Nowa wersja platformy, zawierająca wyłącznie zasoby pełnotekstowe, jest już dostępna.
Przejdź na https://bibliotekanauki.pl

PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2012 | 19 | 1 | 47-54
Tytuł artykułu

An Esr Study of Free Radicals Scavenging by Red Tea

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
Herbal tea is known to exhibit the scavenging of free radicals responsible for cellular damage. We studied the effect of water treated with reverse osmotic filter equipped with a special dielectric ceramic composite on the antioxidant activity of red tea. Methanol solution of DPPH was added to the tea extract and the RT decay of DPPH free radicals was studied by ESR spectroscopy. Red tea brewed from tap water treated with the composite filter was found to exhibit higher radical scavenging efficiency in comparison with that of the tea brewed from tap water, mineral water and reverse osmosis water.
PL
Herbata ziołowa jest znana z własności wymiatania rodników odpowiedzialnych za uszkodzenia komórkowe. Zbadano wpływ wody poddanej filtracji metodą odwróconej osmozy z zastosowaniem dielektrycznego kompozytu ceramicznego na aktywność antyoksydacyjną czerwonej herbaty. Do ekstraktu herbaty dodawano metanolowego roztworu DPPH i badano metodą EPR zanik czasowy wolnych rodników DPPH. Czerwona herbata zaparzana na wodzie wodociągowej traktowanej filtrem kompozytowym wykazywała większą zdolność wymiatania rodników w porównaniu z herbatą zaparzaną na wodzie wodociągowej, wodzie mineralnej i wodzie z odwróconej osmozy.
Wydawca

Rocznik
Tom
19
Numer
1
Strony
47-54
Opis fizyczny
Daty
wydano
2012-01-01
online
2011-11-08
Twórcy
autor
  • Institute of Materials Technology, Poznan University of Technology, ul. Piotrowo 3, 60-965 Poznań, Poland
  • Faculty of Physics, Adam Mickiewicz University, ul. Umultowska 85, 61-614 Poznań, Poland
  • Department of Plant Protection Methods, Poznan University of Life Sciences, ul. Zgorzelecka 4, 60-198 Poznań, Poland
  • Department of Vegetable Crops, Poznan University of Life Sciences, ul. Dąbrowskiego 159, 60-594 Poznań, Poland
  • Department of Vegetable Crops, Poznan University of Life Sciences, ul. Dąbrowskiego 159, 60-594 Poznań, Poland
Bibliografia
  • Ranby B, Rabek JF. ESR Spectroscopy in Polymer Research. Berlin: Springer Verlag; 1977.
  • Facino MR, Carini M, Aldini G, Piccone M, Morazzoni P, Bombardelli E. Antioxidant profile of soy standardized extract. In: Joint Meeting 1999 - Book Abstracts ‘2000 Years of Natural Products Research’. Amsterdam; 1999.
  • Štajner D, De Marino NM, Conadovi-Brunet J. Antioxidant and scavenger activities of cultivated wild Allium species. In: Joint Meeting 1999 - Book Abstracts ‘2000 Years of Natural Products Research’. Amsterdam; 1999.
  • Bahorun T, Trotin F, Pommery J, Vasseur J, Pinkas M. Planta Med. 1994;60(4):323-328. DOI: 10.1055/s-2006-959493.[PubMed][Crossref]
  • Vinson JA, Dabbagh YA, Serry MM, Jang J. J Agric Food Chem. 1995;43(11):2800-2802. DOI: 10.1021/jf00059a005.[Crossref]
  • Joyeux M, Lobstein A, Anton R, Mortier F. Planta Med. 1995;61(2):126-129. DOI: 10.1055/s-2006-958030.[Crossref][PubMed]
  • Oh JH, Kim EH, Kim JL, Moon YI, Kang YH, Kang JS. J Korean Soc Food Sci Nutr. 2004;33(7):1079-1084.
  • Doss MX, Potta SP, Hescheler J, Sachinidis A. J Nutr Biochem. 2005;16(5):259-266. DOI:10.1016/j.jnutbio.2004.11.003.[PubMed][Crossref]
  • Ellnain-Wojtaszek M. Acta Polon Pharm. 1997;54:225-228.
  • Ellnain-Wojtaszek M, Zgórka G. J Liq Chromatog Relat Technol. 1999;22:1457-1471. DOI: 10.1081/JLC-100101744.[Crossref]
  • Gadow A, Joubert E, Hansmann CF. J Agric Food Chem. 1997;45(3):632-638. DOI: 10.1021/jf960281n.[Crossref]
  • Vinson JA, Jang J, Dabbagh YA, Serry MM, Cai S. J Agric Food Chem. 1995;43(11):2798-2799. DOI: 10.1021/jf00059a004.[Crossref]
  • Ellnain-Wojtaszek M, Kruczyński Z, Kasprzak J. Fitoterapia. 2003;74:1-6.
  • Bramanti L, Minoggio M, Gardana C, Simonetti P, Mauri P, Pietta P. J Agric Food Chem. 2002;50(20):5513-5519; DOI: 10.1021/jf025697h.[Crossref]
  • Danrong Z, Yuqiong C, Dejiang N. Food Chem. 2009;113:110-114. DOI: 10.1016/j.foodchem.2008.07.033.[Crossref]
  • Yoshida Y, Kiso M, Goto T. Food Chem. 1999;67:429-433. DOI: 10.1016/S0308-8146(99)00148-X.[Crossref]
  • Needham P. Stud Histor Philosoph Sci. 2008;39:66-77. DOI: 10.1016/j.shpsa.2007.11.005.[Crossref]
  • Suresh SJ, Naik VM, J Chem Phys. 2000;113(21):9727-9732. DOI: 10.1063/1.1320822.[Crossref]
  • Hakala M, Nygård K, Manninen S, Huitari S, Buslaps T, Nilsson A, et al. J Chem Phys. 2006:125:084504-1-7. DOI: 10.1063/1.2273627.[Crossref]
  • Ozeki S, Wakai C, Ono S. J Phys Chem. 1991;95:9401-9403. DOI: 10.1063/1.461168.[Crossref]
  • Wosiński S. Effect of Composition and Processing Conditions of Ceramic and Polymer Composites on the Electric Field Shielding Ability [PhD Thesis]. Poznan: Poznan University of Technology; 2010.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.-psjd-doi-10_2478_v10216-011-0005-z
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.