Narzędzia help

Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
first previous next last
cannonical link button

http://yadda.icm.edu.pl:80/baztech/element/bwmeta1.element.baztech-article-BSL2-0019-0019

Czasopismo

Górnictwo Odkrywkowe

Tytuł artykułu

Krzywe spadku wydobycia i kwantyfikacja stopnia sczerpania "starych" karpackich złóż ropy naftowej

Autorzy Słupczyński, K.  Semyrka, R.  Marcinkowski, A.  Sobolewski, J.  Szewczyk, E. 
Treść / Zawartość http://www.igo.wroc.pl/publikacje/czasopismo-gornictwo-odkrywkowe/
Warianty tytułu
EN Production-decline curves and quantification of the recovery factor for "old" Carpathian oil fields
Języki publikacji PL
Abstrakty
PL Na przykładzie sześciu karpackich złóż ropy naftowej eksploatowanych na przełomie XIX i XX wieku ustalono wielkość współczynnika sczerpania ich zasobów za pomocą wykresów spadku wydobycia. Podano przybliżoną formułę matematyczną opartą na sumie cząstkowych składników energii złoża. Udziały poszczególnych składników energetycznych i ocenę końcowego stopnia sczerpania zestawiono w tabeli 1.
EN Recovery factors for oil were determined by the authors with application of production-decline curves, exemplified by six Carpathian oilfields producing since the end of the 19th century. An approximate mathematical formula was given based on the sum of partial constituents of the field energy. Contribution of the individual energy constituents and assessment of the ultimate recovery were compiled in Table 1.
Słowa kluczowe
PL złoże ropy naftowej   sczerpanie złoża   współczynnik sczerpania   Karpaty  
EN oil fields   recovery factor   Carpathians  
Wydawca Instytut Górnictwa Odkrywkowego "Poltegor-Instytut"
Czasopismo Górnictwo Odkrywkowe
Rocznik 2009
Tom R. 50, nr 2-3
Strony 129--135
Opis fizyczny Bibliogr. 23 poz.
Twórcy
autor Słupczyński, K.
autor Semyrka, R.
autor Marcinkowski, A.
autor Sobolewski, J.
autor Szewczyk, E.
  • Wydział Geologii, Geofizyki i Ochrony Środowiska, Akademia Górniczo-Hutnicza, Kraków, semyrka@agh.edu.pl
Bibliografia
[1] Arps J.J. (1945) - Estimation of Decline Curves. Trans AIME 160, Dallas
[2] Arps J.J. (1956) - Estimation of Decline Curves. Trans AIME 207, Dallas
[3] Bohdanowicz K. (1953) - Surowce mineralne świata. Tom III, Część II. Wyd. Geol. Warszawa
[4] Clark N.J. (1960) - Elements of Petroleum Resservoirs. AJME. Dallas
[5] Czarnocki S. (1924) - Metody obliczania złóż naftowych. Sprawozdanie PIG, t.2. Warszawa
[6] Garb F.A. (1985) - Oil and Gas Reserves Classification Estimation and Evaluation. SPE
[7] Gentry R.W. (1972) - Decline Curve Analysis. J. Petroleum Tech. Januar
[8] Jankowski L., Kopciowski R., Ryłko W. (2004) - Mapa geologiczna Karpat w skali 1:200 000. PIG Warszawa
[9] Jewulski J. (2007) - Metody intensyfikacji wydobycia płynów złożowych. AGH-Uczelniane Wydawnictwo Naukowo-Dydaktyczne. Kraków
[10] Kulczycki W. (1948)- Marietta i water flooding. Nafta, nr 3
[11] Kulczycki W. (1969) - Eksploatacja złóż ropy i gazu. Poradnik Górnika Naftowego Śląsk. Katowice
[12] Kuśmierek J., Semyrka R. (2003) - Zmienność cech zbiornikowych przestrzeni porowo-szczelinowej piaskowców karpackich i ich kwalifikacja naftowa. Przegląd Geologiczny vol. 51, nr 9, s. 732-743
[13] Levorsen A.J. (1972) - Geologia ropy naftowej i gazu ziemnego. Wydawnictwa Geologiczne
[14] Lubas J, Such J., Sobolewski J. (2008) - Analiza wybranych przykładów dotychczasowego stopnia sczerpania karpackich złóż ropy naftowej i możliwości jego zwiększenia (nie publ.)
[15] Mayer-Gürr A. (1976) - Petroleum Engineering. Stuttgart
[16] Słupczyński K, Semyrka R., Zawisza L., Żołdani-Szelest A. (2008) - Ocena wielkości zasobów geologicznych złóż ropy naftowej w Karpatach i ich stopnia sczerpania będących w końcowym etapie eksploatacji. Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemyślu Naftowego. Kraków
[17] Słupczyński K. (2002) - Ewolucja dokumentowania zasobów ropy naftowej. Górnictwo Odkrywkowe
[18] Tokarski A. (1955) - Geologia naftowa. Technik Naftowy. Tom 1 Kopalnictwo Naftowe. Wydawnictwo Górniczo-Hutnicze
[19] Tunn W. (1974) - Gedanken über Einsatz moglichkeiten von Tensiden zur Erhöhung der Ausbeute von Erdölla gerstätten. Erdöl - Erdgas - Zschr. Heft 2
[20] Walton D.L. (1992) - Współczesne metody inżynierii złożowej. IHRDC w tłumaczeniu C. Jaracza i W. Szota (nie publ.). Do użytku wewnętrznego KZGNiG Krosno
[21] Wdowiarz S. (1960) - Ropa naftowa i gaz ziemny na tle geologii Karpat. Wyd. Geol. Warszawa
[22] Wilk Z., Tokarski A. (1956) - Ropa naftowa i gaz ziemny. Wyd. Geol. Warszawa
[23] Zuber R. (1899) - Geologia pokładów naftowych w Karpatach Galicyjskich. Lwów
Kolekcja BazTech
Identyfikator YADDA bwmeta1.element.baztech-article-BSL2-0019-0019
Identyfikatory