PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2014 | 19 | 1-2 | 119-125
Tytuł artykułu

Beer as Olfactory Attractant in the Fight Against Harmful Slugs Arion Lusitanicus Mabille 1868 / Piwo Jako Atraktant W Zwalczaniu Szkodliwego Ślimaka Z Gatunku Arion Lusitanicus Mabille 1868

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
In 2012-2013 a series of laboratory and field experiments were carried out to check out, if beers can be used as olfactory attractants in the fight against harmful slugs Arion lusitanicus. Six brands of lager beer were used for olfactory analysis (Goolman Premium, Harnas Jasne Pełne, Tatra Mocne, Kasztelan Niepasteryzowane, Lezajsk Niepasteryzowane, Wojak Jasny Pelny). During laboratory and field tests it was evidenced that beers of all types were more attractive for slugs than water.
PL
W latach 2012-2013 w warunkach laboratoryjnych i polowych przeprowadzono cykl eksperymentów mających na celu sprawdzenie, czy piwo stanowi atraktant, mogący znaleźć zastosowanie w walce ze szkodliwym ślimakiem z gatunku Arion lusitanicus Mab. W badaniach preferencji węchowych wykorzystano sześć piw typu lager (Goolman Premium, Harnaś Jasne Pełne, Tatra Mocne, Kasztelan Niepasteryzowane, Leżajsk Niepasteryzowane, Wojak Jasny Pełny). Zarówno podczas testów laboratoryjnych, jak i terenowych wykazano, że dla osobników A. lusitanicus piwa wszystkich badanych marek okazały się bardziej atrakcyjne od wody.
Wydawca

