Narzędzia help

Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
first last
cannonical link button

http://yadda.icm.edu.pl:80/baztech/element/bwmeta1.element.baztech-article-BAR0-0054-0041

Czasopismo

Inżynieria Rolnicza

Tytuł artykułu

Ergonomiczna ocena warunków pracy na linii rozlewu piwa do butelek

Autorzy Pawlak, H. 
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN Ergonomic evaluation of work conditions on the beer bottling line
Języki publikacji PL
Abstrakty
PL W artykule przedstawiono wyniki oceny warunków pracy na linii rozlewu piwa. Ocena ta jest kontynuacją szerszego zamierzenia obejmującego ergonomiczną analizę warunków pracy w przemyśle rolno-spożywczym. Analizy ergonomicznej dokonano na podstawie oceny obciążenia fizycznego, obciążenia psychicznego oraz pomiarów czynników materialnego środowiska pracy.
EN The paper presents results of ergonomic assessment of workplace at the beer bottling line. It is a continuation of work conditions analysis in food processing industry. Ergonomic analysis concerned physical effort and psychic load estimation and measurements of work environment factors.
Słowa kluczowe
PL warunki pracy   analiza ergonomiczna   przemysł piwowarski  
EN work conditions   ergonomic analysis   brewing industry  
Wydawca Polskie Towarzystwo Inżynierii Rolniczej
Czasopismo Inżynieria Rolnicza
Rocznik 2006
Tom R. 10, nr 11(86)
Strony 351--357
Opis fizyczny Bibliogr. 8 poz., tab.
Twórcy
autor Pawlak, H.
Bibliografia
Hansen A. 1970. Ergonomiczna analiza uciążliwości pracy. IW CRZZ, Warszawa.
Górska E. 2002. Ergonomia. Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej, Warszawa.
Kania J. 1980. Metody ergonomiczne. PWE, Warszawa.
Olszewski J. 1997. Podstawy ergonomii i fizjologii pracy. AEP, Poznań.
Wykowska M. 1999. Ergonomia, Wydawnictwo AGH, Kraków.
Polska Norma PN-84/N-01307 - Hałas. Dopuszczalne wartości poziomu dźwięku na stanowiskach pracy i ogólne wymagania dotyczące pomiaru.
Polska Norma PN-EN 12464-1:2004 - Światło i oświetlenie. Oświetlenie miejsc pracy. Część 1: Miejsca pracy we wnętrzach.
Polska Norma PN-88/N-08008 - Ergonomia. Środowisko gorące.
Kolekcja BazTech
Identyfikator YADDA bwmeta1.element.baztech-article-BAR0-0054-0041
Identyfikatory