PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
Czasopismo
2009 | 35 | 2 | 115-129
Tytuł artykułu

Ruch w mieście czy miasto w ruchu? Dialektyka miejskiego rytmu

Wybrane pełne teksty z tego czasopisma
Warianty tytułu
EN
Motion in the City or the City in Motion? Dialectics of Urban Rhythm
Języki publikacji
PL
Abstrakty
EN
The question of motion in the city and the city in motion is, in fact, a question of the dialectical relation of man and the city (with its architecture). It is a question of being in a constant movement, in a permanent flow, a question of creating an algorithm for writing and reading the rhythm of the city (and its architecture), with its primary functioning principle (in analogy to social life), which is based on mobility and transience. The answer to the problem raised thereby concerns the issue of 'reading' the rhythm of the city and hence the dynamics of social changes using the metaphor of 'figures' moving through the city (starting with the stroll of a 19th century 'flaneur', through a situationist drift, and ending with the walk of a 'flaneuse' in the world of goods), as well as the illustration of peculiar urban and architectural projects, exemplifying setting the architecture and the city into motion. By pointing out the process of 'vivifying' the material world, a parallel is drawn to the motorics of an organism and a human body. The emphasis on 'motioning' the material world in order to be more and more adequate in dealing with human needs. The article proposes a reflection on reading social life within the rhythm of a 'revolutionary' architecture, which rejects its primary, so far, characteristic - stability.
Czasopismo
Rocznik
Tom
35
Numer
2
Strony
115-129
Opis fizyczny
Rodzaj publikacji
ARTICLE
Twórcy
  • Monika Rosinska, c/o Uniwersytet Adama Mickiewicza, Instytut Socjologii, ul. Szamarzewskiego 89 C, 60-568 Poznan, Poland
Bibliografia
  • Abriszewski K. (2008) Poznanie, zbiorowość, polityka. Analiza teorii aktora-sieci Bruno Latoura, Kraków.
  • Appadurai A. (2005), Nowoczesność bez granic, Wydawnictwo „Universitas", Kraków.
  • Bauman Z. (2006), Płynna nowoczesność, Wydawnictwo Literackie, Kraków.
  • Bauman Z. (2003), Razem osobno, Wydawnictwo Literackie, Kraków.
  • Benjamin W. (2005), Pasaże, Wydawnictwo Literackie, Kraków.
  • Berman M. (2006), Wszystko co stałe rozpływa się w powietrzu. Rzecz o doświadczeniu nowoczesności, Wyd. „Univeritas", Kraków.
  • Beck U. (2004), Społeczeństwo ryzyka: w drodze do innej nowoczesności, Wydawnictwo Naukowe Scholar, Warszawa.
  • Buthner-Zawadzka M. (2008), W poszukiwaniu flaneuse, „Kwartalnik Res Publica Nowa" Nr3/2008, s. 82-88.
  • Debord G. (1958) Theory of derive, (tekst: http://www.a.tu-berlin.de/nionument/derive-debord-english.pdf) Front Architects Front Architects o single Hauz, (tekst: http://dom.gazeta.p1/nieruchomosci/l,73497,4444852.html).
  • Giedion S. (1968) Przestrzeń, czas i architektura, Państwowe Wydawnictwo Naukowe, Warszawa.
  • Jałowiecki B., Szczepański M.S. (2006) Miasto i przestrzeń w perspektywie socjologicznej, Wydawnictwo Naukowe Scholar, Warszawa.
  • Jencks Ch. (1989), Architektura późnego modernizmu, Wyd. „Arkady", Warszawa.
  • Jencks Ch. (1987), Ruch nowoczesny w architekturze, Wyd. Artystyczne i Filmowe, Warszawa.
  • Kalitko K. (2005) Architektura między materialnością a wirtualnością, Wydawnictwo Naukowe, Poznań.
  • Koolhaas R. Generic City - and a modernist dilemma of 'urbanisation' vs. 'urbanity' in avantgarde architecture (tekst: http://hjem.get2net.dk/gronlund/Koolhaas.html).
  • Mouffe Ch. (2005), Paradoks demokracji, Wydawnictwo Naukowe Dolnośląskiej Szkoły Wyższej Edukacji TWP, Wrocław.
  • Paczowski B. (2005), Zobaczyć, Wyd. Słowo. Obraz. Terytoria, Gdańsk.
  • Rasmussen (1999), Odczuwanie architektury, Wydawnictwo „Murator", Warszawa.
  • Rewers E. (2005), Post-Polis. Wstęp do filozofii ponowoczesnego miasta, Universitas, Kraków.
  • Simmel G. (2006) Most i drzwi. Wybór esejów, Oficyna Naukowa, Warszawa.
  • Skoczek P. (2005), Bieg po miejskiej dżungli (tekst: http://linia.com.pl/public/article.php79-5622-0).
  • Urbański J. (2005), Odzyskać miasto. Samowolne osadnictwo, skłoting, anar-chitektura, Wyd. Poznańskiej Biblioteki Anarchistycznej, Poznań.
  • Warchoł M., Architektura w ruchu,„Niezbędnik Inteligenta", bezpłatny dodatek do „Polityki", wydanie 16, nr 42 (2676), 18 X 2008, s. 35-39.
  • Wiśniewski M. (2006), Potrzeba kondensacji. Przestrzeń w książkach o architekturze. „Autoportret" 2006, Nr 4 (17).
  • Wojczyńska A. (2003), Miasto singli, „Wysokie obcasy" 2008, Nr 46 (499) N55 Book, (2003) Pork Salad Press and N55, Denmark.
  • http://archigram.net/index.html
  • http://www.frontarchitects.pl/PROJEKTY/HOUSES/shauz/shal.htm
  • http://www.n55.dk/MANUALS/WALKINGHOUSE/walkinghouse.html
  • http://www.magivanga.com.pl/page.php745
  • http://rewolta.wordpress.com/2007/09/ll/antonio-santelia-manifest-futurystyczny-architektura-futurystyczna-ll-lipca-1914/
  • http://www.recyklingidei.pl/index.php?section=5&article=154
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
CEJSH db identifier
10PLAAAA085823
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ac2317c0-b000-3ff8-9782-f097d3eb37ff
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.