Narzędzia help

Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
cannonical link button

http://yadda.icm.edu.pl:80/baztech/element/bwmeta1.element.baztech-article-BAR9-0004-0041

Czasopismo

Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering

Tytuł artykułu

Ocena wartości odżywczej i sensorycznej pomidorów oraz soku pomidorowego z produkcji ekologicznej i konwencjonalnej

Autorzy Hallmann, E.  Rembiałkowska, E. 
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN Estimation of nutritive and sensory value of tomatoes and tomato juices from organic and conventional production
Języki publikacji PL
Abstrakty
PL Do doświadczenia wybrano pomidory standardowe odmiany: Rumba, Gigant i Kmicic oraz jedną odmianę typu cherry Koralik. Rośliny pomidorów były uprawiane w dwóch certyfikowanych gospodarstwach ekologicznych i konwencjonalnych. Całość nawożenia i ochrony roślin została przeprowadzona zgodnie z zasadami rolnictwa ekologicznego i konwencjonalnego. Próbki dojrzałych owoców zostały zebrane w tej samej fazie dojrzałości we wszystkich gospodarstwach i przekazane do badań nad materiałem świeżym oraz do wykonania soku przecierowego pomidorowego. Zgromadzone wyniki wskazują, że pomidory ekologiczne zawierały więcej suchej masy, cukrów ogółem i redukujących, witaminy C, beta-karotenu, flawonoli i kwasów fenolowych. Natomiast owoce pomidorów konwencjonalnych zawierały więcej kwasów organicznych oraz likopenu. Następnie przeprowadzono analizę chemiczną i sensoryczną przygotowanego z owoców soku przecierowego pomidorowego. Otrzymane wyniki wskazują, że większość wyróżników sensorycznych, jak też jakość ogólna została wyżej oceniona, gdy surowiec pochodził z produkcji konwencjonalnej. Świeży sok przecierowy ekologiczny charakteryzował się wyższą zawartością suchej masy, witaminy C, likopenu, flawonoli oraz kwasów fenolowych. Natomiast produkt konwencjonalny zawierał więcej beta-karotenu i kwasu glutaminowego.
EN In 2006 year the experiment on the organic and conventional tomato has been carried out in Organic Foodstuffs Division. Four tomato cultivars have been used in the study: three standard tomato cultivars (Rumba, Gigant and Kmicic) and one cherry tomato cultivar Koralik. Tomato plants were cultivated in two certified organic and conventional private farms in Mazovia region. The fertilization and plant protection in the experimental farms have been organized according to the organic and conventional faming rules. The samples of the ripe tomato fruits have been collected and chemically analysied. The results obtained showed that the content of nutritive compounds such as total and reducing sugars and bioactive compounds such as vitamin C, beta-carotene and phenolic acids was significantly higher in tomato fruits from organic than conventional cultivation. The second experiment was carried out on tomato juices that have been prepared from the organic and conventional tomato fruits. The results obtained showed that most of the sensory attributes of the tomato juices and overall sensory quality have been evaluated much better when tomatoes have been grown in the conventional farms.
Słowa kluczowe
PL pomidor   sok pomidorowy   produkcja ekologiczna   produkcja konwencjonalna   wartość odżywcza  
EN tomato   tomato juice   organic production   conventional production   nutritive value  
Wydawca Przemysłowy Instytut Maszyn Rolniczych
Czasopismo Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering
Rocznik 2008
Tom Vol. 53, nr 3
Strony 88--95
Opis fizyczny Bibliogr. 20 poz., tab., wykr.
Twórcy
autor Hallmann, E.
autor Rembiałkowska, E.
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Katedra Żywności Funkcjonalnej i Towaroznawstwa, Zakład Żywności Ekologicznej, ewa_rembialkowska@sggw.pl
Bibliografia
[1] Brandt K., Molgaard J.P.: Organic agriculture: does it enhance or reduce the nutritional value of plant foods? J. Sci. Food Agric. 2001, 81, 924 - 931.
