PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
Tytuł artykułu

Olejek majerankowy, jego charakterystyka i zastosowanie

Treść / Zawartość
Identyfikatory
Warianty tytułu
EN
Marjoram oil, its characteristics and application
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Z przedstawionego opracowania wynika duże znaczenie olejku majerankowego w przemyśle spożywczym i produkcji kosmetyków. Pozyskiwane z olejku majerankowego substancje czynne mają również zastosowanie w otrzymywaniu preparatów leczniczych, w tym maści. Z punktu widzenia praktyki przemysłowej pozostaje w dalszym ciągu problem pozyskiwania tego cennego surowca z zadowalającą wydajnością.
EN
The proposal to develop a clear oil majerankowego importance in food and cosmetics. Majerankowego oil derived from the active substances are also applicable in obtaining medicinal preparations, including ointments. From the standpoint of industrial practice remains a problem obtaining this valuable raw material with a satisfactory performance.
Słowa kluczowe
Czasopismo
Rocznik
Strony
539--548
Opis fizyczny
Bibliogr. 66 poz., 5 tab., 9 rys.
Twórcy
autor
autor
Bibliografia
  • 1. Encyklopedia zielarstwa i ziołolecznictwa, pod red. H. Strzeleckiej i J. Kowalskiego, PWN Warszawa 2000.
  • 2. Clevely A.: Zioła w ogrodzie i doniczce. Świat Książki Warszawa 2003.
  • 3. Farmakognozja, pod red. I. Matławskiej, Akademia Medyczna im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu, Poznań 2006.
  • 4. Kordowski M., Wysocka-Rumińska A., Tałałaj S., Wiszniewski J.: Rośliny olejkowe i olejki naturalne. PWRiL Warszawa 1955.
  • 5. Vera R. R., Chane-Ming J.: Food Chemistry (1999), 66, 143-145.
  • 6. Baser K.H.C., Krimer N., Tumen G.: J. Essent. Oil Res (1993), 5, 577-579.
  • 7. Halva S.: J.Agr.Sci.Fin. (1987), 59, 31 -36.
  • 8. Fischer N., Nitz S., Drawert F., Flav. Frag. J.: (1987), 2, 55-61.
  • 9. Komaitis M.E.: Infanti-Papatragianni N., Melissari-Panagiotou E.: Food Chemistry (1992), 45, 117-118.
  • 10. Sarer E., Scheffer J.J., Svedsen A.B.: J. Med. Plant. Res. Planta Medica (1982), 46, 236-239.
  • 11. Kamel M.S., Assaf M.H., Hasanean H.A., Ohtani K., Kasai R., Yamasaki K.: Phytochemistry (2001), 58, 1149-1152.
  • 12. Assaf M.H., Ali A.A., Makboul A.M., Beck J.R, Anton R.: Planta Medica (1987), 53(4), 343-345.
  • 13. Kozłowski J., Nowak A.: Herba Polonica (1983), XXIX(I),I3.
  • 14. Dzida K., Jarosz Z.: Acta Agrophysica (2006), 7(3), 561.
  • 15. Guenther E.: The Essential Oils, van Nostrand Co., Toronto, III, 1953.
  • 16. Regnier F.E., Waller G.R., Eisenbraun E.J.: Phytochemistry (1967), 6, 1281.
  • 17. Savita V., Heble M.R.: Fitoterapia (2002),73, 32.
  • 18. Rajeswara B.R.: Rao. Ind. Crops Prod (2002), 16, 133.
  • 19. Hajhashemi V., Ghannadi A., Sharif B., J. Ethnopharmacol: (2003), 89, 67.
  • 20. Mockute D., Bernotiene G., Judzentiene A.: Phytochemistry (2001), 57, 65.
  • 21. Isman M.B., Wan A.J., Passreiter C.M.: Fitoterapia (2001),72, 65.
  • 22. Novak J., Arnold N., Bellomeria B., Valentini G., Arnold H.J.: J. Essent. Oil Res.(l993), 5, 71-77.
  • 23. Hallahan T.W., Croteau R.: Arch. Biochem. Biophys. (1989), 269, 3123-3126.
  • 24. Fischer N., Nitz S., Drawert F: J. Agric. Food Chem. (1988), 36, 996-1003.
  • 25. Lawrence B.M., Perf. Flav. (1994), 19, 39-40, Perf. Flav. (1984), 9(2), 54-56, Perf. Flav. (1989), 145(2), 32-35.
  • 26. Novak J., Bitsch Ch., Langbehn J., Pank F., Skobla M., Gotsiou Y., Franz Ch.M., Biochemical Systematics and Ecology (2000), 28, 697-704.
  • 27. El-Ashmawy I.M., El-Nahas A.F., Salama O.M., Basic Clin. Pharmacol. Toxicol. (2005),97,238-243.
  • 28. Mekhfi H., Haouari M.E., Legssyer A., Bnouham M., Aziz M., Atmani F., Remmal A., A.Ziyyat A., J.Ethonopharmacol (2004), 94, 317-322.
