PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
Tytuł artykułu

Koszty pracy w gospodarce polskiej w latach 2010-2014

Treść / Zawartość
Identyfikatory
Warianty tytułu
EN
Labour costs in the Polish economy in 2010-2014 years
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Koszty pracy stanowią ważny obszar wszechstronnych analiz dokonywanych w gospodarce polskiej w celu zwiększenia jej efektywności. Przedmiotem analizy niniejszego artykułu są koszty pracy w gospodarce polskiej w latach 2010-2014. Analizę przeprowadzono w oparciu o dane Głównego Urzędu Statystycznego. Dotyczyła ona następujących obszarów tematycznych: przeciętne wynagrodzenie miesięczne, płacowe i pozapłacowe koszty pracy, koszty pracy w różnych sekcjach gospodarki narodowej i w różnych sektorach własności. Wnioski z przeprowadzonej analizy mogą być wykorzystane dla różnych potrzeb krótko- i długoterminowego procesu decyzyjnego, na szczeblu mikro i makro w gospodarce.
EN
Labour costs constitute the important area of many-sided analyses made in the Polish economy in order to increase her effectiveness. An object of analysis of the present article are labour costs in the Polish economy in 2010-2014 years. They carried out an analysis based on data of the Central Statistical Office and concerned the following thematic areas: monthly average salary, payroll and non-pay labours cost, labour costs in various sections of the national economy and in various sectors of the property. Conclusions from conducted analysis can be used for different needs of briefly and of long-term decision-making processes, both at the micro and macro level in the economy.
Rocznik
Strony
117--131
Opis fizyczny
Bibliogr. 14 poz., tab., wykr.
Twórcy
  • Wojskowa Akademia Techniczna w Warszawie, Wydział Cybernetyki
Bibliografia
  • 1. GUS, 2011, Rocznik Statystyczny Rzeczypospolitej Polskiej 2010, Warszawa.
  • 2. GUS, 2012, Rocznik Statystyczny Rzeczypospolitej Polskiej 2011, Warszawa.
  • 3. GUS, 2013, Rocznik Statystyczny Rzeczypospolitej Polskiej 2012, Warszawa.
  • 4. GUS, 2014a, Koszty pracy w gospodarce narodowej w 2012 r., Warszawa.
  • 5. GUS, 2014b, Rocznik Statystyczny Rzeczypospolitej Polskiej 2013, Warszawa.
  • 6. GUS, 2015a, Rocznik Statystyczny Rzeczypospolitej Polskiej 2014, Warszawa.
  • 7. GUS, 2015b, Struktura wynagrodzeń według zawodów w październiku 2014 r., Warszawa.
  • 8. KUCZYŃSKA-CESARZ A., 2008, Zarządzanie kosztami pracy (część I, II, III), „Nowoczesne Systemy Zarządzania”, nr 3, WAT, Warszawa.
  • 9. KUCZYŃSKA-CESARZ A., 2009a, Zarządzanie kosztami pracy - płaca podstawą kształtowania całkowitych zakładowych kosztów pracy (ZKP), „Nowoczesne Systemy Zarządzania”, nr 4, WAT, Warszawa.
  • 10. KUCZYŃSKA-CESARZ A., 2009b, Zarządzanie kosztami pracy - całkowite zakładowe koszty pracy jako parametr ekonomiczny w przedsiębiorstwie, „Nowoczesne Systemy Zarządzania”, nr 4, WAT, Warszawa.
  • 11. KUCZYŃSKA-CESARZ A., 2010, Koszty pracy na tle całkowitych kosztów w przedsiębiorstwie, „Nowoczesne Systemy Zarządzania”, nr 5, WAT, Warszawa.
  • 12. KUCZYŃSKA-CESARZ A., 2011, Badanie wpływu kosztów pracy na rozwój przedsiębiorstwa, „Nowoczesne Systemy Zarządzania”, nr 6, WAT, Warszawa.
  • 13. US w Gdańsku, 2011, Zmiany strukturalne grup podmiotów gospodarki narodowej wpisanych do REGON w województwie pomorskim w 2010 r., http://stat.gov.pl/cps/rde/xbcr/gdansk/ASSETS_PODMIOTY-pol_1.pdf [18.05.2015]
  • 14. http://www.wskazniki.gofin.pl/8,75,2,minimalne-wynagrodzenie-za-prace.html [12.09.2016]
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.baztech-c907d1e2-7f2e-4e9d-99c0-a3ae54ef8a58
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.