PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2018 | 72 | 04 |
Tytuł artykułu

Żywnościowe innowacje produktowe. Międzynarodowe trendy

Autorzy
Warianty tytułu
EN
Food product innovations. International trends
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Poszukiwanie innowacyjnych rozwiązań spełniających zmieniające się oczekiwania konsumentów żywności jest nieodzownym warunkiem sukcesu rynkowego przedsiębiorstw spożywczych. Pomocna może być zatem znajomość trendów w żywnościowych innowacjach produktowych, występujących współcześnie w różnych regionach świata, których charakterystykę w ujęciu porównawczym przedstawiono w niniejszym artykule. Głównym celem artykułu jest określenie, na ile nasilenie występowania tego typu trendów cechuje uniwersalność, a na ile odmienność wynikająca choćby z uwarunkowań ekonomicznych czy kulturowych. W analizie wykorzystano dane udostępnione przez XTC World Innovation Panorama [12]. Stwierdzono, że intensywność występowania analizowanych trendów cechuje znaczne podobieństwo, aczkolwiek można dostrzec pewne różnice, które wynikają z ich relatywnej ważności w zależności od regionu. Wskazano również, które z tych trendów mogą zyskiwać na znaczeniu pod wpływem ewolucji preferencji konsumentów.
EN
Searching for innovative solutions meeting changing expectations of food consumers is an indispensable condition of food companies' market success. Knowledge of the food product innovation trends occurring in various world regions and countries, which are characterized in this article in a comparative manner, can be useful in this regard. The main goal of the article is examine to what extent intensity of occurrence of such trends in different world regions is universal, and to what extent specific, at least because of economic and cultural determinants. The analysis was based on data provided by the XTC World Innovation Panorama [12]. It was found that intensity of occurrence of the analyzed trends is quite similar; however, certain differences can be noticed regarding their relative importance depending on the region. It was also pointed out which of those trends may gain importance due to an evolution of consumer preferences.
Słowa kluczowe
Wydawca
-
Rocznik
Tom
72
Numer
04
Opis fizyczny
s.8-11,tab.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, Warszawa
Bibliografia
  • [1] Antle J.M. 1999. „The new economics of agriculture”. American Journal of Agricultural Economics it (5): 993-1010.
  • [2] Figiel S. (red.). 2015. Wybrane aspekty innowacyjności w sektorze rolno-spożywczym. Warszawa: Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy.
  • [3] Figiel S. (red.). 2016. Uwarunkowania rozwoju i dyfuzji innowacji w sektorze rolno-spożywczym i na obszarach wiejskich. Warszawa: Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy.
  • [4] Figiel S. 2016. „Recent Product Innovation Trends in Global Food Markets”. Competitiveness of Agro-Food and Environmental Economy, Conference Proceedings CAFEE 2016, 297-305.
  • [5] Figiel S. 2017. „Innowacyjne trendy na międzynarodowych rynkach produktów żywnościowych”. Marketing i Rynek 9/27 (9): 105-110.
  • [6] Figiel S., J. Kufel. 2016. „Food product innovation trends and the main consumer trends”. Acta Scientiarum Polonorum, Oeconomica 15 (3): 5-14.
  • [7] Figiel S., J. Kufel-Gajda. 2017. „Trends in food product innovations and the level of economic development”. Economic and Environmental Studies 17 (2) (42/2017): 429-446.
  • [8] Hofstede G. 2001. Culture's Consequences: Comparing Values, Behaviors, Institutions, and Organizations Across Nations. Thousand Oaks CA: Sage Publications.
  • [9] Ostasiewicz, S., Z. Rusnak, U. Siedlecka. 2006. Statystyka. Elementy teorii i zadania. Wrocław: Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej im. Oskara Langego we Wrocławiu.
  • [10] Senauer B. 2001. The Food Consumer in the 21st Century. New Research Perspectives. Working Paper 01-03, Department of Applied Economics, The Retail Food Industry Center, University of Minnesota.
  • [11] Vejlgaard H. 2008. Anatomy of a trend. NY: McGraw-Hill.
  • [12] XTC World Innovation. 2015. World Innovation Panorama. Key facts, new trends, outstanding concepts in food innovation. Paris: XTC World Innovation.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-00a1b726-d90b-499b-b89c-0d0ab1175f49
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.