Narzędzia help

Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
cannonical link button

http://yadda.icm.edu.pl:80/baztech/element/bwmeta1.element.baztech-article-BAR0-0050-0016

Czasopismo

Inżynieria Rolnicza

Tytuł artykułu

Charakterystyka suszarnicza owoców bzu czarnego

Autorzy Peroń, S.  Surma, M.  Zdrojewski, Z. 
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN Drying characteristics for elder fruits
Języki publikacji PL
Abstrakty
PL Badano wpływ temperatury suszenia na dynamikę narastania temperatury wnętrza owoców bzu czarnego, szybkość ich wysychania a także ich skurcz suszarniczy i zdolność do rehydracji. Suszenie prowadzono w warunkach konwekcji naturalnej w temperaturach 50, 60, 70°C przy początkowej wilgotności surowca około 75%. Wyniki przedstawiono w postaci wykresów oraz równań korelacyjnych.
EN The research involved examination of drying temperature impact on the dynamics of temperature rise inside elder fruits, drying rate, and their drying shrinkage and ability to rehydration. Drying was carried out in natural convection conditions at temperatures: 50, 60, 70°C at initial material humidity.
Słowa kluczowe
PL suszenie   owoc   bez czarny   konwekcja naturalna  
EN drying   elder   fruit   natural convection  
Wydawca Polskie Towarzystwo Inżynierii Rolniczej
Czasopismo Inżynieria Rolnicza
Rocznik 2010
Tom R. 14, nr 2
Strony 117--123
Opis fizyczny Bibliogr. 4 poz., rys., tab.
Twórcy
autor Peroń, S.
autor Surma, M.
autor Zdrojewski, Z.
Bibliografia
Górski M. 1954. Suszarnictwo zielarskie. PWT.
Kwaśniewska J, Skulimowski J,. Tumiłowicz H. Poradnik zbieracza ziół. s. 38-45, 90-92.
Pazoła Z. 1965. Suszenie rozpyłowe w przemyśle spożywczym, WPLiS Warszawa, s. 142-188.
Witrowa-Rajchert D. 1999. Rehydracja jako wskaźnik zmian zachodzących w tkance roślinnej w czasie suszenia. Rozprawa Habilitacyjna. s. 13-20.
Kolekcja BazTech
Identyfikator YADDA bwmeta1.element.baztech-article-BAR0-0050-0016
Identyfikatory