Narzędzia help

Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
cannonical link button

http://yadda.icm.edu.pl:80/baztech/element/bwmeta1.element.baztech-article-BPG8-0026-0032

Czasopismo

Przemysł Spożywczy

Tytuł artykułu

Zróżnicowanie właściwości skrobi

Autorzy Leszczyński, W. 
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN Differentiation of Starch Properties
Języki publikacji PL
Abstrakty
PL Właściwości skrobi są zróżnicowane. Różne są właściwości skrobi pochodzących z różnych gatunków i odmian roślin. Różni się też skrobia właściwościami w zależności od wielkości bulw ziemniaka i ziaren zbóż oraz od warunków środowiska uprawy. Odmienne są właściwości dużych i małych gałeczek skrobi. Właściwości skrobi można modyfikować sztucznie, metodami fizycznymi i chemicznym i różna jest podatność na nie różnych skrobi.
EN The properties of starches obtained from different plant species and varieties vary. The size of potato tubers and cereal grains also affects starch properties. Beside large and small size starch granules show differences in properties. Starch properties are affected by growth conditions of plants. The differences in suitability of starch for physical and chemical modification have also been found between starches
Słowa kluczowe
PL zróżnicowanie właściwości skrobi   skrobia  
EN differentiation of starch properties   starch  
Wydawca Wydawnictwo SIGMA-NOT
Czasopismo Przemysł Spożywczy
Rocznik 2001
Tom T. 55, nr 3
Strony 38--39
Opis fizyczny
Twórcy
autor Leszczyński, W.
  • Wydział Technologii Żywności, Akademia Rolnicza we Wrocławiu
Bibliografia
Kolekcja BazTech
Identyfikator YADDA bwmeta1.element.baztech-article-BPG8-0026-0032
Identyfikatory