Narzędzia help

Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
cannonical link button

http://yadda.icm.edu.pl:80/baztech/element/bwmeta1.element.baztech-article-LOD7-0004-0027

Czasopismo

Zeszyty Naukowe. Chemia Spożywcza i Biotechnologia / Politechnika Łódzka

Tytuł artykułu

Właściwości odżywcze i aspekty prozdrowotne czekolady

Autorzy Motyl-Patelska, L.  Nebesny, E. 
Treść / Zawartość http://cybra.lodz.pl/dlibra/collectiondescription?dirids=8
Warianty tytułu
EN Wholesome aspects of chocolate consumption
Języki publikacji PL
Abstrakty
PL Czekolada jest to grupa wyrobów, której podstawowym surowcem jest ziarno kakaowe. Historia czekolady sięga czasów pierwotnych kultur Olmeków, Majów i Azteków. Do niedawna spożywanie czekolady kojarzyło się głównie z dostarczaniem organizmowi dużej ilości kalorii. Obecnie naukowcy przychylają się do opinii, że umiarkowane spożywanie czekolady nie szkodzi zdrowiu. Badania wykazały, że zawiera ona szereg aktywnych biologicznie substancji, takich jak flawonoidy, aminy biogenne, alkaloidy. W niniejszej pracy opisano korzyści płynące ze spożywania czekolady, jak i możliwości jej niekorzystnego działania.
EN Chocolate is a group of products which is mainly made of cocoa bean. The history of chocolate begins from Olmecs' Mayas' and Aztecs' times. For long years chocolate consumption has been treated only as a source of amounts calories. Nowadays, the scientists say that reasonable consumption of chocolate isn't harmful. Thanks to the researches we know that chocolate contains some biological activity substances for example flavonoids, biogenic amines, alkaloids. In this paper some advantages of chocolate consumption are presented but also possibilities of its harmful effects.
Słowa kluczowe
PL czekolada   właściwości czekolady   ziarno kakaowe  
EN chocolate   chocolate consumption   cocoa bean  
Wydawca Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej
Czasopismo Zeszyty Naukowe. Chemia Spożywcza i Biotechnologia / Politechnika Łódzka, ISSN 1509-7013
Rocznik 2003
Tom Z. 67
Strony 109--119
Opis fizyczny Bibliogr. 29 poz.
Twórcy
autor Motyl-Patelska, L.
autor Nebesny, E.
  • Instytut Chemicznej Technologii Żywności, Politechnika Łódzka
Bibliografia
Kolekcja BazTech
Identyfikator YADDA bwmeta1.element.baztech-article-LOD7-0004-0027
Identyfikatory
BazTech ID LOD7-0004-0027