Narzędzia help

Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
first last
cannonical link button

http://yadda.icm.edu.pl:80/baztech/element/bwmeta1.element.baztech-article-BAR0-0040-0016

Czasopismo

Inżynieria Rolnicza

Tytuł artykułu

Wpływ sposobów i czasu przechowywania na wybrane cechy sensoryczne jabłek

Autorzy Krzysztofik, B.  Łapczyńska-Kordon, B. 
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN Effects of the method and time of storing on the selected sensory characteristics of apples
Języki publikacji PL
Abstrakty
PL W pracy dokonano analizy zmian cech fizycznych i właściwości sensorycznych jabłek przechowywanych w okresie 4 miesięcy, w trzech obiektach (piwnica, chłodnia zwykła i przechowalnia ULO). Po zbiorze i w cyklu miesięcznym mierzono zmiany zawartości wody, wygląd (barwę) i smak jabłek. Wyraźne obniżenie zawartości wody w końcowym okresie przechowywania odnotowano dla jabłek przechowywanych w piwnicy. Zmiany zachodzące podczas przechowywania owoców są statystycznie istotne, zależne od warunków panujących w obiektach przechowalniczych. Przechowalnie ULO zapewniają wysokiej jakości owoce przez długi okres ich przechowywania. Obniżają natomiast walory smakowo-zapachowe.
EN In the paper the analysis of the changes in physical properties and sensory characteristics of apples stored for 4 months in three objects (cellar, normal cool store and ULO chamber) is done. After the harvest and in a monthly cycle changes in the water content of apples, their appearance (colour) and taste were determined. A distinct decrease in the water content at the end of the storing time was noted for apples stored in a cellar. The changes occurring in the fruits during storage are statistically significant, and dependent on storing conditions. ULO chambers ensure high quality fruits over a long period of storage. However, the taste and smell properties get deteriorated.
Słowa kluczowe
PL jabłka   przechowywanie   zawartość wody   wygląd   barwa   smak  
EN apple   storage   water content   colour   taste  
Wydawca Polskie Towarzystwo Inżynierii Rolniczej
Czasopismo Inżynieria Rolnicza
Rocznik 2008
Tom R. 12, nr 2(100)
Strony 121--128
Opis fizyczny Bibliogr. 9 poz., rys., tab.
Twórcy
autor Krzysztofik, B.
autor Łapczyńska-Kordon, B.
Bibliografia
Adamicki F. 1997. Przechowywanie warzyw. Wyd. IV, Skierniewice. ISSN 0208-6255.
Adamicki F., Czerko Z. 2002. Przechowalnictwo warzyw i ziemniaka. PWRiL, Poznań. ISBN 83-09-01766-9.
Budsławski J., Drabent Z. 1972. Metody analizy żywności. WNT. Warszawa.
Ciećko Z. 1993. Ocena jakości i przechowalnictwa produktów rolnych. Skrypt.
Jóźwiak Z. 2005. Kontrolowana atmosfera, Hasło ogrodnicze. 10. s. 14-19.
Procner A. 1997. Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem. WSiP. Warszawa. ISBN 83-02-02789-8 cz. I.
Rogozińska I. 1997. Przechowalnictwo i towaroznawstwo surowców roślinnych. Wyd. II AT-R, Bydgoszcz. ISSN 0208-6352.
Tomala K. 1999. Co wpływa na jakość przechowalniczą jabłek?, Sad Nowoczesny. 9. s. 15-17.
Trybała M. 1999. Produkcja i przechowywanie płodów rolniczych. Wydawnictwo AR Wrocław. ISSN 0867-7964.
Kolekcja BazTech
Identyfikator YADDA bwmeta1.element.baztech-article-BAR0-0040-0016
Identyfikatory