  • 29. Elliott Middleton J.R., Chithan K., Theoharis C.T.: Pharmacol. Rev. (2000), 52, 673-751.
  • 30. Olszewska M.: Farmacja Polska. (2003), 59, 391.
  • 31. Kurowska A., Góra J., Kalema D.: Wiadomości Chemiczne (1990), 44, 399.
  • 32. Kohlmünzer S.: Farmakognozja. PZWL Warszawa 1998.
  • 33. Muszyński J.: Farmakognozja. PZWL Warszawa 1957.
  • 34. Rożnowska K.: Witaminy i biopierwiastki. Emilia, Kraków 1996.
  • 35. Mindell E.: Biblia witamin. Wiedza i Życie 1994.
  • 36. Moszczyński P., Pyć R.: Biochemia witamin. PWN Warszawa Łódź 1998.
  • 37. Kluge H.: Wielka księga Hildegardy z Bingen. Wyd. „Jedność" Kielce 2008.
  • 38. Ghany I.S., Said A., Abel-Wahhab M.A.: Environmental Toxicology and Pharmacology (2008), 25,10-19.
  • 39. Yazdanparast R., Shahriyary L.: Vascular Pharmacology (2008), 48, 32-37.
  • 40. Yazdanparast R., Saee A., Biomed. Lett. (1999), 59,137-141.
  • 41. Okazaki K., Nakayama S., Kawazoe K., Takaishi Y.: Phytother. Res. 1998, 12,603-605.
  • 42. Czarnowski A.: Zielnik lekarski, przewodnik zdrowia. Berlin.
  • 43. Sagdicz O.: Lebensm.-Wiss. U.-Technol. (2003), 36, 467-473.
  • 44. Sagdicz O., Kuscu A., Ozscan M., Ozcelik S.: Food Microbiologi (2002), 19, 473-480.
  • 45. Vagi E., Simadi B., Suhajda A., Hethelyi E.: Food Research International (2005), 38, 51 -57.
  • 46. Oussalah M., Caillet S., Saucier L., Lacroix M.: Food Control (2007), 18, 414-420.
  • 47. Oussalah M., Caillet S., Saucier L., Lacroix M.: Meat Science (2006), 73, 236-244.
  • 48. Baydar H., Sagdic O., Ozkan G., Karadogan T.: Food Control (2004), 15, 169-172.
  • 49. Bussata C., Vidal R.S., Popiolski A.S., Mossi A.J., Dariva C., Rodrigues, M.R.A., Corazza F.C., Corazza M.L., Oliveira J.V., Cansian R.L.: Food Microbiology (2008), 25, 207-211.
  • 50. Wedorostova L., Kloucek P., Kokoska L., Stolcova M., Pulkrabek J.: Food Control (2009), 20, 157-160.
  • 51. Lionis C., Faresjo A., Skoula M., Kapsokefalou M., Faresjo T.: The Lancet (1998), 352, 1987-1988.
  • 52. Farmakognozja. pod red. I. Matławskiej, Akademia Medyczna im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu, Poznań 2006.
  • 53. Ożarowski A., Łańcucki J., Gąsiorowska K.: Leki roślinne, ZPZ „Herbapol" Warszawa 1978.
  • 54. Podlewski J.K., Chalibogowska-Podlewska A.: Leki współczesnej terapii. Split Trading Sp.z o.o. Warszawa 2005.
  • 55. Suhaj M.: Food Composition and Analysis (2006), 19, 531-537.
  • 56. Woo Jin Jun, Bok Kyung Han, Kwang Won Yu, .Moo Sung Kim, Ih Seop Chang, Hee Yun Kim, Hong Yon Cho, Food Chemistry (2001), 75, 439-444.
  • 57. Kunicka-Styczyńska A.: Przemysł Spożywczy (2009), 63(5), 30-32
  • 58. Charai M., Mosaddok M., Faid M.: J. Essen. Oil Res. (1975), 8(6), 657-664.
  • 59. Zioła w kuchni i aptece. Apteka benedyktynów z Andechs, Wydawnictwo M, Kraków 2004.
  • 60. Ahmert I.: Zioła w kuchni. Świat Książki Warszawa 2007.
  • 61. Bockenheim K.: Przy polskim stole., Wydawnictwo Dolnośląskie, Wrocław 1998.
  • 62. Apteka Braci Bonifratrów, pod red. E. Szczygieł, Wydawnictwo M, Warszawa, 2003.
  • 63. Kokocińska T.: Benedyktyńskie smaki i smaczki. Świat Książki, Warszawa 2008.
  • 64. Bielowski A.: Nalewki, które leczą. Wydawnictwo Diecezjalne i Drukarnia w Sandomierzu 2008.
  • 65. Pavela R.: Fitoterapia (2004), 75, 745-740.
  • 66. Pavela R.: Fitoterapia (2005), 76 691 -696.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.baztech-article-BPP2-0003-0090
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.