Narzędzia help

Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
cannonical link button

http://yadda.icm.edu.pl:80/baztech/element/bwmeta1.element.baztech-article-BPL0-0007-0031

Czasopismo

Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego

Tytuł artykułu

Błony i powłoki jadalne w żywności - znaczenie i przyszłość

Autorzy Ogonek, A.  Lenart, A. 
Treść / Zawartość http://www.wsm.warszawa.pl/wydawnictwo/czasopisma/postepy-techniki-przetworstwa-spozywczego
Warianty tytułu
EN Edible films and coatings for foods - meaning and future
Języki publikacji PL
Abstrakty
PL Błony i powłoki jadalne są nowoczesnymi systemami ochrony żywności przed szkodliwym wpływem środowiska zewnętrznego. Poza wydłużaniem okresu trwałości oraz zmniejszaniem zapotrzebowania na opakowania syntetyczne mogą stanowić dodatkowe źródło substancji odżywczych. Jednakże mimo wielu zalet, zastosowania przemysłowe jadalnych opakowań są wciąż nieliczne, głównie z powodu ich szczególnych cech fizycznych oraz trudności w ich wytwarzaniu. Producenci żywności oczekują wiec na rozwiązania prostsze a jednocześnie o szerokim spektrum zastosowań. W niniejszej pracy autorzy starali się przybliżyć ideą błon i powłok jadalnych. Zaprezentowano również przykłady przyszłościowych oraz już istniejących zastosowań przemysłowych.
EN Edible films and coatings are promising systems for improving food quality. Apart from increasing the shelf life and reducing synthetic packaging they provide an additional value to the food products. Despite many advantages, however, edible films and coatings are limited in their applications in the food industry mainly due to specific physical properties and problems with formation. Food companies await for more simple formulas which could be applied to a broad spectrum of foods. This article explains the idea of edible films and coatings and presents examples of their already existing and potential applications for fresh, pre treated and processed foods.
Słowa kluczowe
Wydawca Wyższa Szkoła Menadżerska
Czasopismo Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego
Rocznik 2002
Tom T. 11, nr 1
Strony 31--35
Opis fizyczny Bibliogr. 35 poz.
Twórcy
autor Ogonek, A.
autor Lenart, A.
  • Katedra Inżynierii i Organizacji Produkcji, Wydział Technologii Żywności, SGGW
Bibliografia
Kolekcja BazTech
Identyfikator YADDA bwmeta1.element.baztech-article-BPL0-0007-0031
Identyfikatory