Tytuł artykułu
Autorzy
Identyfikatory
Warianty tytułu
Amendments in directives on food additives
Języki publikacji
Abstrakty
W Unii Europejskiej toczą się prace nad projektem rozporządzenia poprawiającego dyrektywę 92/2/WE w sprawie substancji dodatkowych innych niż barwniki i substancje słodzące. Projekt przewiduje dopuszczenie do stosowania innych substancji dodatkowych oraz rozszerzenie listy zastosowań już dopuszczonych substancji dodatkowych. Opracowano również projekt rozporządzenia poprawiającego dyrektywę 94/36/WE w sprawie barwników stosowanych do żywności. Wprowadzono m.in. zmiany co do stosowania likopenu w żywności. Opracowano również projekt rozporządzenia poprawiającego dyrektywę 94/35/WE w sprawie substancji słodzących. Zawiera ono m.in. warunki stosowania neotamu. Komisja Europejska opracowała także projekt rozporządzenia ustanawiającego program oceny bezpieczeństwa dopuszczonych substancji dodatkowych.
In the European Union, the work on the draft regulation, amending Directive 92/2/EC on food additives different than colours and sweeteners is going on. The mentioned draft document anticipates the admission of other additive substances and extension of the list of the applications of already allowed food additives. Also, the draft regulation amending Directive 94/36/EC on colours employed in food has been developed. There were introduced the changes concerning, inter alia, application of lycopene in food. The draft regulation amending Directive 94/35/Ec on the use of sweeteners was elaborated, as well. It contains, inter alia, the requirements of applying neotame. The European Commission has also developed the draft regulation, laying down the programme for evaluation of safety of the allowed food additives.
Wydawca
Czasopismo
Rocznik
Tom
Strony
36--38
Opis fizyczny
Twórcy
autor
- Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego, Państwowy Zakład Higieny
Bibliografia
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.baztech-article-LOD1-0018-0043