Narzędzia help

Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
cannonical link button

http://yadda.icm.edu.pl:80/baztech/element/bwmeta1.element.baztech-article-BPG5-0026-0025

Czasopismo

Przemysł Spożywczy

Tytuł artykułu

Lipoliza w procesie produkcji masła

Autorzy Staniewski, B. 
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN Lipolysis in buttermaking process
Języki publikacji PL
Abstrakty
PL Omówiono zmiany lipolityczne towarzyszące procesowi technologicznemu wyrobu masła. Przedstawiono zagrożenia lipolizą na etapie pozyskiwania i wirowania mleka, pasteryzacji i dojrzewania śmietanki, a także obserwowane w procesie zmaślania i końcowych etapach produkcji masła. Wykazano wpływ WKT na cechy organoleptyczne produktu. Przytoczono główne sposoby ograniczania zakresu lipolizy w wyniku właściwego doboru i przestrzegania parametrów technologicznych.
EN Lipolytical changes during manufacturing of butter are discussed. Hazards caused by lipolysis during milking and separation of milk, pasteurization and ripening of cream, churning and final stages of butter manufacturing are shown. The influence of FFA on sensoric properties and the possibility of lipolysis limitation during butter production are indicated.
Słowa kluczowe
PL proces produkcji masła   lipoza   WKT   parametry technologiczne  
EN butterrmaking process   lipolisis   FFA   sensoric properties  
Wydawca Wydawnictwo SIGMA-NOT
Czasopismo Przemysł Spożywczy
Rocznik 2000
Tom T. 54, nr 7
Strony 34--36
Opis fizyczny 40, rys., tab.
Twórcy
autor Staniewski, B.
  • Instytut Rozwoju Mleczarstwa, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
Bibliografia
Kolekcja BazTech
Identyfikator YADDA bwmeta1.element.baztech-article-BPG5-0026-0025
Identyfikatory