Narzędzia help

Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
cannonical link button

http://yadda.icm.edu.pl:80/baztech/element/bwmeta1.element.baztech-article-BAR8-0010-0023

Czasopismo

Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering

Tytuł artykułu

Uprawa lnu oleistego metodami ekologicznymi

Autorzy Heller, K.  Andruszewska, A.  Wielgusz, K. 
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN The cultivation of linseed by ecological methods
Języki publikacji PL
Abstrakty
PL Opracowywano formulacje doświadczalne biopreparatów na bazie surowców roślinnych do stosowania w ekologicznych metodach ochrony lnu przed chorobami: olejek konopny, wyciągi z czosnku, tymianku, oregano, arcydzięgiela oraz z cynamonu. W doświadczeniach laboratoryjnych i wazonowych oceniano wpływ tych środków na zahamowanie rozwoju kultur Fusarium oxysporium f. sp.lini, oraz na zdrowotność i zdolność plonowania lnu oleistego. Najlepsze rezultaty w ochronie lnu przed fuzariozą uzyskano w wyniku zastosowania biopreparatów na bazie olejku eterycznego z konopi oraz grejpfruta, W doświadczeniach poletkowych przeprowadzonych w gospodarstwach ekologicznych badano wpływ zastosowanej agrotechniki na wzrost, rozwój i plonowanie odmiany lnu oleistego Bukoz. Plony nasion lnu oleistego na plantacjach ekologicznych były niższe niż w gospodarstwach konwencjonalnych. Analiza składu chemicznego nasion lnu wykazała wyższą zawartość tłuszczu w nasionach lnu na plantacjach ekologicznych, ponadto plony z tych upraw charakteryzowały się wyższą zawartością kwasów linolenowego i oleinowego. Nasiona lnu z upraw konwencjonalnych miały wyższą zawartość kwasu linolowego.
EN The experimental formulations of bio-products based on plant raw materials (hemp oil, extracts of garlic, thyme, oregano, garden angelica and of cinnamon) for oil flax protection have been elaborated. The effect of these natural products on Fusarium oxysporium f. sp.lini development and on oil flax plant health and its yielding ability has been evaluated. The best results, in oil flax protection against fusarium wilt, were obtained using hemp essential oil and extracts of grapefruit. In field trials carried out in organic farms and influence of applied agronomic treatments on the growth, development and yielding of the oil flax cultivar Bukoz has been evaluated. The oil flax seed yields in organic plantations were lower than in conventional ones. Analysis of the chemical composition of the oil flax seeds showed the higher fat content in the seed from organic farms. Additionally, yields from eco-friendly plantations were characterized by higher contents of linolenic and oleic acids. The oil flax seed from conventional plantations had higher content of linoleic acid.
Słowa kluczowe
PL len oleisty   uprawa   uprawa ekologiczna  
EN linseed   cultivation   ecological cultivation  
Wydawca Przemysłowy Instytut Maszyn Rolniczych
Czasopismo Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering
Rocznik 2010
Tom Vol. 55, nr 3
Strony 112--116
Opis fizyczny Bibliogr. 10 poz.
Twórcy
autor Heller, K.
autor Andruszewska, A.
autor Wielgusz, K.
  • Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich ul. Wojska Polskiego 71 B, 60-630 Poznań,, khel@inf.poznan.pl
Bibliografia
[1] Alister D., Muir D., Westcott N.D.: Flax. The genus Linum. Routledge, Taylor & Francis Group, London and New York, 2003.
[2] Daun J. K. & DeClerq D. R.: Sixty years of Canadian flaxseed quality surveys at the Grain Research Laboratory. Proc. of the Flax Institute of the United States. Flax Institute of the United States. Fargo, USA, 1994.
[3] Nair S.S.D., Leitch J.W., falconer J., Garg M.L.: Prevention of cardiac arrhythmia by dietary (n-3) polyunsaturated fatty acids and their mechanism of action. J. Nutr. 127: 1997.
[4] de Lorgeril M., Salen P., Martin J.L., Monjaud I., Boucher P., Mamelle N.: Mediterranean dietary pattern in a randomized trial: Prolonged survival and possible reduced cancer rate. Arch. Intern. Med. 158, 1181-1187, 1998.
[5] Simon J.A., Fong J., Bernert Jr., J.T., Browner W.S.: Serum fatty acids and the risk of stroke. Stroke 26, 778-782, 1995.
[6] Ascherio A., Rimm E. B., Giovannucci E.L., Spiegelman D., Stampfer M., Willett W.C.: Dietary fat and risk of corronaryheart disease in men: Cohort follow up study in the United States. Brit. Med. J. 313, 84-90, 1996.
[7] Hu F. B., Stampfer M. J., Manson J. E., Rimm E. B., Wolk A., Colditz G. A., Hennekens C.H., Willet W.C.: Dietary intake of ά-linolenic acid and risk of fatal ischemic heart disease among women. Am. J. Clin. Nutr. 69, 890-897, 1999.
[8] Adlercreutz H., Fotsis T., Bannwart C., Wähäla K., Mäkelä T., Brunow G., Hase T.: Determination of urinary lignans and phytoestrigens metobolites, potential antiestrogens and anticarcinogens, in urine of women on various habitual diets. J. Steroid Biochem. 25, 791-797, 1986.
[9] Heller K., Biskupski M.: Fiber flax – the crop especially predisposed for sustainable agriculture?. Proc. 59th Flax Institute, Fargo – North Dacota –USA, pp. 116-123, 2002.
[10] Francis Ch. A., Poincelot P.R., Bird G. W.: Developing and Extending Sustainable Agriculture. A New Social Contract. Ed. Haworth Food & Agricultural Products Press, 2006.
Kolekcja BazTech
Identyfikator YADDA bwmeta1.element.baztech-article-BAR8-0010-0023
Identyfikatory