Rocznik
Tom
19
Numer
1-2
Strony
119-125
Opis fizyczny
Daty
wydano
2014-12-01
online
2015-02-06
Twórcy
  • Department of Ecotoxicology, Institute of Applied Biotechnology and Basic Science, University of Rzeszow, ul. Werynia 502, 36-100 Kolbuszowa, Poland, tel. +48 17 872 32 54, bpiechow@poczta.onet.pl
  • Department of Animal Physiology, Faculty of Biology and Environment Protection, Nicolaus Copernicus University, ul. Lwowska 1, 87-100 Toruń, Poland
  • Communal Office in Niwiska, Niwiska 430, 36-147 Niwiska, Poland
  • Department of Botany, Institute of Applied Biotechnology and Basic Science, University of Rzeszow, ul. Werynia 502, 36-100 Kolbuszowa, Poland
Bibliografia
  • [1] Frank T. Slug damage and numbers of the slug pests, Arion lusitanicus and Deroceras reticulatum, in oilseed rape grown beside sown wildflower strips. Agric Ecosyst Environ. 1998;67:67-78. DOI: 10.1016/S0167-8809(97)00108-4.[Crossref]
  • [2] Kozłowski J. Density of the slug Arion lusitanicus Mabille (Gastropoda: Pulmonata) in different microhabitats. J Plant Prot Res. 2000;40:158-161.
  • [3] Grimm B, Paill W. Spatial distribution and home-range of the pest slug Arion lusitanicus (Mollusca: Pulmonata). Acta Oecol. 2001;22:219-227. DOI: 10.1016/S1146-609X(01)01115-8.[Crossref]
  • [4] Kozłowski J, Kozłowski RJ. Expansion of the invasive slug species Arion lusitanicus Mabille, 1868 (Gastropoda: Pulmonata: Stylommatophora) and dangers to garden crops - a literature review with some new data. Folia Malacol. 2011;19:1-10. DOI: 10.2478/v10125-011-0005-8.[Crossref]
  • [5] Kozłowski J, Kałuski T, Jaskulska M, Kozłowska M. Badania laboratoryjne nad ograniczeniem uszkodzeń roślin rzepaku przez ślinika luzytańskiego (Arion lusitanicus Mabille). J Plant Prot Res. 2010;50:520-526.
  • [6] Rae RG, Robertson JF, Wilson MJ. Optimization of biological (Phasmarhabditis hermaphrodita) and chemical (iron phosphate and metaldehyde) slug control. Crop Prot. 2009;28:765-773. DOI: 10.1016/j.cropro.2009.04.005.[Crossref][WoS]
  • [7] Barone M, Frank T. Effects of plant extracts on the feeding behaviour of the slug Arion lusitanicus. Ann Appl Biol. 1999;134:341-345. DOI: 10.1111/j.1744-7348.1999.tb05274.x.[Crossref]
  • [8] Sulzberger R. Wenn Schnecken zur Plage werden - 111 Tips zur naturgemäßen Abwehr. München: Verlag BLV.
  • [9] Schüder I, Port G, Bennison J. Barriers, repellents and antifeedants for slug and snail control. Crop Prot. 2003;22:1033-1038. DOI: 10.1016/S0261-2194(03)00120-0.[Crossref]
  • [10] Laznik Z, Krizaj D, Trdan S. The effectiveness of electrified fencing using copper electrodes for slug (Airon spp.) control with direct electric current and voltage. Span J Agric Res. 2011;9:894-900. DOI: 10.5424/sjar/20110903-412-10.[Crossref]
  • [11] Speiser B, Zaller JG, Neudecker A. Size-specific susceptibility of the pest slugs Deroceras reticulatum and Arion lusitanicus to the nematode biocontrol agent Phasmarhabditis hermaphrodita. BioControl. 2001;46:311-320. DOI: 10.1023/A:1011469730322.[Crossref]
  • [12] Iglesias J, Castillejo J, Castro R. Field test using the nematode Phasmarhabditis hermaphrodita for biocontrol of slugs in Spain. Biocontrol Sci Techn. 2001;11:93-98. DOI: 10.1080/09583150020029772.[Crossref]
  • [13] Frank T, Friedli J. Laboratory food choice trials to explore the potential of common weeds to reduce slug feeding on oilseed rape. Biol Agric Hortic. 1999;7:19-29. DOI: 10.1080/01448765.1999.9754821.[Crossref]
  • [14] Frank T, Biert K, Speiser B. Feeding deterrent effect of carvone, a compound from caraway seeds, on the slug Arion lusitanicus. Ann Appl Biol. 2002;141:1-8. DOI: 10.1111/j.1744-7348.2002.tb00200.x.[Crossref]
  • [15] Kozłowski J, Kozłowska M. Food preferences of deroceras reticulatum, arion lusitanicus and arion rufus for various medicinal herbs and oilseed rape. J Plant Prot Res. 2004;44:239-249.
  • [16] Kozłowski J, Kozłowska M. Differences in acceptability of herb plants and oilseed rape for slugs (A. lusitanicus, A. rufus and D. reticulatum) in food choice tests. J Plant Prot Res. 2008;48:461-474.
  • [17] Pisarek M. Oddziaływanie wodnych wyciągów i naparów z korzeni wybranych roślin zielarskich na zerowanie ślimaków nagich z rodzaju Arion. Prog Plant Prot. 2006;46:334-337.
  • [18] Dankowska E. Effectiveness of beer traps and molluscicides as means as Gastropods control. Folia Malacol. 2011;19:273-275. DOI: 10.2478/v10125-011-0012-9.[Crossref]
  • [19] Hagnell J, Schander C, Nilsson M, Ragnarsson J, Valstar H, Wollkopf AM, et al. How to trap a slug: Commercial versus homemade slug traps. Crop Prot. 2006;25:212-215. DOI: 10.1016/j.cropro.2005.04.008.[Crossref]
  • [20] Cranshaw WS. Attractiveness of beer and fermentation products to the gray garden slug, Agriolimax reficulafum (Muller) (Mollusca: Limacidae). Colo St Tech Bull. 1997;97:1-7.
  • [21] Jankowska B, Wilk E. Effectiveness of different baits for slug catching in gardens and organic farms. Prog Plant Prot. 2009;49:894-899.
  • [22] Vanderhaegen B, Delvaux F, Daenen L, Verachtert H, Delvaux FR. Aging characteristics of different beer types. Food Chem. 2007;103:404-412. DOI: 10.1016/j.foodchem.2006.07.062.[Crossref][WoS]
  • [23] Rodriguez-Bencomo JJ, Muñoz-González C, Martín-Álvarez PJ, Lázaro E, Mancebo R, Castañé X, et al. Optimization of a HS-SPME-GC-MS Procedure for beer volatile profiling using response surface methodology: Application to follow aroma stability of beers under different storage conditions. Food Anal Methods. 2012;5:1386-1397. DOI: 10.1007/s12161-012-9390-x.[Crossref][WoS]
  • [24] Perpète P, Collin S. Influence of beer ethanol content on the wort flavour perception. Food Chem. 2000;71:379-385. DOI: 10.1016/S0308-8146(00)00179-5.[Crossref]
  • [25] Guido LF, Curto A, Boivin P, Benismail N, Gonçalves C, Barros AA. Predicting the organoleptic stability of beer from chemical data using multivariate analysis. Eur Food Res Technol. 2007;226:57-62. DOI: 10.1007/s00217-006-0508-5.[WoS][Crossref]
  • [26] Tian JY. Determination of several flavours in beer with headspace sampling-gas chromatography. Food Chem. 2010;123:1318-1321. DOI: 10.1016/j.foodchem.2010.06.013.[Crossref]
  • [27] Suárez AF, Kunz T, Rodríguez NC, MacKinlay J, Hughes P, Methner F. Impact of colour adjustment on flavour stability of pale lager beers with a range of distinct colouring agents. Food Chem. 2011;125:850-859. DOI: 10.1016/j.foodchem.2010.08.070.[Crossref][WoS]
  • [28] Wyszukiwarka środków ochrony roślin http://www.minrol.gov.pl/pol/Informacje-branzowe/Wyszukiwarkasrodkow-ochrony-roslin. Access: 09.12.2014.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.-psjd-doi-10_1515_cdem-2014-0011
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.