-68.
  • Kasztelan A. 2012: Wpływ przemysłu spożywczego na środowisko w Polsce, Przem. Spoż., 11, 12-16.
  • Kumider J., Zielnica J. 2004: Ekologiczne aspekty pozyskiwania i przetwarzania żywności, Wyd. AE, Poznań, 69-70.
  • Nawirska A., Szymański L. 2002: Gospodarka wodno-ściekowa w zakładach przemysłu spożywczego, AXA, Wrocław, 61-71.
  • Najlepsze dostępne techniki (BAT) – Wytyczne dla branży mleczarskiej. 2005: Ministerstwo Środowiska, Warszawa, 26-29.
  • Ochrona środowiska w przemyśle cukrowniczym. 1997a: FAPA, Warszawa, 29-34.
  • Ochrona środowiska w przemyśle mięsnym. 1997b: FAPA, Warszawa, 27-31.
  • Ochrona środowiska w przemyśle mleczarskim. 1997c: FAPA, Warszawa, 29-32.
  • Ochrona środowiska w przemyśle owocowo-warzywnym. 1997d: FAPA, Warszawa, 24-27.
  • Ochrona Środowiska 2004-2013. 2004-2013: GUS, Warszawa.
  • Siekierski J., Zuzek D. 2000: Problem zagrożeń środowiskowych wynikających z działalności produkcyjnej przemysłu spożywczego (na przykładzie wybranych branż), Rocz. Nauk. SERiA, t. 2, z. 3, 225-226.
Uwagi
PL
Rekord w opracowaniu
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-017ed4de-145a-4627-8c0c-5e2e8150ce1f
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.