PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2009 | 19 | 3 | 168-176
Tytuł artykułu

Kuchyně a strava řecké menšiny v České republice jako faktor etnické identity

Autorzy
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN
CUISINE AND FOOD OF THE GREEK MINORITY IN THE CZECH REPUBLIC AS A FACTOR OF ETHNIC IDENTITY
Języki publikacji
CS
Abstrakty
EN
The essay deals with fifty years of the Greek minority presence in the Czech Republic from the point of view of food and its generation changes as a factor of ethnic identity. The author describes the Greek cuisine historically, from the arrival of the Greek community until now, and its representation and changes in family cuisine and annual and family ceremonies. He also follows the role and importance of Greek gastronomy as an element of living traditions and ethnic self-reflexion. As to the ethnic identification, the essay offers an overview of Greek everyday and festive menus. It records the difficulties that the Greek community had in the past when looking for some victuals and that resulted in animal husbandry and vegetable growing. With the aforementioned factors, the author tries to demonstrate the rate of Greek culinary representation in the cuisine of this minority and the Greek food as a factor of identification and expression of the ethnic affiliation within the tangible culture
Rocznik
Tom
19
Numer
3
Strony
168-176
Opis fizyczny
Rodzaj publikacji
ARTICLE
Twórcy
autor
  • Ivan Hlavaty, Vlastivedne muzeum, nam. Republiky 5, 771 73 Olomouc, Czech Republic
Bibliografia
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
CEJSH db identifier
09CZAAAA066815
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.8e292012-72e2-3d5d-90ee-2c64bdf17901
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.