PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
Tytuł artykułu

Dynamics of soil and water properties of land irrigated with wastewater from yeast production. Part II

Identyfikatory
Warianty tytułu
PL
Dynamika właściwości gleb i wód gruntowych nawadnianych ściekami z produkcji drożdży. Cz. II
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
The goal of the presented research works was to prove the following thesis: Does the process of contaminants reduction and effluent application for arable land fertilization justify the treatment method of waste water from yeast production facility in soil and plant environment? In order to achieve the above mentioned goal, basically the dynamics of physical and chemical properties change observed for waters, soils and plants irrigated with wastewater from yeast factory has been studied for many years. Part II presents the problems connected with the impact of irrigation with wastewater from yeast factory on soil physical and chemical properties and on the quantity and quality of arable plants yield. Soils irrigated with process effluent from yeast factory show overfertilization with potassium. Also reduction of the organic carbon ratio to nitrogen is observed due to redundancy of potassium and deficit of organic carbon. Activities aimed at preventing reduction of organic substance consist in: straw, beet leaves and other solid organic waste ploughing. In industrial - grain crops rotation applied in the fields used for agricultural utilization of wastewater carried out in the research years of 1993-1997, an increase of yields (average for grain - by 13% and for root beet by 0.5-10.7%) was recorded. It was higher than in the case of yields produced on yeast production facility fields not irrigated with effluent and yields obtained by individual farmers from fields intensively treated only with mineral fertilizers. In comparison to the literature data the impact of irrigation with yeast effluent, the grain yields of winter wheat, spring barley and winter rape show slightly increased percentage contents of proteins, nitrogen, and potassium, whereas the contents of calcium and magnesium were smaller.
PL
Podstawowym celem przedstawionych badań było sprawdzenie tezy, czy oczyszczanie ścieków poprodukcyjnych z drożdżowni w środowisku glebowo-roślinnym jest w pełni zasadne poprzez redukcję zanieczyszczeń wraz z jednoczesnym wykorzystaniem ich do nawożenia pól uprawnych. Dla osiągnięcia założonego celu, badano głównie dynamikę zmian właściwości fizycznych i chemicznych wód, gleb i roślin nawadnianych ściekami z drożdżowni przez wiele lat. Cześć II pracy prezentuje zagadnienia związane z wpływem nawodnień ściekami podrożdżowymi na właściwości fizyczne i chemiczne gleby oraz na wielkość i jakość plonu roślin uprawnych. Gleby nawadniane ściekami z drożdżowni wykazują przenawożenie potasem, a także zaznacza się w nich zawężenie stosunku węgla organicznego do azotu, z powodu nadmiaru azotu przy niedostatku węgla. Przeciwdziałaniem przy zmniejszaniu się zawartości substancji organicznej w nawadnianych glebach powinno być zaorywanie słomy, liści buraczanych i innych organicznych odpadów stałych. W płodozmianie przemysłowo-zbożowym jaki stosowano na polach rolniczego wykorzystania ścieków w latach prowadzonych badań (1993-1997), odnotowano wzrost plonów większy (średnio o 13% u zbóż, u buraka cukrowego 0,5-10,7%) od plonów uzyskiwanych z pól drożdżowni nie nawadnianych i pól rolników indywidualnych, gdzie stosowano tylko dość duże nawożenie mineralne. W porównaniu do danych literaturowych, w plonach ziarna pszenicy ozimej, jęczmienia jarego i rzepaku ozimego pod wpływem nawadniania ściekami z drożdżowni zwiększyła się nieznacznie procentowa zawartość białka, azotu, potasu, zmniejszyła natomiast wapnia i magnezu.
Rocznik
Strony
95--105
Opis fizyczny
wykr., bibliogr. 11 poz.
Twórcy
  • Instytut Podstaw Inżynierii Środowiska Polskiej Akademii Nauk, ul. M. Skłodowskiej-Curie 34, 41-819 Zabrze, Poland
  • Śląska Fabryka Drożdży, ul. Dworcowa 36, 46-250 Wołczyn, Poland
  • Instytut Podstaw Inżynierii Środowiska PAN, ul. M.Skłodowskiej-Curie 34, 41-819 Zabrze, Poland
Bibliografia
  • 1. Błaszków R.: Dynamika zmian właściwości gleb i wód gruntowych nawadnianych ściekami z produkcji drożdży. Praca doktorska 1998.
  • 2. Czyżyk F.: Wpływ wieloletnich nawodnień ściekami na glebę, wody gruntowe i rośliny, Rozprawa habilitacyjna, IMUZ Falenty 1994.
  • 3. Czyżyk F., J. Kutera: Unieszkodliwianie i wykorzystanie ścieków w przemyśle spirytusowo- drożdżowym, [w:] Materiały seminaryjne: Metody oczyszczania i utylizacji ścieków przemysłu rolno-spożywczego oraz odchodów zwierzęcych z ferm i obiektów inwentarskich, IMUZ, Wrocław 1997.
  • 4. Czyżyk F., B. Talik, A. Paruch: Badania gleb pól nawadnianych ściekami podrożdżowymi Śląskiej Fabryki Drożdży w Wołczynie, IMUZ, Wrocław 1998.
  • 5. Epstein E., R. L. Cheney: Land disposal of industrial wastes Proceedings of the National Conference of Management and Disposal of Residues from the Treatment of Industrial Waste Waters, Washington, 1975.
  • 6. Kutera J.: Wykorzystanie ścieków w rolnictwie, PWRiL, Warszawa 1988.
  • 7. Kutera J., S. Hus: Rolnicze oczyszczanie i wykorzystanie ścieków, Monografia, Akademia Rolnicza we Wrocławiu, 1998.
  • 8. Loehr R.C.: Agricultural waste management, Academic Press, New York 1974.
  • 9. Materiały i opracowania z lat 1990-1998 udostępnione przez Śląską Fabrykę Drożdży w Wołczynie.
  • 10. Ostrowska A., S. Gawliński, Z. Szczubiałka: Metody analizy i oceny właściwości gleb i roślin, I.O.Ś., Warszawa 1991.
  • 11. Rosik-Dulewska Cz., R. Błaszków: Dynamics of soil and water properties of land irrigated with wastewater from yeast production, Part 1, Archives of Environmental Protection, 27,4, 143-158, (2001).
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.baztech-article-BUS1-0012-0040
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.