Tytuł artykułu
Autorzy
Identyfikatory
Warianty tytułu
Modern microbiological laboratory in food plants
Języki publikacji
Abstrakty
Analiza mikrobiologiczna jest integralną częścią zarządzania bezpieczeństwem żywności. Producenci przeprowadzają badania mikrobiologiczne w celu monitorowania aktualnej sytuacji, analizy trendu oraz wykrywania nowych zagrożeń. W artykule omówiono organizację i wyposażenie małego laboratorium przyzakładowego. Uwzględniono również wyposażenie niezbędne podczas monitorowania higieny otoczenia produkcyjnego oraz pozwalające na modyfikację standardowych metod mikrobiologicznych.
Microbiological analysis of food is an integrated part of management of microbial safety in the food chain. Food business operators employ microbiological tests for monitoring of the actual situation and trend analysis in order to detect emerging risks. The paper describes organization and equipment of a small microbiological laboratory. The equipment used in monitoring of food factory environmental hygiene and allowing modifying standard methods was also considered.
Wydawca
Czasopismo
Rocznik
Tom
Strony
12--16
Opis fizyczny
Bibliogr. 9 poz.
Twórcy
autor
- Instytut Technologii Fermentacji i Mikrobiologii, Politechnika Łódzka
Bibliografia
- [1] Kręgiel D.: 2000. Bioluminescencja oraz jej praktyczne wykorzystanie. LAB Laboratoria Aparatura Badania, 2, 16-21.
- [2] Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z. (red): 2008. Mikrobiologia techniczna, t. 2, PWN.
- [3] Nowak A.: 2012. Bezpieczeństwo, higiena i dezynfekcja w laboratorium mikrobiologicznej analizy żywności. Laboratorium Przegląd Ogólnopolski, 7-8, 24-26.
- [4] Nowak A., Charliński J.: 2012. Wpływ związków owoców barwnych w mrożonych owocach oraz enzymów w mieszankach warzywnych z grzybami na dokładność ilościowego oznaczania ogólnej liczby mezofilnych bakterii tlenowych i E. coli z użyciem automatycznego systemu Tempo®. Aktualności BioMerieux, 13, 15-17.
- [5] Nowak A, Ołtuszak-Walczak E.: 2012. Listeria monocytogenes w żywności – metody wykrywania i oznaczania. Przemysł Spożywczy, 66, 11, 30-33.
- [6] PN-EN ISO 17025 Ogólne wymagania dotyczące kompetencji laboratoriów badawczych i wzorcujących.
- [7] PN-ISO 7218 Mikrobiologia żywności i pasz. Ogólne zasady badań mikrobiologicznych.
- [8] Robinson S.E., Wright E.J., Williams N.J., Hart C.A., French N.P.: 2004. Development and application of a spiral plating method for the enumeration of Escherichia coli O157 in bovine faeces. J. Appl. Microbiol. 97, 581-589.
- [9] Rozporządzenie Ministra Środowiska z 27 września 2001 r. w sprawie katalogu odpadów. DzU 2001 nr 112 poz.1206.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.baztech-article-LODF-0002-0017