Tytuł artykułu
Autorzy
Identyfikatory
Warianty tytułu
Food terrorism - WHO guideline
Języki publikacji
Abstrakty
Wdrożenie dobrych praktyk (np. GAP, GMP/GHP) w zakładach sektora rolno-spożywczego, oprócz standaryzacji jakości, może przynieść korzyści związane z działaniami zapobiegającymi terroryzmowi żywnościowemu. W artykule zaprezentowano zalecenia WHO w zakresie gotowości i reagowania w stanach zagrożenia oraz wytyczne do wdrażania środków przeciwdziałania terroryzmowi żywnościowemu w zakładach produkcji i obrotu żywnością.
Besides quality standardization the implementation of good practices (e.g. GAP and GMP/GHP) within food and agriculture companies enable some preventive actions against the food terrorist acts. In the article some WHO recommendations on preparedness and response during emergencies as well as a guidance on the food terrorism preventative actions in food production and retailing companies are presented.
Wydawca
Czasopismo
Rocznik
Tom
Strony
51--54
Opis fizyczny
Twórcy
autor
- Wydział Nauki o Żywności, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski, Olsztyn
Bibliografia
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.baztech-article-LOD1-0019-0010