Narzędzia help

Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
first previous next last
cannonical link button

http://yadda.icm.edu.pl:80/baztech/element/bwmeta1.element.baztech-article-BWA1-0026-0032

Czasopismo

Surowce i Maszyny Budowlane

Tytuł artykułu

Aktualne problemy handlu emisjami w przemyśle cementowym i wapienniczym

Autorzy Jankowski, B. 
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Języki publikacji PL
Abstrakty
PL Obserwowana obecnie dobra koniunktura w przemyśle cementowym i wapienniczym stwarza dla firm z tego sektora szanse rozwoju po dłuższym okresie stagnacji. Wzrost aktywności w budownictwie mieszkaniowym oraz inwestycyjnym, a także bliższe realizacji plany budowy autostrad sprzyjają utrzymaniu tych korzystnych dla branży tendencji. Pomyślne uwarunkowania zakłócają jednak problemy wynikające z uzgodnienia przydziałów emisyjnych w unijnym systemie handlu emisjami. Czy decyzja Komisji Europejskiej, żądająca ograniczenia polskiego planu na lata 2008-2012 do poziomu 209 min ton rocznie, może odbić się niekorzystnie na sytuacji firm z omawianego sektora?
Słowa kluczowe
PL handel emisjami   przemysł cementowy   przemysł wapienniczy  
EN emissions trading   cement industry   lime industry  
Wydawca BMP Sp. z o.o.
Czasopismo Surowce i Maszyny Budowlane
Rocznik 2007
Tom nr 3
Strony 63--65
Opis fizyczny Bibliogr. 7 poz., wykr.
Twórcy
autor Jankowski, B.
  • Badania Systemowe "EnergSys" Sp. z o.o.
Bibliografia
[1] (GUS, 2002): Rocznik statystyczny Rzeczpospolitej Polskiej, GUS, Warszawa, listopad 2002
[2] (GUS, 2004): Rocznik statystyczny Rzeczpospolitej Polskiej, GUS, Warszawa, listopad 2004
[3] (GUS, 2006): Rocznik statystyczny Rzeczpospolitej Polskiej, GUS, Warszawa, listopad 2006
[4] (GUS, 2006a): Produkcja ważniejszych wyrobów przemysłowych I-XII 2006
[5] GUS, styczeń 2007, (publikacje internetowe)
[6] (GUS, 2007): Produkcja ważniejszych wyrobów przemysłowych I-V 2007
[7] GUS, czerwiec 2007, (publikacje internetowe)
Kolekcja BazTech
Identyfikator YADDA bwmeta1.element.baztech-article-BWA1-0026-0032
Identyfikatory