Narzędzia help

Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
first last
cannonical link button

http://yadda.icm.edu.pl:80/baztech/element/bwmeta1.element.baztech-a31b623a-259b-4a13-877f-1b529d93d0c0

Czasopismo

Autobusy : technika, eksploatacja, systemy transportowe

Tytuł artykułu

Wpływ wybranych parametrów drogowych na przeciążenia podczas zderzenia pojazdu ze stałą przeszkodą

Autorzy Szada-Borzyszkowska, M.  Szada-Borzyszkowski, W. 
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN Influence of selected road parameters on overloads during a vehicle collision with a fixed obstacle
Języki publikacji PL
Abstrakty
PL W artykule przedstawiono ogólną charakterystykę wypadków drogowych. Omówiono wpływ przeciążenia na organizm człowieka podczas zderzenia. Stworzono model matematyczny opisujący wpływ wybranych parametrów drogowych na przeciążenia podczas zderzenia samochodu osobowego ze stałą przeszkodą.
EN The article presents general characteristics of road accidents. The influence of overload on the human body during impact was discussed. Authors created a mathematical model describing the impact of selected road parameters on overloads during a car collision with a fixed obstacle.
Słowa kluczowe
PL bezpieczeństwo drogowe   przeciążenia   zderzenie   organizm ludzki   wypadki drogowe   samochód osobowy  
EN road safety   overloads   road collision   human organism   road accidents   passenger car  
Wydawca Instytut Naukowo-Wydawniczy "SPATIUM". sp. z o.o.
Czasopismo Autobusy : technika, eksploatacja, systemy transportowe
Rocznik 2018
Tom R. 19, nr 9
Strony 71--74
Opis fizyczny Bibliogr. 8 poz., rys., tab.
Twórcy
autor Szada-Borzyszkowska, M.
autor Szada-Borzyszkowski, W.
Bibliografia
1. Barański S.,1977, Medycyna lotnicza i kosmiczna, Państwowy Zakład Wydawnictw Lekarskich, Warszawa.
2. Kacprzycki B. L.,1974, Planowanie eksperymentu, podstawy matematyczne, Warszawa.
3. Kukiełka L., 2002, Podstawy badań inżynierskich, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.
4. Patric L. M., 1995, Human Tolerance to Impact-Basis for Safety Design. Automotive Body Enginering.
5. Prochowski L. i inni, 2008, Podstawy Rekonstrukcji wypadków drogowych. Wydawnictwa Komunikacji i Łączności, Warszawa
6. Reński A., 2000, Modelowanie działania kierowcy w układzie kierowca-pojazd-otoczenie. Prace Naukowe Politechniki Warszawskiej, Seria Mechanika, nr 184/2000.
7. Skrzypkowski A., 2012, Fizjologia i trening lotniczy. Medycyna Lotnicza. Warszawa.
8. Zielińska A., 2004, Błędy Kierowców uczestniczących w wypadkach samochodowych, Kwartalnik Motoryzacyjny, nr specjalny 2004.
Kolekcja BazTech
Identyfikator YADDA bwmeta1.element.baztech-a31b623a-259b-4a13-877f-1b529d93d0c0
Identyfikatory
DOI 10.24136/atest.2018.286