Narzędzia help

Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
first last
cannonical link button

http://yadda.icm.edu.pl:80/baztech/element/bwmeta1.element.baztech-c2d13df6-c5d0-448e-8a8e-d3453c9f6bce

Czasopismo

Architecturae et Artibus

Tytuł artykułu

Status dźwięku w przestrzeni publicznej

Autorzy Strzelczyk, Ł. 
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN Sound status in the public space
Języki publikacji PL
Abstrakty
PL Artykuł ten próbuje przybliżyć temat relacji dźwięku i przestrzeni na podstawie analizy zmian dyskursu muzycznego. Problematyka ta znajduje odzwierciedlenie zarówno w referowanych tekstach teoretycznych, jak i wybranych praktykach artystycznych. Autor stawia tezę na temat postrzegania rzeczywistości społecznej, sugerując, że gdyby świat brzmiał inaczej, to również inaczej by wyglądał.
EN This article attempts to bring about the relationship of sound and space on the basis of changes in musical discourse. This problem is reflected both in the referred texts of selected theoretical and artistic practices. The author’s thesis on the perception of social reality, suggesting that if the world sounded different, it is also contrary to look.
Słowa kluczowe
PL dźwięk   przestrzeń publiczna   szum   kontekst miejsca  
EN sound art   sound   public place   noise   site specific  
Wydawca Oficyna Wydawnicza Politechniki Białostockiej
Czasopismo Architecturae et Artibus
Rocznik 2015
Tom Vol. 7, no. 3
Strony 31--36
Opis fizyczny Bibliogr. 18 poz.
Twórcy
autor Strzelczyk, Ł.
Bibliografia
1. Adorno T. (1974), Filozofia nowej muzyki, PIW, Warszawa.
2. Auge M. (2013), Nie-miejsca. Wprowadzenie do antropologii hipernowoczesności, PWN, Warszawa.
3. Cox C. Warner D. (2010), Kultura dźwięku, Słowo/ obraz terytoria, Gdańsk.
4. Cousick S. (2009), Muzyka jako tortura, muzyka jako broń, Ekspektatywa, Bęc Zmiana, Warszawa.
5. Crowley D. Muzyczuk D. (2012), Sounding the body electric, Muzeum Sztuki, Łódź.
6. Guzek Ł. (2007), Sztuka instalacji, Wyd. Neriton, Warszawa.
7. Libera M. (2012), Doskonale zwyczajna rzeczywistość. Socjologia, geografia albo metafizyka muzyki, Krytyka polityczna, Warszawa.
8. Manovich L. (2006), Język nowych mediów, Wyd. Akademickie i Profesjonalne, Warszawa.
9. McLuhan M. (2001), Wybór tekstów, Zysk i S-ka, Poznań 2001.
10. Misiak T. (2009), Estetyczne konteksty audiosfery, Wyd. WSNHiD, Poznań.
11. Murray Schafer R. (1982), Muzyka środowiska, „Res Facta” nr 9.
12. Toffler A. (1997), Trzecia Fala , PIW, Warszawa.
13. Zawojski P. (2012), Zobaczyć dźwięk, uwidocznić niewidzialne, „Kultura Współczesna” 1(72)/2012.
14. Brzostek D. (2014), Nasłuchiwanie hałasu, Wyd. Naukowe Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, Toruń
15. http://www.max-neuhaus.info/
16. http://www.nytimes.com/2009/02/09/arts/ music/09neuhaus.html?_r=0
17. http://usoproject.blogspot.com/2009/06/interview-withchristina-kubisch.html
18. http://www.goodreads.com/author/quotes/92885. Jacques_Attali
Kolekcja BazTech
Identyfikator YADDA bwmeta1.element.baztech-c2d13df6-c5d0-448e-8a8e-d3453c9f6bce
Identyfikatory