[2] Caris-Veyrat C., Amiot M.J., Tyssandier V., Grasselly D., Buret M., Mikolajczak M., Guilland J.-C., Bouteloup-Demange C., Borel P.: Influence of Organic versus Conventional Agricultural Practice on the Antioxidant Microconstituent Content of Tomatoes and Derived Purees; Consequences on Antioxidant Plasma Status in Humans. J. Agric. Food Chem. 2004, 52, 6503-6509.
[3] Giovannucci E., Ascherio A., Rimm E.B., Stampfer M.J., Colitz G.A., Willett W.C.: Intake of carotenoids and retinol in relation to risk of prostate cancer J. Nat. Canc. Inst. 1995, 87: 1767-1776.
[4] Giovannucci E.: Tomato base-products, lycopene and cancer. Review of epidemiologic literature J. Nat. Canc. Inst. 1999, 91: 317-331.
[5] Hajslova J., Schulzova V., Slanina P., Janne K., Hellena K.E., Andersson Ch.: Quality of organically and conventionally grown potatoes: Four-year study of micronutrients, metals, secondary metabolites, enzymic browning and organoleptic properties. Food Additives and Contaminants. 2005, 22, 6, 514-534.
[6] Hallmann E.: Ocena plonowania i jakości owoców trzech wybranych typów pomidora w uprawie na wełnie mineralnej. Rozprawa doktorska, SGGW, 2003.
[7] Hallmann E., Rembiałkowska E.: Zawartość związków bioaktywnych w owocach papryki z uprawy ekologicznej i konwencjonalnej. Człow. i Met. XXXIV 2007, nr 1 /2, 538-543.
[8] Hallmann E., Rembiałkowska E.: Influence of thermal processing on bioactive compounds content in apple puree prepared from organic fruits of old and new apple cultivars, Polish Journal of Natural Sciences, Suplement, 2007, 4, 37-42.
[9] Hallmann E., Rembiałkowska E.: Badanie i ocena jakości owoców wybranych odmian pomidorów (Lycopersicon esculentum Mill) z produkcji ekologicznej i konwencjonalnej ze szczególnym uwzględnieniem związków bioaktywnych. Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering, 2007, 52, 55-60.
[10] Kohlmünzer S.: Farmakognozja. Warszawa: Wyd. Lek. PZWL, 1998.
[11] Lacatus V., Botez C., Chelu M., Popescu N., Voican V.: Chemical composition of tomato and sweet pepper fruits cultivated on active substrates. Acta Hort. 1995, 412, 168-175.
[12] Otriozola-Serrano I., Saliova-Fortuny R., Martin-Belloso O.: Changes of health-related compounds throught cold storage of tomato juice stabilized by thermal or high intensity pulsed electric field treatments. Inn. Food Sci. Emerg. Tech. 2008, 9, 272-279.
[13] Premuzic Z., Bargiela M., Garcia A., Rendina A., Iorio A.: Calcium, iron, potassium, phosphorus, and vitamin C content of organic and hydroponic tomatoes. Hort Science 1998, 33, 2, 255-257.
[14] Rembiałkowska E.: The impact of organic agriculture on food quality. Agricultura, 2004, 19-26.
[15] Rembiałkowska E., Hallmann E., Szafirowska A.: Nutritive quality of tomato fruits from organic and conventional cultivation. Culinary Arts and Sciences V. Global and National Perspectives (ed. J. S. A. Edwards, B. Kowrygo, K. Rejman). 2005, 193-202.
[16] Saniawski M., Czapski J.: The effect of methyl jasmonate on lycopene and b - carotene accumulation in ripening red tomatoes. Exper. 1983, 39, 1373-1374.
[17] Slimestad R., Verheul M.J.: Seasonal variations in the level of plant constituties in greenhouse production of cherry tomatoes J. Agric Food Chem. 2005, 53, 3114-3119.
[18] Strzelecka H., Kamińska J., Kowalski J., Wawelska E.: Chemiczne metody badań roślinnych surowców leczniczych. Warszawa: PZWL, 1978.
[19] Sousa C., Valentao P., Rangel J., Lopes G., Pereira J.A., Ferreres F., Seabra R.M., Andrade P.B.: Influence of two fertilization regimens on the amounts of organic acids and phenolic compounds of tronchuda cabbage (Brassica oleracea L. var. Costata DC). J. Agric. Food Chem. 2005, 53, 9128-9132.
[20] Toor R.K.,. Savage G. P., Heeb A.: Influence of different types of fertilisers on the major antioxidant components of tomatoes. J. Food Comp. Anal. 2006, 19, 20-27.
Kolekcja BazTech
Identyfikator YADDA bwmeta1.element.baztech-article-BAR9-0004-0041
Identyfikatory