PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2010 | 12 | 4 | 6-10
Tytuł artykułu

Indicators of water consumption and the quantity of wastewater formed in selected branches of food industry

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
The studies covered the branches: sugar industry, fruit-and-vegetable processing and potato processing plants. The analyses of water consumption and quantities of wastewater formed in 24 production plants were performed in the paper. A comparison of water and wastewater management in three branches showed that the highest water consumption is in fruit-and-vegetable processing. The data collected in the paper indicates the drop of water consumption in potato as well as fruit-and-vegetable industry. The values obtained for sugar industry indicate that it is the least diversified branch.
Słowa kluczowe
Wydawca

Rocznik
Tom
12
Numer
4
Strony
6-10
Opis fizyczny
Daty
wydano
2010-01-01
online
2010-12-28
Twórcy
  • Institute of Technology and Life Sciences, al. Hrabska 3 Falenty, 05-3089 Raszyn, Poland
  • Institute of Technology and Life Sciences, al. Hrabska 3 Falenty, 05-3089 Raszyn, Poland
  • Institute of Technology and Life Sciences, al. Hrabska 3 Falenty, 05-3089 Raszyn, Poland
Bibliografia
  • Environment. (2005). Warsaw. Central Statistical Office of Poland.
  • Environment. (2006). Warsaw. Central Statistical Office of Poland.
  • Environment. (2007). Warsaw. Central Statistical Office of Poland.
  • Environment. (2008). Warsaw. Central Statistical Office of Poland.
  • Environment. (2009). Warsaw. Central Statistical Office of Poland.
  • Ministry of Environment: Best available techniques-out lines for food industry: fruit and vegetables: juices, nectars, preparations, frozen food. 2004. (Ministerstwo Środowiska Najlepsze dostępne techniki (BAT)-wytyczne dla branży spożywczej: owocowo-warzywnej(soki i nektary, przetwory, mrożonki). Warszawa.1-52.
  • Fundation of assistance programmes for agriculture. FAPA. Environmental in food industry. Environmental standars. 1998. (Fundacja Programów pomocy dla rolnictwa (FAPA). Ochrona środowiska w przemyśle spożywczym. Standardy środowiskowe. Warszawa, Wyd. I.s. 1-128).
  • Wojdalski, J. & Dróżdż, B., (1999). Przemysł rolnospożywczy jako użytkownik energii I wody z uwzględnieniem oddziaływania na środowisko przyrodnicze. Mat. konf.: Techniczne, ekologiczne i ekonomiczne zagadnienia inżynierii rolniczej. Warszawa, 27-41.
  • Reference document on Best Available in the Food, Drink and Milk Industries. European Commission, (2006), from:
  • Ramjeawon, T. (2000). Cleaner production in Mauritian cane-sugar factories. Journal of Cleaner Production, Volume 8, Issue 6, December 2000, 503-510.
  • Žbontar Zver, L. & Glavic, P. (2005). Water minimization in process industries: case study in beet sugar plant Resources, Conservation and Recycling, 2005, 133-145. DOI: 10.1016/j.resconrec.2004.04.014.[Crossref][WoS]
  • Water and wastewater. Training and instruction material. Polish environment al partnership foundation. (Woda i ścieki. Materiał instruktażowo-szkoleniowy. Fundacja Partnerstwo dla Środowiska.
  • Wojdalski, J., Dróżdż, B. & Lubach, M. (2005). Factors that influence on water consumption in fruit and vegetable processing plants. Technological Progress in Food Processing. (Czynniki wpływające na zużycie wody w zakładach przetwórstwa owocowo-warzywnego. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego. Tom 15/26, s.39-43.).
  • Janus, P. (2005). Indicators of water, steam and electric energy specific consumption in selected process of vegetable processing. Agricultural Engineering. (Wskaźniki jednostkowego zużycia wody, pary wodnej i enegii elektrycznej w wybranych procesach przetwórczych warzyw. Inżynieria Rolnicza. Nr 11 (71). s. 201-208).
  • Rutkowski, K. (2007). Power consumption Turing production of plum butter. Agricultural Engineering. (Energochłonność produkcji powidła śliwkowego. Inżynieria Rolnicza 7(95), 183-189).
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.-psjd-doi-10_2478_v10026-010-0040-z
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.