Narzędzia help

Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
cannonical link button

http://yadda.icm.edu.pl:80/baztech/element/bwmeta1.element.baztech-article-BAR8-0018-0067

Czasopismo

Architektura Krajobrazu

Tytuł artykułu

Osiedla ekologiczne a krajobraz (po polsku)

Autorzy Kamiński, J. 
Treść / Zawartość http://architekturakrajobrazu.up.wroc.pl/
Warianty tytułu
EN Ecological Housing--Estates and the Landscape (in a Polish Way)
Języki publikacji PL
Abstrakty
EN The article presents present condition of development of ecological housing estates in Poland and suggests the way to make housing estate friendly for the landscape. The main thesis of article is that: housing estate can be regarded truly ecological if it is friendly for the landscape, which is an important component of the environment. Phenomenon of ecological housing estates is marked by diversity in understanding the idea and ways of its realization. It includes: theoretical studies, activity of architecture enthusiasts, realizations of real estate development and initiatives at the stage of a project. Additionally, there are some situations when an "ecological housing estate" is only a name - it serves solely as a way to built new housing estates in protected areas or achieve other commercial targets. All these occurrences are creating new phenomena in Polish landscape. Essential conditions with is necessary to take into consideration at design and realization the ecological housing estates are: location, spatial structure, functional solutions, architectural form, and the applied technologies. Order of named terms, corresponding to their importance, can be a pattern of the method of the planning and the evaluation of ecological housing estates.
Słowa kluczowe
PL osiedle ekologiczne   Polska   krajobraz  
EN ecological housing   landscape   Poland  
Wydawca Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu
Czasopismo Architektura Krajobrazu
Rocznik 2012
Tom nr 1
Strony 30--40
Opis fizyczny Bibliogr. 18 poz.
Twórcy
autor Kamiński, J.
  • Katedra Kształcenia Plastycznego, Instytut Architektury Krajobrazu, Wydział Matematyczno-Przyrodniczy, Katolicki Uniwersytet Lubelski Jana Pawła II
Bibliografia
1. Bać Z. (red.), 2010, Habitaty proekologiczne. Habitaty 2009, Politechnika Wrocławska, Wrocław.
2. Baranowski A. (red.), 1995, Osiedle ekologiczne. Raport, Projekt badawczy nr 7 7290 91 02 KBN.
3. Baranowski A., 1998, Projektowanie zrównoważone w architekturze, Politechnika Gdańska, Gdańsk.
4. Barton H., 2004, Sustainable Communities. The Potential for eco - Neighbourhoods, Earthscan, London.
5. Bokalders V., Maria B., 2010, The whole building handbook, Earthscan, London.
6. Brukalska B., 1948, Zasady społeczne projektowania osiedli mieszkaniowych, Wyd. Ministerstwa Odbudowy, Warszawa.
7. Cichy-Pazder E., Markowski T. (red.), 2009, Nowa urbanistyka - nowa jakość życia, Materiały III Kongresu Urbanistyki Polskiej, Urbanista, TUP.
8. Czyżewski A., 2009, Trzewia Lewiatana. Miasta ogrody i narodziny przedmieścia kulturalnego; Howard E., 2009, Miasta Ogrody Przyszłości, PME, Warszawa.
9. Gehl J., 2009, Życie między budynkami, RAM, Kraków.
10. Gzell S. 2006, Fenomen małomiejskości 1996, Akapit-DTP, Warszawa.
11. Jagiełło-Kowalczyk M., 2008, Kształtowanie osiedli mieszkaniowych o charakterze ekologicznym Astra, Kraków, [praca doktorska napisana w 1998 r.]
12. Kamiński J., 2010, Idea osiedla ekologicznego, Czasopismo Techniczne 7-A/2010/2, Zeszyt 15, Rok 107, Wyd. Politechniki Krakowskiej, Kraków 2010, s. 145-151.
13. Kozłowska E., 2008, Proekologiczne gospodarowanie wodą w aspekcie architektury krajobrazu, UPW, Wrocław.
14. Kronenberg J., Bergier T. (red.), 2010, Wyzwania zrównoważonego rozwoju w Polsce, Fundacja Sendzimira, Kraków.
15. Mikoś-Rytel W., 2004, O zrównoważonej architekturze ekologicznej i zarysie jej teorii, Politechnika Śląska, Zeszyty Naukowe, nr 1602, Gliwice.
16. Sumień T., Wegner-Sumień A., 1990, Ekologiczne miasta, osiedla, budynki, IGPiK, Warszawa.
17. Teodorowicz-Todorowski T., 1986, Ekoarchitektura mieszkaniowa w GOP na tle rozważań ogólnych PAN, Ossolineum, Wrocław (i in.).
18. Wheeler S. M, 2004, Planning for Sustainability. Creating livable, equitable, and ecological communities, Routledge, Oxon.
Kolekcja BazTech
Identyfikator YADDA bwmeta1.element.baztech-article-BAR8-0018-0067
Identyfikatory