Tytuł artykułu
Autorzy
Identyfikatory
Warianty tytułu
Odour annoyance. A methodology for field assessment of odour concentration in the air on the example of minks farm
Języki publikacji
Abstrakty
Przedstawiono propozycję metodyki oznaczania stężenia odorantów w powietrzu, polegającej na określaniu intensywności zapachu w stopniach skali punktowej 0,1, 2, 3. Wartości stężeń obliczono na podstawie równania Webera-Fechnera. Występujący w równaniu współczynnik wyznaczono w niezależnej serii laboratoryjnych pomiarów odorymetrycznych (olfaktometrycznych). Przedstawiono przykład zastosowania proponowanej techniki pomiarów.
A proposal of methodology a indirect determination of odour concentration in the air has been presented. After the odour intensity measurements had been made the concentration values were calculated using the Weber-Fechner equation. The constant k of the equation was determined through a separate series of laboratory odorimetric measurements. An example of proposed measurement technique application has been presented.
Czasopismo
Rocznik
Tom
Strony
19--32
Opis fizyczny
tab., wykr., bibliogr.5 poz.
Twórcy
autor
- Politechnika Szczecińska , Instytut Inżynierii Chemicznej i Chemii Fizycznej. Pracownia Zapachowej Jakości Powietrza. Aleja Piastów 42, 71-065 szczecin
Bibliografia
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.baztech-article-BUS1-0001-0013